Uusimmat

Poliisikin on ihminen – joskus vain läpimätä sellainen

05.08.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Poliisityöhön suhtaudutaan peleissä eri tavoin. Perinteisimmin pelaaja laitetaan puhtoisen poliisimiehen saappaisiin pitämään kansaa kurissa ja nuhteessa, mutta muitakin näkökulmia löytyy.

Esimerkiksi ikimuinoinen Miami Vice -peli tarjoili C-64:llä kunnon kasisynasoundeja sid-muodossa ja hirvittävän turhauttavia pelikokemuksia, kun etsiväkaksikkomme kuoli kerta toisensa jälkeen auton räjähtäessä rotvalliin. Myöhemmin Police Quest toi ruudulle seikkailupelimuotoista poliisityötä, joka kyllä palkitsi mutta myös rassasi – hommat kun piti tehdä just tismalleen ohjekirjan mukaan.

Myöhemmin poliiseja ja etsiviä on nähty niin SWAT-sarjan ja Battlefield: Hardlinen räiskintäpeleissä, Sherlock Holmes -pulmanratkonnoissa kuin L.A. Noiren film noir -henkisissä murhamysteereissä.

Mutta harvemmin, jos koskaan This is the Policen kaltaisessa teoksessa, jossa pelaaja yrittää tasapainoilla pakkoeläkkeelle potkittavan poliisipäällikön kiikkulaudalla. Elääkö kunnon poliisielämää siirtyen vapaaherran päiville taskut tyhjänä mutta sielu puhtaana, vai yrittäisitkö kerätä taskut täyteen kahisevaa diilaamalla alamaailman kanssa ja keräten lahjuksia sen minkä sielu sietää?

Miikka Lehtonen puntaroi näitä ongelmia arvostelussaan:

Boydilla vain on hieman toisenlainen suunnitelma: hän aikoo lähteä kyllä eläkkeelle, mutta ei tyhjin taskuin. Vuosikausia kaidalla tiellä – enimmäkseen – marssinut Boyd joutuukin tasapainottelemaan eri intressien välimaastossa pyrkiessään hoitamaan hommiaan, mutta samalla myös vetämään vähän välistä itselleen.

Tämä ei ole helppoa, sillä mies on monellakin tavalla tähtäimessä. Pormestari ja media ovat kyttäämässä, samoin poliisivoimien sisäiset valvojat. Ulkoisten tahojen edutkin ovat usein ristiriidassa keskenään, eikä ketään pitäisi järkyttää liikaa, ainakaan jos ei ole sitten valmis viemään operaatiota tylyyn päätökseen saakka.

Siinä sivussa nähdään sitten tarinaa Boydin yksityiselämästä. Vaimo on jättänyt, eikä kotona muutenkaan mene hyvin. Niillekin asioille pitäisi tehdä jotain, ennen kuin eläkepäivät kutsuvat. Ei ole helppoa, ei. Eikä muuten ole pelaajallakaan.

Lue koko arvostelu: This is the Police sukeltaa poliisityön hämäryyksiin ja korruptioon Linux, Mac, PC)

This is the Police

Lisää aiheesta

Battlefield: Hardline (PC, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360)

L.A. Noire (PS3, Xbox 360)

Robocop (PS2)

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

SWAT 4 (pc)

Wiikon wanha: Police Quest: In Pursuit of the Death Angel

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat