Uusimmat

Wings! Remastered Edition (PC)

21.10.2015 15:00 Jukka O. Kauppinen

wings_remastered_arv_0kansiTekijä: Cinemaware
Julkaisija: Cinemaware
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 14,99 euroa (GOG.com, Steam)
Pelin kotisivu: http://cinemawarewings.com/
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

wings_remastered_arv_02

 

Retron, klassikoiden uudelleenelämisen ja joukkorahoituksen voima on mahtava. Moni vanha peli ja pelisarja on herännyt uudelleen henkiin, kun sitä muinoin rakastaneet ovat kantaneet rahansa joukkorahakekoon. Myös muinainen Cinemaware, tai pikemminkin firman ties miten mones uudempi reinkarnaatio, on löytänyt joukkorahan voiman.

Cinemaware teki muinoin huikean näyttäviä, elokuvamaisia pelejä. Yksi firman suurista hiteistä oli Wings!, ensimmäisen maailmansodan taivaille sijoittunut lentopeli. Vaan kuinka kantavat Wingsin siivet 25 vuotta myöhemmin?

wings_remastered_arv_01

Cinemaware-yhtiön bisnesmalli on näin puolipenseän sedän silmin vähän kyseenalainen. Lafka ei yritäkään tehdä mitään uutta, vaan kierrättää 20-30 vuotta vanhoja teoksiaan uusiksi. Firma ei myöskään pysty panostamaan peleihinsä kovin paljoa, vaan jokainen uusi Cinemaware-retropeli syntyy joukkorahoituksen avulla.

Ihan hyvä idea sinänsä, mutta ajan hammas on nakertanut todella kovasti Cinemawaren teoksia. Ne olivat aikoinaan koko pelimaailman upeimpia ja hämmästyttävimpiä luomuksia. Firma pyrki luomaan elokuvamaisia tarinoita ja elämyksiä, jotka kiedottiin uskomattomaan graafiseen kerrontaan. Vaan kuinkas luot uusiksi pelin, jonka tärkein valtti 25 vuotta sitten oli grafiikka? Ei ole helppoa, eikä Wings! tässä ihan onnistu.

Toki Wings! Remastered Edition on siitä hieno luomus, että se tuo vanhan klassikon nykykoneilla pelattavaksi. Mutta muinaisten WOW-elämysten toistajaksi siitä ei ole. Se on ruma, kömpelö ja yksinkertainen. Se mikä oli vuoden peli -materiaalia tuolloin, on tänään pikkurahalla tehty indiepeli, joka ei säväytä ja jota en minäkään viitsisi pelata, ellei siinä olisi sitä muinaisen Amigan taikaa. Wings!

Mutta niin, se peli. Ensimmäinen maailmansota ei yhtä miestä kaipaa, joten onnea vain elämään, tulokas. Sait juuri nakituksen rintamalaivueeseen sotimaan hunneja vastaan. Ilmasota on kuitenkin hurjia vaaroja täynnä. Vihollishävittäjien lisäksi sinua vaativat ilmatorjunta ja monet vaarat, jotka tekevät sodankäynnistä jokseenkin riskialtista hommaa. Lohduttaako yhtään, että vain harva tuolloin palvelukseenastuneista lentäjistä eli sodan loppuun saakka?

wings_remastered_arv_03

Wings on pelinä tyypillinen Cinemaware-sekasikiö. Siinä on muutama erilainen osio, joita ropsitaan eteen vuoronperään vaihtelun saamiseksi. Välillä ilmataistellaan hävittäjien, pommittajien tai zeppeliinien kanssa, sitten ammutaan alas tulenjohtopalloja. Seuraavaksi rynnäköidään maamaaleihin tai pommitetaan kohteita. Eli kaikkea pitäisi tehdä. Puuhastelu etenee kauniin ja tunnelmallisen tarinan kera, jossa tuodaan esiin rintamasotilaiden ilot, surut ja epätoivo. Se, kuinka viereltä kaatuu tovereita yksi toisensa jälkeen ja tilalle tulee viherikköjä, jotka todennäköisesti kuolevat pian.

Tämä tarinallisuus oli ja on Wingsin parhaita puolia, jos siihen vain jaksaa kiinnittää huomiota. Mutta siinä missä tarinaan oli Amiga-aikoina pakko kiinnittää huomiota latausaikojen takia, niin nyt se on helppo vain naksutella ohi ja räiskäistä nopeasti seuraava tehtävä, sitten seuraava, sitten taas seuraava ja seuraava.

Tiedä sitten onko tämä nopea etenemistahti tämän päivän pelaajalle hyvä vai huono asia. Tarinaan ei välttämättä ehdi paljoa kiinnittää huomiota, ja jokainen tehtäväkin on yleensä parin minuutin rysäys. Koko sota on pelattu läpi muutamassa tunnissa, ja siinä se sitten olikin. Uudelleenpelattavuusarvoa ei oikein ole.

wings_remastered_arv_02

wings_remastered_arv_04

Joten keille Wings! Remastered sitten sopii? Paha sanoa. Retroelämysten hakijoille se voi olla karu paikka, vaikka peli toki onkin nätimpi kuin muinoin. Keskivertonykypeleihin verrattuna tämä on karu ja ankea. Satunnaiselle nykypelaajalle se tarjoaa todennäköisesti vielä vähemmän.

Veikkaisin, että parhaimmillaan kokemus on silloin, kun pelin löytää kivasta alekorista ja siitä nauttii lähtökohtaisestikin kivana, ohimenevänä kertakäyttöviihteenä. Tämän pariin voi päästää myös perheen nuoremmat pelaajat, sillä lentosodan toiminta ei ole mitenkään graafisen väkivaltaista vaan pikemminkin sarjakuvamaista.

Suosittelen silti suhtautumaan varauksella.

 

 

 

Lisää aiheesta

80-luvun hittipeli muuttuu elokuvaksi – It Came from the Desert –leffasopimus varmistui

Cinemaware julkaisee 24 vuotta vanhan pelin

Cinemawaren klassikko Rocket Ranger julkaistiin Androidille – lisää Cinemawarea luvassa

Cinemawaren klassikot

Legendaarista pelitaidetta: Defender of the Crown ja Dungeon Master

Pelikopteri #003 (1.12.2014) – retroherkkuja, fantasiaa, avaruuspelejä ja ahdistavin selviytymispeli ikinä (Checkpoint)

Remasteroidaan ne! (arkistojen aarteet)

Rocket Rangerin Kickstarter ylitti rahoituskynnyksen – vain 716 taalalla

Vuosi ’85: sifonkihuiveja ja Cinemaware