Uusimmat

Homefront ja vaihtoehtohistoriat (tai tulevaisuudet)

24.03.2011 17:00 Jukka O. Kauppinen

Äsken arvosteltu Homefront ei ollut valitettavasti pelinä niin kovin kummoinen, ainakaan yksinpelitilassa, mutta sen tarjoama räväkkä näkemys mahdollisesta tulevaisuudesta oli aika tiukka veto. Yhdistynyt Korea, Nobelin rauhanpalkinto veli Johtajalle, Korean invaasio Japaniin ja Yhdysvaltain valloitus. Kyllä sillä monia järkytettiin.

Ruotsalaisen Massive Entertainmentin viiden vuoden takainen naksustrategia ammensi samasta (jenkkejä) järisyttävien tulevaisuudenkuvien puljusta. Pelin upea New York -trailerikin on kerännyt eDomen videokanavalla mukavat 174 500 katsomiskertaa – ja kommentteja piisaa. Mikäs sen komeampaa ja provosoivaa, kuin katsella Neuvostojoukkojen maihinnousua Ison omenan rannoille?

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Yhdysvaltoja ja Pohjois-Amerikkaa on moukaroitu vihamielisten miehittäjien käsissä aiemminkin, sekä kirjallisuudessa että elokuvissa. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaisikin piipahtaa kirjastossa ja tutustua muun muassa seuraaviin teoksiin:

Robert A. Heinlein: Seitsemän miehen sota (Sixth Column)

Lainaus kirja-arvostelusta:

Kyseessä on tarina seitsemästä miehestä, jotka uskonnoksi naamioidun supertieteen varjolla kukistavat koko Amerikan miehittäneet aasialaiset valloittajat. Juttu on täynnä stereotyyppejä, alkaen huomattavan rasistisesti kuvatuista aasialaisista aina pulp-science fictionin vakiokalustoon kuuluviin ihmeitä lyhyellä toimitusajalla tuottaviin tiedemiehiin ja tosiamerikkalaisiin sankareihin.

Philip K. Dick: Oraakkelin kirja (The Man In The High Castle)

Lainaus kirja-arvostelusta:

Oraakkelin kirja on huikea näkymä 1960-luvun käänteisestä maailmanjärjestyksestä: Yhdysvallat on jaettu sodan voittajavaltioiden kesken, natsit ovat presidenttinsä Martin Bormannin johdolla kuivattaneet Välimeren viljelymaaksi ja tappaneet Afrikan alkuperäisväestön, rikkaat japanilaiset keräilijät ovat valmiita maksamaan omaisuuksia vanhojen amerikkalaisten purukumipakkausten keräilykuvista.

Harry Turtledove: Days of Infamy

Turtledoven teoksia ei ole valitettavasti käännetty Suomeksi, mutta herran vaihtoehtohistoriat ovat upeaa luettavaa – ja kuuluvat meikäläisenkin suosikkeihin. Kirjat Days of Infamy ja End of the Beginning kertovat vaihtoehtohistoriasta, jossa Japanin hyökkäys Pearl Harboriin tuhosi myös lentotukialukset USS Enterprise ja USS Lexington. Myös Midwayn taistelu päättyy Japanin voittoon. Kätevänä sivuvaikutuksena Japani on miehittänyt Hawaijin. Kirjoissa kuvataankin sekä Yhdysvaltain ja Japanin välistä taistelua, että yksittäisten ihmisten elämää Japanin miehityksen alla.

Norman Spinrad: The Iron Dream

Tähän teokseen törmäsin vasta tämän uutisen taustoituksia tehdessäni. Vaikka kirja ei istukaan aivan täysin jutun raameihin, niin omituisuudessaan se ansaitsee maininnan…

Lainaus Wikipediasta:

The book’s frame narrative and premise is that ”after dabbling in radical politics,” Adolf Hitler emigrated to the United States in 1919 and became a science fiction illustrator, editor and author. He wrote the science-fantasy novel Lord of the Swastika in six weeks in 1953, shortly before dying of cerebral hemorrhage[2] (possibly caused by tertiary syphilis); Lord of the Swastika subsequently wins the Hugo Award and the ”colorful uniforms” described therein become a regular feature of cosplayers at SF-conventions.

In Whipple’s review following the narrative, we learn more about the background of the alternate history in which Hitler emigrated to the United States. Without Hitler, the Nazi Party fell apart, and the Communist Party of Germany succeeded in a socialist revolution in 1930. As this alternate history continues, there is reference to a ”Greater Soviet Union” which took over the United Kingdom in 1948, and whose influence grows in Latin America.

Elokuvallisista ”apua, amerikkani on miehitetty” -teoksista täytyy mainita tietysti elokuva Red Dawn, jonka käsikirjoittaja John Milius on kirjoittanut myös Homefrontin tarinan.

Red Dawn (movie)

The film is set in an alternate 1980s in which the United States is invaded by the Soviet Union and its Latin American allies (specifically Cuba and Nicaragua). However, the onset of World War III is merely in the background and not fully elaborated. The story follows a group of American high school students who resist the occupation with guerrilla warfare, calling themselves Wolverines, after their high school mascot.

 

Lisää aiheesta

Homefront (PC, PS3, Xbox 360) 

Odotin Homefrontia innolla ennakkoon. Peli näytti olevan ihan pätevä räiskintäpeli, jossa oli paljon perinteistä ”amerikkalaiset Irakissa” –juonta mielenkiintoisempi tarina. No, puolet tästä ennakko-odotuksesta pitikin paikkansa.

Se toinen puoli kuitenkin osoitti taas kerran, että ennakko-odotuksista ei ole kuin haittaa. Mutta kumpi puoli on kumpi?

World in Conflict (PC)

World in Conflictissa tuuri ei ollut yhtä hyvä, vaan sota leimahti. Kun jenkit lähtivät Eurooppaan puolustamaan NATO-liittolaisiaan Varsovan liiton hyökkäykseltä, veli venäläinen koukkasi kierona miehenä selustaan ja toi sodan jenkkien kotiovelle. Tästä alkaa myös pelimme.

Lue myös

Nintendo 3DS – Dome testasi uutuuskonsolin

Osta hattu, auta Japania

Outland-ennakko (PS3, Xbox 360)

PS3-hakkeri on Etelä-Amerikassa – lomalla vai Sonya piilossa?