Uusimmat

Bizarre Creations – kuulun pelitalon historia ja arvostelukooste

18.02.2011 16:00 Jukka O. Kauppinen

Tänään sulkeutuvan Bizarre Creations -studion historia yltää vuoteen 1994 saakka, minkä johdosta firmasta on ehditty kirjoittaa juttu ja arvostelu jos toinenkin. Mitä kaikkea Bizarre ehtikään vuosien mittaan tehdä?

Bizarre Creationsin historia

Yritys sai virallisesti alkunsa perustaja Martyn Chudleyn lähettäessä pelidemonsa 1980-luvun loppupuolella silloiselle suurkustantajalle Psygnosikselle. Siitä alkoi useita vuosia kestänyt yhteistyö. Bizarre kehitti Psygnosikselle omalaatuisia toimintapelejä, kuten The Killing Game Show, Wiz’n Liz ja Fatal Rewind. Kaikki kolme olivat aikakaudelle ominaisia sivuttain skrollaavia toimintapelejä, mutta Bizarren pelit erottuivat teknisen erinomaisuutensa ohella myös omalaatuisella huumorillaan.

Psygnosis vakuuttui tuolloin viisihenkisen Bizarre Creationsin osaamisesta ja päätti antaa PlayStationin myötä ryhmälle enemmän vastuuta. Bizarre iski Psygnosiksen kanssa kultasuoneen PlayStationille julkaistulla F1:llä. Bizarre kehitti peliä Psygnosiksen ja Sonyn rahoituksen turvin peräti 14 kuukautta, jona aikana tiimi laajentui 11-henkiseksi. Lopputulos oli monien mielestä siihen asti paras F1-videopeli, joka oli samalla osoitus PlayStationin tehokkaista ominaisuuksista. Pelin 3d-grafiikka oli aikaansa nähden erinomaista ja pelin tuotantoarvot huimat. Soundtrackilla kuultiin kitaravirtuooseja Steve Vaita ja Joe Satriania. Kommentaattoreita oli mukana useammastakin maasta. Suomi ei vielä tässä vaiheessa lukeutunut edustettuihin kommentaattorivaihtoehtoihin.

F1 oli vuonna 1996 Euroopan myydyin videopeli, ja vuonna 1998 julkaistu jatko-osa F1’97 menestyi sekin hyvin. F1’97:n tiiviin kehitysajan aikana Psygnosiksen vastuulla ollut pelintestaus jäi vähäiseksi, minkä johdosta pelin myyntiversiosta löytyi lukuisia pahoja virheitä, joista Bizarre sai yksin syyt niskoilleen. Tämä vaikutti osaltaan siihen, että Segan kolkutellessa Bizarren ovea ryhmä päätti siirtyä työskentelemään Segan kanssa ja jättää Psygnosis- ja Sony-yhteistyön taakseen.

Furballs (DC, PC)

Söpöjä ötököitä, hillitöntä räiskintää ja tehtävien ratkaisua samassa paketissa? Bizarre Creationsin tekemä Furballs yhdistää kaikki nämä tekijät yhteen peliin. Omaperäisellä tyylillä toteutetusta sarjakuvamaisesta pelistä julkaistaan samanaikaisesti sekä Dreamcast- että PC-versiot.

Xbox-ennakkopakettiProject Gotham Racing 2

Project Gotham Racing oli ja on yksi Xboxin parhaista autopeleistä. Project Gotham Racing 2 on jo sarjan kolmas osa, sillä ensimmäinen ilmestyi Dreamcastille nimellä Metropolis Street Racer. Pelintekijä Bizarre Creations on siis ehtinyt hioa ideaansa paljon.

Hienoista ajoliikkeistä saatavalla Kudoksella pelaajat voivat kilpailla keskenään parhaimman ajajan tittelistä monen uuden kaupungin radoilla. Peliin on mallinnettu mm. Tukholma, Hong Kong ja Saksan legendaarinen Nurburgring. Kudosta ansaitaan hieman helpommin kuin ykkösessä, ja aloittelevakin pelaaja saa avattua uusia ratoja ja autoja nopeasti.

Project Gotham Racing 2 (Xbox)

Project Gotham Racing 2:n maaginen sana on Kudos, aivan kuten ykkösessäkin. PGR 2 eroaa edeltäjästään jonkin verran, eikä Kudos-kassan kartuttaminen ole enää elintärkeää. Pisteitä kerätään sladittamalla, ohittelemalla kilpakumppaneita sekä ajamalla tyylikkäästi. Ajotuntumaa voisi luonnehtia ”realistisen arcadeksi” tai ”helppo oppia, vaikea hallita”. Törmäilystä sakotetaan vain pienellä vauhdin hidastumisella ja ryttyisellä pellillä, vaikutus esimerkiksi nopeuteen on todella pieni. Käsijarru on ahkerassa käytössä parhaissa mutkissa ja tyylikkäitä suorituksia yhdistelemällä saa kerättyä Kudosta kaksinverroin.

Xbox 360 ja pelit– Project Gotham Racing 3

PGR2 oli edellisenkin Xboxin upeimpia ajopelejä, ja on sitä edelleenkin. Nyt 360:lle ilmestynyt PGR3 on oikeastaan sarjan neljäs osa, sillä virallinen esikoinenhan ilmestyi aikoinaan Dreamcastille. Ja meno on ollut kovaa siitä lähtien. Sarja on panostanut ennen kaikkea tyyliin, äärimmäiseen stailailuun ja mahtavasti kromattuihin pintoihin. Ja se meininki onkin nyt aiempaankin menevämpää.

Project Gotham Racing 3 (360) 

Nordschleifen kallistettu Karussell-kaarre pitää pyhää vihaa ulvovan Ultima GTR -superauton kiinni radassa, vaikka kisaviritetty Chevrolet-moottori tekee ilkeän parhaansa voittaakseen renkaiden pidon ja downforcen. Pää tärisee kivikovan alustan rekisteröidessä kaikki radan epätasaisuudet. Katse on pakko pitää tiessä, sen ei uskalla antaa siirtyä edes hetkeksi sivupeiliin – se musta Ferrari Enzo ei voi päästä ohi.

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi  – Geometry Wars: Retro Evolved

Hämmästyttävää visuaalista ilotulitusta ja raskaan luokan pelattavuutta. Siinä kaksi asiaa, joiden ansiosta Geometry Wars pursuaa suoranaista elämän- ja pelaamisen iloa. Sitä on pidetty jopa niin hyvänä pelinä, että joillekin 360:n pelatuin peli onkin tämä Arcadesta ladattava räiskintä, eikä mikään isolla rahalla tehty tuotos.

Project Gotham Racing 4 –haastattelu – paljon parannuksia entiseen (osa 1/2)

Project Gotham Racing 4 –haastattelu – prätkiä ja kaupunkisuunnittelua (osa 2/2)

Nyt kilpa-ajokansa jännittää innoissaan neljättä Gothamia, joka julkaistaan ensi perjantaina. Mitä on luvassa? Otetaanpa ennen pelin lumoihin syöksymistä syyniin tekijätiimin, Bizarre Creationsin, Ben Ward. Kaksiosaisen haastattelun ensimmäisessä osassa jutellaan neljännen Gothamin kehityksestä, PGR3:sta ja vähän Forza 2:kin.

Project Gotham Racing 4 (360)

Bizarre Creationsin ajopelit ovat olleet konsolipelaajien suosikkeja jo Dreamcast-konsolin menestysvuosista lähtien. Firmalla on ollut hyppysissään taito tehdä hyviä ja pelattavia kaahailupelejä, joissa on samalla myös oiva ripaus realismia ja haastavuutta.

Taito ei ole kadonnut vieläkään, sitä todistaa Project Gotham Racing 4. Xbox 360:n lanseerauspelien kärkeen kuulunut Gotham 3 on edelleen vetovoimainen ajopeli, joka ei nöyrry edes uudempien kilpailijoiden edessä. Mutta onko jatko-osasta isukkinsa jatkajaksi?

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 5)Geometry Wars: Retro Evolved 2

Ensimmäinen Geometry Wars oli aikoinaan Project Gotham Racing 2:n mukana tullut minipeli, josta lanseerattiin lopulta Live Arcaden lippulaiva. Nimi kertoo pelistä oikeastaan kaiken tarpeellisen: pelaaja ammuskelee erilaisia geometrisia muotoja ja kerää pisteitä. Siinä se.

The Club (PC, PS3, 360)

Täysin umpimetsästä ei Bizarre Creations ampumapeleihin siirtynyt, sillä firman historiasta löytyy esimerkiksi Xbox Liven parhaisiin tuotoksiin lukeutuva Geometry Wars. Värikkäät pallukat ovat kuitenkin vaihtuneet ihmisiin ja sateenkaaripanokset mustaan ruutiin. Pelin idean taustalla havaitaan myös vaikutteita kehittäjän saavutuksista ajopelien äärellä.

Blur (PC, PS3, Xbox 360)

Joskus parhaat asiat syntyvät yhdistelemällä tuttuja eväitä. Oikeita automalleja sisältävä kevytkaahailu on turvallista pultata Need For Speed -sarjan valamalle perustalle. Sekoitetaan mukaan Super Mario Kartista tuttuja radalta kerättäviä bonuksia, ja yhtäkkiä käsissä on jotain aidosti tuoretta. Bizarre ei ole kuitenkaan tyytynyt vain tähän. Kokonaisuus on nimittäin viimeistelty Call of Dutylla. Kuinka se on mahdollista? Se selviää lukemalla eteenpäin.

James Bond 007: Blood Stone (PC, PS3, Xbox 360)

Jos ei leffaa kuulu, niin tehdään sitten oma peli, ajatteli Activision ja palkkasi remmiin liudan tuttuja Bond-nimiä. Blood Stone lupaa elokuvamaista toimintaa, mutta miten mahtaa käydä, kun vetovastuussa etupäässä autopeleistä tuttu Bizarre Creations?

Taustatukea annetaan isojen nimien voimin. Pelin käsikirjoituksesta vastaa aiemminkin Bondin edesottamuksia kynäillyt Bruce Feirstein. Itse Daniel Craig vetää pääroolin Judi Denchin avustuksella. Soul-laulaja Joss Stone esittää tunnuskappaleen ja näyttelee myös Bond-tytön tärkeääkin tärkeämmän osan, eikä Bizarrekaan ole ensimmäistä kertaa räiskintäpelien kimpussa. Peli on nimittäin rakennettu firman oman The Club -räiskinnän pelimoottorilla.