Uusimmat

Domen arvosteluviikko 38/2013: Command Ops, NHL 14, Rain, Rayman Legends, Tales of Xillia,

29.09.2013 18:00 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikolla 38 muun muassa…

  • Command Ops: Highway to the Reich (PC)
  • NHL 14 (PS3, Xbox 360)
  • Rain-ennakko (PS3)
  • Rayman Legends (PC, PS3, PSV, Wii U, Xbox 360)
  • Stealth Inc: A Clone in the Dark (PS3, PSV)
  • Superfrog HD (Mac, PC, PS3, PSV)
  • Tales of Xillia (PS3)
  • Flashback – legendaarisen Amiga-seikkailun paluu
  • Tracon 8 – roolipelejä, pukuja, pelailua ja shoppailua
  • Grand Theft Auto V: ryöstön anatomia (SPOILER!)
  • Ryse: Son of Rome -ensikosketus – verta, suolia ja gladiaattoreita
  • Grand Theft Auto V – ensimmäiset tunnit
  • Rikkaaksi Steam-korteilla – ainakin melkein
  • Mulkaisu: DuckTales: Remastered
  • Mulkaisu: Rayman Legends

Command Ops: Highway to the Reich (PC)

Command Ops: Battles from the Bulge on hieno peli, kuten aikaisemmassa arvostelussa totesin. Highway to the Reich on sen ensimmäinen lisäosa ja sen mukana tulee muun muassa 13 uutta skenaariota sekä korjauksia emopelin taisteluihin.

Lisäosan suurin juttu ovat sen kaksi massiivista skenaariota: From Meuse to the Rhine ja Screaming Eagles over Hell’s Highway. Julkaisija luonnehtii niitä minikampanjoiksi ja nimitys on osuva. Yli viikon mittaiset skenaariot soditaan yli 1000 neliökilometrin kokoisella leikkikentällä ja pelkästään niiden tahkoamiseen kannattaa varata ilta poikineen. Yhteen läpipeluuseen uppoaa muutamasta illasta viikkoon, joten mistään pienistä kahinoista ei ole kyse.

 

NHL 14 (PS3, Xbox 360)

Yhtä varmasti kuin talvi yllättää autoilijat, kiilaa myös EA Sports uudella vuotuisella NHL-pelillään kauppoihin. Uusi peli, uudet lupaukset, vanhoja unohtamatta. Lätkäfanien on jälleen aika herätä kesähorroksesta uuteen kauteen, mutta onko paikka fanien sydämissä taas taattu?

Osittain. NHL 14 on taas piirun verran parempi kuin edeltäjänsä, mutta asia on kaksipiippuinen: seuraavan sukupolven konsoleilla ei tämän vuoden NHL:ää nähdä. Vaikka seuraava konsolisukupolvi onkin jo nurkan takana, ei niillä lätkätä ennen kuin vuoden kuluttua.

 

Rain-ennakko (PS3)

Taidepelin tunnistaminen on helppoa. Niiden nimet koostuvat yleensä yhdestä sanasta, joka vieläpä usein viittaa luontoon tai johonkin luonnonilmiöön. Tämä ohje toimii myös Sonyn Japanin studion kehittämään, myöhemmin syksyllä julkaistavaan Rainiin, jota pääsimme jo pikaisesti testaamaan.

Kuten jokaisessa kunnon taidepelissä, myös Rainissa pelin kantava teemaa sisältyy sen nimeen. Rainin maailma on sateinen yö, jossa nimetön poika näkee tuntemattoman tytön jota mystiset taikaolennot jahtaavat. Poika päättää lähteä perään, mutta huomaakin yhtäkkiä olevansa paitsi näkymätön. Niin ovat myös tyttö ja tätä jahtaavat hirviöt. Ainoastaan sade saa näiden kaikkien ääriviivat näkyviin.

 

Rayman Legends (PC, PS3, PSV, Wii U, Xbox 360)

Näinä tasohyppelyiden jälkirenessassin aikoina tuntuu, että kaikki kikat on jo nähty ja kaikki uudet ideat keksitty. Hyviä genren edustajia julkaistaan vähän väliä, mutta markkinoita uhkaa jo pieni tylsistyminen. Rayman Legends osoittaa, ettei pelkoa tylsistymisestä ole.

Ubisoft Montpellierin rumasti lykätty tasohyppelyilottelu on suoraa jatkoa vuoden 2011 erinomaiselle Rayman Originsille. Julkaisuahan lykättiin kuukausitolkulla, kun Ubisoft ilmoitti Wii U -yksinoikeuspeliksi tarkoitetun teoksen ilmestyvän myös muilla alustoilla. Odotteluaika on selvästi käytetty hyödyksi, sillä Rayman Legendsista huokuu itsevarmuus ja viimeistely.

 

Stealth Inc: A Clone in the Dark (PS3, PSV)

Joskus pelien uudelleennimeäminen ei ole hyvä idea. Ei vain sen takia, että brändi-identiteetti kärsii, vaan koska alkuperäinen nimi oli jo täydellinen. Niin on käynyt nytkin.

PlayStation-konsoleille julkaistu Stealth Inc tunnettiin PC:llä paljon osuvammalla nimellä: Stealth Bastard. Sillä sitä se on, täysi paskiainen.

 

Superfrog HD (Mac, PC, PS3, PSV)

Menneiden aikojen pelisankarien on usein vaikeaa sopeutua nykyaikaan ja uusiin olomuotoihin. Lähtökohta on sitäkin vaikeampi, jos esikuva on kahden vuosikymmenen takainen pikkuhitti, josta monikaan nykypelaaja ei ole koskaan kuullut. Jos oli edes syntynyt esikuvan ilmestyessä. Superfrog tekee kuitenkin parhaansa ja tarjoaa viehättävän, joskin vanhakantaisen pelikokemuksen. Mutta onnistuuko veikkosemme valloittamaan retrosetien lisäksi myös nuoremmat pelaajasukupolvet? Siinä se kysymys.

 

Tales of Xillia (PS3)

Maailma, erityisesti Japani, on pullollaan japanilaisia roolipelejä. Varsinaiset roolipelisarjat ovat kuitenkin suhteellisen harvassa. Pitkä-ikäisimpiä ja menestyneimpiä ovat Final Fantasyt, Dragon Questit ja Namcon Tales-sarja. Tales-sarja on jäänyt suosiossa kahden ensiksi mainitun taakse, mutta tarjonnut kuitenkin osasta toiseen toimivaa ja viihdyttävää rooliseikkailua.

Tales-pelit julkaistaan länsimaissa yleensä parin vuode viiveellä, ja näin on käynyt myös lähes päivälleen kaksi vuotta sitten Japanissa julkaistun Tales of Xillian kanssa. Se sai suuren suosionsa ansiosta myös nopeasti jatko-osan, jota on lupailtu Eurooppaan joskus ensi vuoden puolella.

Artikkelit

Flashback – legendaarisen Amiga-seikkailun paluu

Ubisoft julkaisi äskettäin erikoisen pelin. Flashbackin. Se on teos, joka säväyttää etenkin Amiga-aikakauden veteraanien sisintä, sillä vuonna 1992 julkaistu alkuperäinen Flashback-peli oli yksi aikakautensa ikonisimmista peleistä. Taiteellisesti tyylikäs, tarinallisesti upea seikkailu jäi pelaajiensa mieleen upeana kokemuksena.

Tracon 8 – roolipelejä, pukuja, pelailua ja shoppailua

Tampereella äskettäin järjestetty Tracon 8 -tapahtuma on jotain hyvin erilaista, samalla jotain hyvinkin tuttua. Siellä näet kohtaavat muun muassa japanilainen populaarikulttuuri, fantasia ja mitä monenlaisimmat pelit.

Tracon on suunnattu kahden erilaisen, osittain päällekkäisen harrastuspiirin harrastajille.

 Toisessa päässä laitaa on kaikki japanilaisteemainen, kuten  anime eli japanilaiset animaatiot, manga eli japanilainen sarjakuva, cosplay, J-rock ja J-pop.

Toiselta puolen keskinäistä ymmärtämystä lähestyvät muun muassa pöytä- ja liveroolipelit, lauta-, kortti-, miniatyyri- ja strategiapelit. Varsinkin JRPG-genre oli todella hyvin edustettuna erilaisten cosplay-hahmojen, konserttien ja pelihankintojen muodossa.

Grand Theft Auto V: ryöstön anatomia (SPOILER!)

Grand Theft Auto V:n hauskin ja merkittävin uusi juttu ovat pelin varrelle ripotellut ryöstökeikat, heistit. Ennen kuin paneudumme lähipäivinä peliin arvostelun  merkeissä, niin käydäänpä läpi yksi niistä monista heisteista.

Heti alkuun tietenkin varoitus siitä, että tämä juttu sisältää spoilereita. Lieviä sellaisia, koska nyt spoilataan vain muutaman pelitunnin jälkeen tuleva, tutorial-henkinen ryöstökeikka. Jos haluat mennä pelin pariin aivan sokkona, lopeta lukeminen. Mutta ei lukemallakaan mitään kovin oleellista menetä, sillä kaikki juonipaljastukset jätetään jutun ulkopuolelle.

Ryse: Son of Rome –ensikosketus – verta, suolia ja gladiaattoreita

E3-messuilla Microsoftin esittelemä Ryse jätti jälkeensä hyvin hämmentyneitä tunnelmia. Peli oli visuaalisesti aivan upea, mutta sen eventtipohjainen meininki antoi kuvan hyvinkin yksioikoisesta reaktiopelistä, jossa pelaaminen jää kovin vähiin. Kunhan nyt painellaan välillä nappeja.

Onneksi koko totuus ei ollut siinä, sillä Rysestä löytyy myös ihan oikeaa pelattavaa. Ja tuhottoman hauskaa ja mainiota sellaista. Yksinpelin suurista kuvioista en osaa sanoa suuria analyysejä, ehkä se on eventtikliksuttelua, ehkä siitä löytyy vapaampaakin menoa.

Grand Theft Auto V – ensimmäiset tunnit

GTA V. Grand Theft Auto. Harvaa, jos mitään, peliä on tänä vuonna odotettu yhtä hartaasti ja yhtä laajalti. Ja nyt se on täällä. Myöhään valvoneet saivat oman pelinsä jo eilisiltana, muukin kansa tänään. Mutta jos olet vielä hieman kahden vaiheilla hankinnan suhteen, tässä meidän alkufiiliksemme.

Peliä on nyt takana muutamia tunteja ja ennen kuin nukkumatti kutsuu, käydäänpä läpi niiden muutamien alkutuntien fiiliksiä ja tapahtumia. Merkittävin havainto on se, että ainakin minulle Grand Theft Auto V:stä tuli jotenkin enemmän mieleen Red Dead Redemption kuin GTA IV. Maailmat tuntuvat suunnittelufilosofioiltaan samanlaisilta ja niitä käytetään hieman samalla tavalla. Jotenkin fiilis on vain alusta asti ollut se, että nyt tutkitaan elävää ja suurta maailmaa, eikä niinkään edetä pelissä paikasta toiseen. Kuulostaa oudolta, mutta kun kokeilette itse peliä, kertokaa toki mitä olette vertauksesta mieltä.

Rikkaaksi Steam-korteilla – ainakin melkein

Gabe Newellin Valvella tuntuu olevan monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Mies on jutellut jos jonkinlaisista sosiaalisista ominaisuuksista, joita alun perin lähinnä pelikauppana toimineen Steamin päälle liimataan. Steam-peleihin liimatut keräilykortit ovat näistä oudommasta päästä.

Täytyy myöntää, että kun kortit lanseerattiin kaiken kansan ulottuville, ensimmäinen reaktio oli sama – epäilen näin – kuin useimmilla Steamin käyttäjillä. Hetkellinen uteliaisuus, mitä ihmettä nämä ovat ja sitten unohdus. Ei minua varten.

Nelinpeli

Mulkaisu: DuckTales: Remastered

80- ja 90-luvun tietämillä varttuneet naavaparrat riemuitsivat yhteen ääneen, kun legendaarisen DuckTales-tasoloikan uusioversio julkistettiin. Vaan kuinka tämä HD-aikaan päivitetty pomppukimara on kestänyt aikaa ja kuinka tervetulleita WayForwardin uudistukset todellisuudessa ovatkaan?

Nelinpelin kaartilaiset tsekkaavat lapsuusvuosien suursuosikin täikamman kanssa ja ajautuvat samalla keskustelemaan nykyajan hömpötyksistä valmiiksi leikatusta leivästä esipaistettuun jauhelihaan. Kids these days!

Mulkaisu: Rayman Legends

Rayman Origins anasti viime vuonna tasohyppelykruunun Ranskaan ja kansa jäi odottamaan perillistä kuumeisesti. Uuden kuninkaan tamineet tahrautuivat kuitenkin nopeasti, kun Ubisoft alkoi vatvoa jatko-osan julkaisukuvioita uusiksi kalkkiviivoilla ja alun perin Wii U -yksinoikeuspeliksi tähdännyt Rayman Legends päätettiin venyttää multiplattariksi. Vaan uskokaa Nelinpelin sanaa: odotus oli sen arvoista!

Läntisten serkkujen riistoviljelemä termi clusterfuck löytää allaolevan videon käänteissä uuden merkityksen, kun koko Nelinpeli-kööri nappaa ohjaimet käteen ja antaa Raymanille isän kädestä erilaisissa moninpelimuodoissa. Ei suositella herkkätunteisille tai -korvaisille!

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi Miikka Lehtosen Diablo III:n konsoliversioarvostelun.

Amnesia: A Machine for Pigs (PC)

Diablo III (PS3, Xbox 360)

Disney Infinity (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Space Hulk (Mac, PC)

The Wonderful 101 (Wii U)

Rikkaaksi Steam-korteilla – ainakin melkein

Dead Risign 3 –ensikosketus – zombit kumoon nextgenin voimin

Fable Legends –ensikosketus – ole pahis, mätki kavereitasi

Tom Clandy’s End War Online –ensikosketus – teknomaailmansota riisuttiin äärimmilleen

Mulkaisu: NHL 14

Nelinpeli Podcast 037: Savusauna

Mulkaisu: The Bureau: XCOM Declassified

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli:

Katso tilanne vastaamatta