Uusimmat

Domen arvosteluviikko 35-36/2015: Forza 6, Gears of War, King’s Quest, Mega Man, Trine 3, Until Dawn, Pelikopteri

21.09.2015 21:00 Jukka O. Kauppinen

Domen uudistumisprojektin ja monen monen työreissun takia arvosteluviikkokoosteet ovat jääneet pahemman kerran taka-alalle. Otetaanpa siis nyt kiinni rästejä viikoilta 35-36/2015:

 

 • Card Hunter (Mac, PC)
 • Forza Motorsport 6 (Xbox One)
 • Gears of War Ultimate Edition (Xbox One)
 • King’s Quest – Chapter 1: A Knight to Remember (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
 • Mega Man Legacy Collection (PC, PS4, Xbox One)
 • Trine 3 The Artifacts of Power (PC)
 • Sproggiwood (Android, iOS, Mac, PC)
 • Until Dawn (PS4)
 • Suomalainen peliala on virallisesti hyvä juttu veronmaksajille
 • Sproggiwood sekoittaa kalevalaista mytologiaa roguelike-seikkailuun
 • Pelikopteri #013 (4.9.2015) – seikkailuja ja roolipelejä haudan takaa

 

Card Hunter (Mac, PC)

Jos joku on pelaillut roolipelejä, siis niitä oikeita pöytäpelejä, hänellä lienee myös nostalgiaa niihin nuoruuden lauantai-iltoihin, jotka vietettiin keittiön pöydän ympärillä noppia heitellen ja maailmaa pelastaen. Ainakin minulla on!

forza_motorsport_6_arv_0kansi

Forza Motorsport 6 (Xbox One)

Loistavan Forza Motorsport -autopelisarjan tehokonsolidebyytti oli komea, mutta sisällöltään hieman suppea kaahailu. Paukut menivät uuden teknologian hiomiseen. Jatko-osan kohdalla on ollut aikaa viilata myös sisältöä ja voi pojat, että tulokset ovatkin komeita.

 

Gears of War Ultimate Edition (Xbox One)

Uusi viikko, uusi HD-uusintaversio. Tällä kertaa asialla ei tosin ole saralla enemmän kunnostautunut Sony, vaan Microsoft, joka tarjoilee legendaarisen Gears of Warin entistä ehompana, tykimpänä ja reteämpänä HD-versiona.

Mutta kuten niin usein näissä tapauksissa käy, ei ehkä tarpeeksi ehona, tykkinä ja reteänä.

 

King’s Quest – Chapter 1: A Knight to Remember (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

King’s Quest –saagalla riittää ikää ja mittaa. Kymmenen pelin mittaisen sarjan ensimmäinen esiosa ilmestyi jo vuonna 1982, mutta nyt olemmekin kärsineet pitkän pitkästä odotuksesta. Edellinen King’s Quest, Mask of Eternity, näet julkaistiin 1998. 17 vuoden tauon jälkeen edessä on kuitenkin paluu Daventryn kuningaskuntaan.

 

Mega Man Legacy Collection (PC, PS4, Xbox One)

Mega Man on niitä todellisia kasibittisen sukupolven legendoja. Capcomin sininen sankari riemastutti ja ahdisti yhden sukupolven pelaajia siinä määrin, että monia pelejä markkinoidaan yhä Mega Man -viittauksilla.

 

Trine 3 The Artifacts of Power (PC)

Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa, tai jotain sinnepäin kertoo vanha sananlasku. Tämän sai kokea myös kotimainen Frozenbyte tuotoksellaan Trine 3, jolla on kehittäjien omien sanojen mukaan kolme kertaa edellisosaan suurempi tuotantoarvo. Niinpä seikkailulla tuli raja, jossa rahat loppui kesken.

 

Sproggiwood (Android, iOS, Mac, PC)

Sproggiwood on ilmankevyeltä tuntuva roguelike hauskoilla suomimausteilla. Satunnaisesti luotuja luolastoja kohti siis heinähanko tanassa, sillä siellä siintää Kalevalan ajan tarujen inspiroimia seikkailuja. Käytän tosin sanaa ”inspiroimia” tässä tarkoittamaan ”täysin älyvapaita viittauksia”, mikä ei ole lomamielellä ollessa huono juttu. Luvassa on värikästä grafiikkaa, rempseätä puzzleilua, sekä paikka nimeltä Goaturku, joka on täynnä turkulaisia pässejä miehiä.

until_dawn_arv_0kansi

Until Dawn (PS4)

Until Dawn rakentaa konseptinsa ikuisen kysymyksen päälle: Miksi teinit ovat idiootteja kauhuelokuvissa? Miksi he tutkivat yksin epämääräisiä ääniä? Miksi seksiä on pakko vetäytyä harrastamaan syrjäiseen mökkiin? Ja miksi he piiloutuvat uhkia typeriin paikkoihin, kun oikea ratkaisu olisi juosta, lujaa ja kauas?

 

Artikkelit

 

Suomalainen peliala on virallisesti hyvä juttu veronmaksajille

Peliala, hieno ala. Paitsi joidenkin jäärien mielestä. Mitä bisnestä se muka on, jos ei rakenneta miljoonilla sahoja ja seiniä ja investoida raskaaseen tuotantoon? No, sanotaan näin: aika hiton hyvää ja tuottavaa bisnestä.

Tietokoneohjelmien ja videopelien kehittäminen on suurelta määrin aika kevyttä teollisuutta. Tuotantoon ei tarvitse konkurssin jälkeen tyhjinä kumisevia teollisuushalleja, aloittelevat pelitalot operoivat perinteisimmillään makuuhuoneissa ja autotalleissa, myöhemmin toimistotiloissa. Pääoma on ennen kaikkea ihmisissä, näiden ideoissa ja taidoissa. Niitä on Suomessa riittänyt, mistä on ollut myös kirjaimellista hyötyä yhteiskunnalle.

 

Sproggiwood sekoittaa kalevalaista mytologiaa roguelike-seikkailuun

Alkujaan jo viime talvena julkaistu suomalais-amerikkalaisen indietiimin luoma Sproggiwood-seikkailupeli julkaistiin jonkin aikaa sitten myös mobiilialustoille. Ja kun Jani Salomaa ehätti kirjailemaan pelistä arvostelunkin, niin johan oli hyvä kaivaa kaapista viehättävää seikkailupeliä käsittelevä haastattelu.

Domen kysymyksiin vastaa Sproggiwoodin suomalaisedustusto, Jaana Heiska.

 

Muut

Pelikopteri #013 (4.9.2015) – seikkailuja ja roolipelejä haudan takaa

Checkpointin pelimakasiiniohjelma Pelikopteri suuntaa uusimmassa jaksossaan jännittävyyden retrohämäriin! Viikon puheenaiheiksi näet nousivat niin GOG.comin pelastamat AD&D-roolipelit, Sierran ja King’s Quest -seikkailujen herääminen henkiin ja Gears of War -klassikkoräiskinnän remasteroitu versio. Ja puhuttiinpa vähän retrokirjoistakin!

Jaksossa mukana Miikka Lehtonen ja Jukka O. Kauppinen

 

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon mielenkiintoisimmaksi jutuksi lukijat äänestivät äimistyttävällä sadan prosentin äänisaaliilla Kalle Lounelan jutun The Witcher 3 –pelin maailmasta!

God of War III Remastered (PS4)

Life is Strange Episode 4: Dark Room (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Running With Rifles (Mac, PC)

Stonehearth-ennakko (PC)

Hirviönmetsästäjän maailman lumo

Riittävästi kolikkopelejä – katso kun 43:n retrokoneen kontti tyhjenee

Nelinpeli Podcast 081: Lomaltapaluu

Varaslähtö: Brawlhalla

 

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli mielestäni...

Katso tilanne vastaamatta

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat