Uusimmat

Johtamis- ja tiimikoulutusta videopelien keinoin

15.12.2008 13:00 Jukka O. Kauppinen

Oulusta kajahtaa bisnesasiaa pelimuotoon kätkettynä. Ludocraft ja TeamingStream näet julkistivat uuden johtamiskoulutukseen tarkoitetun työkalun, joka nivoo PC-pelin muotoon koulutuksen ja tiimivalmennuksen välineitä.

Peliteknologiaa hyödyntävä NoviCraft-tiimivalmennusympäristö paketoi yhteen moninpelattavan 3D-maailman, jossa ”johtamisosaaminen ja pedagoginen osaaminen yhdistyvät. NoviCraft on verraton oppimisympäristö, jossa peliin osallistujat voivat harjoitella johtamis- ja tiimityötaitojaan käytännössä.”

– Kouluttajalle tai konsultille tämä on erinomainen keino arvioida ja opettaa esimiehiä sekä tiimejä. Pelissä korostuvat ihmisten ja tiimien johtamiseen liittyvät seikat ja lisäksi se on erinomainen työkalu muun muassa rekrytointiin, toimitusjohtaja Petri Ahokangas pelin julkaisijasta TeamingStream Oy:stä tiivistää hyötyjä.

Peli mahdollistaa harjoittelun asioista, joita ennen on hoidettu luennoimalla tai erilaisilla ryhmätehtävillä.

– Virtuaalitiimeille voidaan pelin avulla tarjota tärkeitä jaettuja kokemuksia, jotka fyysisesti erillään työskenteleviltä muuten jäävät vähemmälle. Kaikessa monipuolisuudessaan peli soveltuu esimerkiksi johtamis- ja ongelmanratkaisutaitojen kehittämiseen. Sen avulla voidaan myös arvioida yksilöiden ja tiimien riskinottohalukkuutta, ryhmädynamiikkaa, aloitteellisuutta, paineensietokykyä sekä päämäärätietoisuutta, TeamingStreamin kehitysjohtaja Tomi Väisänen kiteyttää.

NoviCraft-peliä on hiottu jo vuodesta 2002. Siinä on vahva tutkimuksellinen tausta. Käsikirjoitus ja pelin tapahtumat on laadittu pedagogisista lähtökohdista uusimpaan tiimiyhteistyön, johtamisen ja oppimisen tutkimustietoihin perustuen. Peli tarjoaa sopivassa suhteessa älyllisiä haasteita, neuvottelua, stressin kestämistä ja strategista suunnittelua. Sitä on testattu vuosien aikana usealla sadalla henkilöllä. Kehitysversiot ja pelitilanteiden analysointi ovat tuottaneet samalla paljon tutkimusmateriaalia esimerkiksi käyttäytymistieteiden ja oppimisen tutkimuksen käyttöön.

Pelin kontekstiksi valitiin vankilasaaren linnoitus, josta ryhmän on paettava. Selkeä päämäärä auttaa keskittymään pelin etenemiseen. Peli nostaa ihmisissä esiin sellaisia asioita ja rooleja, joita ei muuten välttämättä esimerkiksi haastattelutilanteessa huomaisi. Pelitilanteessa vuorovaikutus on aivan eri tasolla kuin työhaastattelutilanteessa.

Koulutuksellisesta näkökulmasta on tärkeää, että pelaajat itse ymmärtävät toimintatapansa ja roolinsa vaikeissa tilanteissa. Pelissä on myös lupa epäonnistua. On halvempi tehdä virheitä pelissä kuin varsinaisessa työelämässä. Kyseessä on siis peliteknologiaa hyödyntävä, johtamis- ja tiimikolutukseen soveltuva monen pelaajan virtuaalinen 3D-ympäristö.

– Korkeatasoinen 3D-peli vaatii kehittäjiltään monenlaista erikoisosaamista ohjelmointityöstä grafiikan ja animaatioiden luomiseen. Ammattimainen pelikehittäminen yhdistettynä vahvaan HR-osaamiseen tekee NoviCraftista ainutlaatuisen työkalun tiimien ja yksilöiden kehittämiseen kaikilla organisaatiotasoilla johtamiskoulutuksessa ja tiimivalmennuksessa. Tällaisten hyötypelien markkinat ovat satakertaiset verrattuna perinteisiin tietokonepeleihin verrattuna, LudoCraft Oy:n toimitusjohtaja Tony Manninen analysoi innostuneena.

Sovelluksena peli on kevyesti toteutettu eli se toimii tavallisissa tietokoneissa ilman erityisvaatimuksissa. Teknisen toteutuksen lähtökohtana on ollut se, että peliä pelataan hajautetusti internetin kautta eri paikoista.

Lisätietoja: http://www.teamingstream.com

 Lue myös

Arvostelu: Korg DS-10 -taskusynterisaattori (DS)

Arvostelu: World of Warcraft: Wrath of the Lich King (Mac, PC)

CNN: PlayStation 3 kuolee kauppojen hyllyille

Maailman ensimmäinen World of Warcraft -ravintola avattiin, katso video

Stardust – retrohaastattelu suomipelien muinaisuudesta