Uusimmat

2010 paras indiepeli: Minecraft

07.01.2011 15:19 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2010 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Tältä.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Valintojen höysteeksi on valittu yksi tai useampi lukijoiden perustelu. Lisäksi olemme listanneet joitakin erityisen hyvin perusteltuja ehdokkaita, vaikka ne eivät olisikaan yltäneet äänimäärällisesti listakärkeen.

Sisennetyt kappaleet ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta, ranskalaisella viivalla merkityt puolestaan lukijoiden perusteluja äänilleen.

2010 parhaat indiepelit:

  1. Minecraft
  2. Super Meat Boy
  3. Amnesia: The Dark Descent

 

Minecraft

Lue juttu:  Matkalla Minecraftin maailmassa

Tervetuloa uuteen kotiini! Minecraftin ihmeellisestä maailmasta löysin pienen palan paratiisia: saaren, jossa aurinko paistaa, ruoho on vihreää ja iloiset kanat kävelevät kukkuloilla paistattelemassa päivänvalossa. Kun aurinko laskee, edessä on ikävä yllätys.

Pimeys tuo mukanaan yön kauhut: zombit nousevat esiin haudoistaan, luurangot tähtäävät minua jousillaan ja räjähtävät kaktukset tuhoavat kaiken, mitä olen vaivalla rakentanut. Eihän tämä olekaan paratiisi, tämä on maanpäällinen helvetti!

– Addiktoivaa rakentelua uniikissa pelimaailmassa, jossa ei lopu tila kesken. Moninpelin ansiosta ilon voi jakaa isommankin porukan kesken.

– Peliä ei ole edes julkaistu vielä ja se on jo nyt AWESOME!

– Aina valittanu ettei tollanen pikku näpertely voi olla yhtään kiinostavaa. Väärin. Tuli aamuja töissä ettei meinannut vaan silmät pysyä auki millään.. pomo kysyy miksi noin uninen? Vastata voi vaan ettei saanut unta, vaikka todellisuudessa olin taas pelannut ”vielä sen yhden tunnin” minecraftia. Koukku mikä koukku. Erittäin makoisia tunteja on kyllä tullut pelissä vietettyjä ja siitä hyvästä saa ääneni.

– Kaikki kehu on jo kukaties sanottu tuhanteen kertaan. Tämän pelin formaatti on yksinkertaisuudessaan niin nerokas ettei siihen voi olla jäämättä koukkuun. Alhaiset grafiikat mahdollistavat laajan yleisön, ja muokattavuus modeilla ja tekstuureilla turvaavat pelin tulevaisuuden uuden sisällön jatkuvan synnyn ansiosta. Jo pelkkä yksinpeli on koukuttavaa, ihmisillä on aina mielihalu rakentaa oma pesänsä ja MineCraft suo mahdollisuuden tehdä millaisen rakennelman haluaa. Moninpeli taas antaa meille tavan tuoda rakentelumme muiden ihailtavaksi ja kuulua yhteiseen kaupunkiin, maailmaan jossa vain mielikuvitus on rajana, jos suotte kliseeni anteeksi.

Super Meat Boy

Lue juttu:Super Meat Boy (Xbox 360)

Ennen oli pelit vaikeampia. Eihän näistä nykyajan pullamössöputkijuoksuista irtoa haastetta lainkaan. Wanhojen partojen on helppo ilkkua nykyajan pelejä. Helppoa viihdettä laiskoille. Toista oli, kun miehetkin olivat rautaa. Sitten nenän eteen lyödään Super Meat Boy, ja jo rupeaa läski tummumaan.

– Loistokasta vanhan koulukunnan tasoloikintaa. Ja TODELLA haastavaa sellaista. Mukana myös kivasti huumoria ja hyvät musiikit. Old school never dies!

Amnesia: The Dark Descent

Lue juttu:  Amnesia: The Dark Descent (PC)

Amnesia on erikoinen pelitapaus, pääasiassa hyvällä tavalla. Rauhallisesti rakennettua tunnelmaa voisi leikata vaikka sahalla. Helppoja ratkaisuja vältetään eikä kokemus vajoa missään vaiheessa toiminnalliseksi. Tämä ajaa ADHD-sukupolven edustajat väistämättä muiden teosten pariin.

– Miten niin pieni pulju sai aikaan vuoden pelottavimman pelin? Eikä syyt olleet tekniikassa.

 

Muita joko runsaasti ääniä saaneita tai hyvin perusteltuja ehdokkaita:

 

Heroes of Newerth

Lue juttu:Warcraft 3 -modista omaksi pelikseen: Heroes of Newerth

Harvan pelin syntytaival on yhtä vekkuli kuin Heroes of Newerthin tapauksessa. Sen esikuva on näet Warcraft III -naksustrategialle tehty modi Defence of the Ancients. Suursuosioon nousseesta modista on nyt tehty ihan oikea pelikin.

– Toimiva nettipeli, korjattu puutteet dotasta, tiuhaan tahtiin tulevat päivitykset ja pelin kehittäjä kuuntelee pelaajia.

Recettear: An Item Shop’s Tale

Lue juttu:  Recettear: An Item Shop’s Tale (PC)

Maailmaan mahtuu jos jonkinlaisia JRPG:tä, mutta ne ovat usein prikulleen samasta puusta veistettyjä: lauma sukupuoleltaan kyseenalaisia teinejä selvittelee tunteitaan ja pelastaa maailmaa siltä pelimaailman ainoalta tyypiltä, jolla on edistyksellisiä ideoita.

Kuin pusikon takaa pelimaailman yllättäneessä Recettearissa ei nähdä mitään näistä kliseistä, sillä peli keskittyy kertomaan tarinan nuoresta tytöstä ja tämän pitämästä esinekaupasta.Eläköön kapitalismi!

World of Goo

Lue juttu:  World of Goo (PC, Linux, Mac, Wii)

Mitä saadaan, kun yhdistetään Bridge Builder, Lemmings ja The Incredible Machine, sekoitetaan mukaan sarjakuvamaista grafiikkaa sekä surrealistinen tarina ja lopuksi upotetaan tuotos tynnyrilliseen kuplivaa mönjää? World of Goo, itsenäisen 2D Boy -studion esiinmarssi pelimaailman tietoisuuteen, tarjoilee vastauksen tähän kysymykseen.