Uusimmat

Kehittäjä: Metacriticistä kohtuutonta painetta

21.01.2009 12:00 Miikka Lehtonen

Pelikehittäjillä ei ole helppoa. Budjetit ja aikataulut kiristyvät, esimiehet kyttäävät jatkuvasti niskaan ja projektin vihdoin valmistuttua niskaan sataa roskaa joka taholta. Eräs ruskeasateen pahimmista lähteistä on peliarvosanoja yhteen keräävä Metacritic, väittää pelialan veteraani.

Kommenttejaan jakeli tällä kertaa Splash Damagen studiojohtaja, jonka tiimi on muun muassa vastuussa Xbox 360:n Quake Wars -käännöksestä. Paul Wedgwood on näreissään siitä, että julkaisijat tuijottavat Metacritic-keskiarvoja kuin Jumalan sanaa ja laskevat aivan liian paljon painoarvoa niiden varaan.

Ongelma ulottuu jopa PR-työntekijöihin saakka, joiden palkkiot määräytyvät pelin saamien keskiarvojen mukaan. Lisäksi tiedetään, että kokonaisia kehitystiimejä on hajoitettu, koska Metacritic-keskiarvo ei vastannut kustantajan odotuksia – tämä siitäkin huolimatta että arvosanat saattoivat olla kohtuullisia.

Osa ongelmasta johtuu miehen mukaan siitä, että pelisaitit vääristävät arvosanojaan käyttämällä vain osaa pisteskaalastaan. ”Tiedämme, että saitista riippuen arvosanat ovat yleensä tavallista korkeampia tai matalia, mutta pelisaitit käyttävät yleensä vain pientä osaa skaalastaan. Tuntuu siltä kuin 60 pistettä vastaisi nollaa tähteä. Ei näin saa tarpeeksi tarkkaa skaalaa.”

”Minusta tämä on aivan naurettavaa”, Wedgwood jatkoi. ”Elokuvabisneksessä neljä tähteä on huipputason pistemäärä. Voisin ymmärtää jos tiimille jaettaisiin bonuksia korkeista arvosanoista, mutta koko palkkiota ei saisi liittää siihen. Jos jonkun peli myi hyvin, se myi hyvin.”

Mies ehdottaakin, että turhan tarkan nysväyksen sijaan peliarvostelijat siirtyisivät käyttämään löyhempää ja vapaampaa asteikkoa. Sadan pisteen skaalan sijaan hän haluaisi nähdä vaikka kouluarvosanat tai viiden tähden pisteytyksen yleistyvän. Näin arvostelijat voisivat ehkä jakaa peleille pisteitä laajemmalta alueelta ja vääristymä korjautuisi.

Wedgwood haluaa tähdentää, että hänen oma lehmänsä ei nyt ole ojassa, sillä hänen tiiminsä nykyinen kehityssopimus ei sisällä mitään Metacritic-pykäliä. Hän tunnustaa kuitenkin, että Splash Damage jahtaa korkeita arvosanoja, mutta puhtaasti tyydyttääkseen omia halujaan.

Lisää aiheesta

Metacritic kiristää lukija-arvostelujen ruuvia

Fable II:n vastaanotto sai Molyneuxin miltei kyyneliin

Blacksiten tuottaja: ”Koko projekti meni päin v****a.”

Variety-lehden Super Mario Galaxy –arvostelu herättää hilpeyttä

Mainostaja jyrähti – liian huono arvosana maksoi pelitoimittajan työpaikan

Lue myös

Huhupartio: Crackdown 2 jo työn alla

Fallout 3 on vuoden peli!

Sony tukee hyvää asiaa EverQuestien välityksellä