Uusimmat

Arvostelussa 13 Ratchet & Clank -peliä – mikä on sinun suosikkisi?

13.04.2016 21:00 Jukka O. Kauppinen

Insomniac Games loi Ratchet & Clank -pelisarjan esikoisteoksen vuonna 2002. Siitä  kasvoi yksi PlayStation 2 -konsolin alkutaipaleen rakastetuimmista peleistä ja vääjäämättömät jatko-osat ovat pitäneet laadun lippua korkealla. Rima on lipsunut vain muutaman kerran.

Ja onhan Ratchetteja nähty Domenkin sivuilla, ihan 13 peliarvostelun verran:

 

Ratchet & Clank (PS2)

Playstation2:lle ei ole ilmestynyt kunnon tasohyppelypelejä sitten viime joulun. Silloin mustan laatikon omistajia siunattiin sekä erinomaisella Klonoalla että visuaalisesti huikealla Jak & Daxterilla. Tasohyppelyfanin nälkävuosi päättyy juhla-ateriaan Rathcet & Clankissa, joka on lajityypin tyylipuhtaimpia suorituksia miesmuistiin. Pelin takaa löytyy Spyro-sarjan luonut Incomniac, jolle uutukainen on ensimmäinen PS2-julkaisu.

 

Ratchet and Clank 3 (PS2)

Moninpeli on tärkein uudistus. Parhaimmillaan toiminta on kuin Battlefieldin kevytversiossa. Jaetulla ruudulla voi pelata neljä pelaajaa voi. Verkossa pelaajia voi olla kahdeksan, ja verkkotaisteluihin voi osallistua nelistään yhdeltäkin konsolilta. Tosin jaetulla ruudulla pelaaminen on tällöin sekavaa.

 

Ratchet & Clank: Size Matters (PSP)

Sony on hehkuttanut taukoamatta kruununjalokivensä taskukäännöksestä. Lupauksien mukaan pelattavaa on useiksi tunneiksi ja mukana liikkuvan PlayStationin heikkoudet on käännetty mahdollisuuksiksi. Mahtipontiset sanat pitävät alusta lähtien paikkaansa. Rannalla loikoileva parivaljakko tapaa pienen tytön. Tyttö kaapataan. Tyttö pelastetaan. Tai ainakin sitä mestarimme nyt yrittävät, eihän neitoa voi jättää.

 

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Ratchet & Clank -pelisarja sai alkunsa PlayStation 2:n alkuhämärän aikoihin, eikä se ole juuriltaan juuri liikahtanut, vaikka sarjaan on kertynyt jo puoli tusinaa peliä. Valttikortit ovat edelleen tutut: riemukas huumori, näyttävä grafiikka ja mielikuvitukselliset aseet, joista monet muut pelisuunnittelijat saisivat ottaa mallia. Ei kuitenkaan kannata kuvitella, että tämä tarkoittaisi Ratchet  & Clankin polkevan paikallaan. Perinteet mielessä mutta niitä hioen – siinä sarjan salaisuus.

 

Secret Agent Clank (PSP)

Secret Agent Clankin on tarkoitus olla Sly Cooper -henkinen hiiviskelyseikkailu, jossa vihollisten ja valvontamekanismien välttely on suuremmassa osassa kuin lievästi sanottuna räiskintäpainotteisissa Ratchet & Clank -emopeleissä. Tuotantoarvot ja lähtökohdat ovat kunnossa, mutta saadaanko näillä eväillä aikaiseksi kunnon peli?

 

Ratchet & Clank: Quest for Booty (PS3)

Vaan onko Ratchet & Clank: Quest for Booty 15 euron arvoinen? No, vaikea sanoa. Vaikka pelin tuotantoarvot ovat direktiivitason nettijulkaisua korkeammat, peli on todella, todella lyhyt. Muutaman tunnin pituinen eepos narahtaa läpi niin nopeasti, että vasta kun on päässyt menoon mukaan, tassu raapii jo karkkipussin pohjaa. Toisaalta ne ajanrippeet jotka Ratchetin ja Talwynin seurassa ehtii viihtyä ovat kiistattoman ilontäyteisiä, ja pelin rimpsakan nopeatempoinen rytmitys pitää mielen virkeänä ja saa ajan kulumaan siivillä. Ratchetinnälkäisille kyseessä on joka tapauksessa pakko-ostos, sillä seuraavaa osaa saadaan lopputekstien mukaan odotella vuoden 2009 syksyyn.

 

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3)

A Crack in Time on mitä mainioin peli. Se olisi ollut todella hyvä jo pelkästään tarjoamalla meille sen vanhan, tutun Ratchet & Clankin pienillä parannuksilla, mutta tiimi on innostunut viilailemaan peliään vielä entistä enemmän. Mikä ilahduttavampaa, uudistukset ovat laidasta laitaan positiivisia. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro koko totuutta. Hehkutin jo pelin käsikirjoitusta, mutta nyt hehkutan lisää. Pelin jokaisesta bitistä huokuu esiin sitä rakkautta, jolla Insomniac on selvästi peliään värkännyt. Tunnelma on lämmin, huumori aidosti hauskaa ja seikkaillessa aika rientää kuin siivillä. En valehtele tai liioittele kun totean, että pelin loppuanimaatiota katsellessani jouduin kuivaamaan silmäkulmiani ja uskon että näin käy monelle muullekin.

 

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

Ongelma on kuitenkin hieman siinä, että peli nojaa hauskuudessaan todella paljon co-op-sähellyksen ja ihmisten keskeisen pöllöilyn voimaan. Tekoälyn kaveri on ihan pätevä avustaja, mutta ei siitä hupia irtoa. Ja niinpä yksin pelaavalle jää käteen Ratchet & Clank –seikkailu, joka ei ole yhtä kiehtova tai hauska kuin sarjan edelliset pelit. Ei nyt ihan tyhjä arpa, mutta ei varsinainen onnistuminenkaan. All 4 One on siis asiallinen julkaisu hyvien kavereiden kanssa pelattuna, mutta ei se Ratchet & Clank –peli, jota toivoin tai halusin. Ehkä sen vuoro on sitten ensi kerralla?

 

Ratchet & Clank Trilogy (PS3)

Kaikille alkuperäisiä pelejä pelanneille tämä ei tule uutisena, mutta Ratchet & Clank Trilogy on pelinäkin rautaa. Kaikki kolme sen sisältämää peliä olivat jo aikanaan hillittömiä arvostelu- ja myyntimenestyksiä ja ilokseni voin todeta, ettei aika ole niiden hohtoa himmentänyt. Tästä kuuluu jälleen iso kiitos Insomniac Gamesinlle, jonka kehittäjät antoivat jo aikanaan mielikuvituksensa lentää.

Niinpä tarjolla on useamman kymmenen tunnin verran todella laadukasta 3PS-toimintaa, jossa on Insomniacin tavaramerkkinä todella mielikuvituksellinen asevalikoima. Myöhemmistä peleistä tutut klassiset elementit, kuten aseiden kehittyminen käytettäessä sekä uusien lelujen ostelu, ovat alusta saakka mukana. Ja niin ovat Captain Quarkin kaltaiset, myöhemmistäkin peleistä tutut hahmot. Ja aivan yhtä hyvin kirjoitettuina ja hauskoina kuin PlayStation 3 –peleissäkin.

 

Ratchet & Clank: QForce (PS3, PS Vita)

Se Ratchet & Clank –puolisko yhtälöstä, eli hauskat aseet ja innokas räiskintä, on periaatteessa kunnossa. Mutta se toinen puolisko, tower defence, ei niinkään. Ratchetin käyttöönsä saamat tornit ovat tylsiä ja tehottomia, sekä myös ylihintaisia. Puolustusta ei voi jättää tukikohdan varaan, vaan käytännössä pelaajan on suhattava koko ajan ympäri kenttää tukemassa puolustuksiaan, jotta olisi mitään toivoakaan selvitä.

 

Ratchet & Clank: Into the Nexus (PS3)

Into the Nexus on ehtaa Ratchet & Clankia. Seikkailu on jälleen humoristista ja viihdyttävää, ja se pääsee lähelle sarjan parhaimpia pelejä. Se tarjoaa edelleen kekseliäitä aseita ja hauskoja letkautuksia, joita vahvistavat hupaisat ja hullunkuriset viholliset. Hahmojen välinen dialogi on sopivan hölmöä eikä se yritä liikaa. Into the Nexus näyttää myös upealta värikkäine ja pirteine kenttineen. Kivana lisänä mainittakoon myös Hall of Heroes, jossa pelaaja pääsee kertaamaan kaikkien pelien tarinoita hologrammien avulla.

 

Ratchet & Clank Trilogy (PSV)

Sisältönsä puolesta Ratchet & Clank Trilogy olisi selvää peukkukamaa. Vaikka pelit ovat jo vanhoja, ne toimivat yhä mainiosti ja ovat niin hyviä, että moni moderni kehittäjä saisi ottaa niistä mallia. Mutta ei Vita-versiolle voi peukkua nostaa. Ei edes varovasti. Se on valitettavasti jälleen uusi luku alati kasvavassa huonojen Vita-uusintaversioiden katalogissa. Sonyn olisi hiljalleen syytä tehdä asialle jotain.

 

Ratchet & Clank reboottaa hienosti rakastetun klassikon (PS4)

PS4:n Ratchet & Clank on ”uusi tulkinta” vuonna 2002 ilmestyneestä PS2-pelistä. Myöhemmin huhtikuussa rapakon toisella puolella ilmestyvä animaatioelokuva ja peli sijoittuvat samoille kieppeille, kertoen kaksikon alkuvaiheista hieman eri vinkkelistä. Interaktiivisessa versiossa Kapteeni Qwark on ylennetty kertojan rooliin.

Tarina alkaa starojen ensikohtaamisesta. Ratchet on kyllästynyt mekaanikon hommiin ja haluaa lähteä seikkailemaan pitkin galaksia ja pelastamaan neitoja pulasta. Harmi vain, että siihen kaivataan reilusti enemmän yläkropan lihasmassaa. Kohtalon johdatuksesta karvainen ystävämme kohtaa kirjaviisaan pikkurobotti Clankin, jolla on koko galaksin kohtaloa koskeva viesti mukanaan. Siitä se sitten lähtee!

 

Paras Ratchet & Clank -peli on mielestäni...

Katso tilanne vastaamatta

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat