Uusimmat

PS3-hakkeri avasi konsolin kahdeksannenkin SPE:n

07.02.2011 12:32 Jukka O. Kauppinen

PlayStation 3 -konsolin sielunelämää tutkinut hakkeri Mathieulh väittää korkanneensa konsolin SPU-signaalinkäsittelyprosessorit viimeistä myöten. Myös sen kahdeksannen, jota ei normaalisti käytetä. Jos väittämä pitää paikkansa ja hakkerit oppivat hyödyntämään konsolin saloja täysimittaisesti, saattavat hakkeroinut PS3:t olla jonain päivänä jopa tehokkaampia kuin murtamattomat laitteet.

PlayStation 3:n ytimessä on tunnetusti IBM:n valmistama Cell-prosessori, joka koostuu yhdestä 3,2 gigahertsin nopeudella toimivasta, myös Xbox 360:tä pyörittävästä, PowerPC-ytimestä  sekä seitsemästä SPE-signaalinkäsittelyprosessorista.

Seitsemästä signaalinkäsittelyprosessorista kuutta voidaan käyttää pelien ja muiden ohjelmien vaatimaan laskentaan. Seitsemättä käytetään puhtaasti käyttöliittymän ja konsolin suojausjärjestelmien ajamiseen.

Cellissä on kuitenkin myös kahdeksas SPE, jota ei kuitenkaan käytetä ohjelmien suorittamiseen tai laskutehtäviin, vaan se on vain valmistustekninen ”varaosa”.

Mathieulh on aiemmin avannut seitsemän muun signaalinkäsittelyprosessorin suojaukset, mutta nyt myös normaalisti käyttämätön kahdeksas SPE on hakkeroitu käyttökuntoon.

Teoreettisesti hakkeroidut PS3:t voisivat näin ollen käyttää maksimissaan seitsemää SPE:tä tavanomaisen kuuden sijaan, mikäli hakkerikansa vain ylipäätään oppii ohjelmoimaan signaalinkäsittelyprosessoreita ja luo sovellutuksia, jotka voivat hyödyntää niiden tarjoaman tehon. SPE:t eivät kuitenkaan ole niin sanottuja yleisprosessoreita, vaan erittäin optimoituja laskimia, joiden tehokas hyödyntäminen on erittäin vaativaa kokeneillekin PS3-ohjelmoijille.

Mielenkiintoinen ja ajatuksia kutkattava saavutus joka tapauksessa. Odotamme mielenkiinnolla mitä PS3-hakkerit saavat aikaan seuraavaksi.

Lisää aiheesta

PS3:n ja Xbox 360:n prosessorisuunnitelija pureutuu konsolisodan ytimeen

Sony maksoi Xbox 360:n prosessorikehityksen

Cell-prosessori on teknologinen umpikuja, loppu häämöttää