Uusimmat

Suomalaiset pelintekijät keräsivät jättipotin Independent Game Festivalissa

22.02.2008 12:00 Jukka O. Kauppinen

Siniristiliput salkoon ja Finlandia-hymni soimaan, kuten Nirvi aikoinaan komensi. Syykin on samaa sarjaa kuin parikymmentä vuotta sitten: suomalaispelit niittävät maailmalla mainetta. Independent Game Festivalilta tuli näet kultaa ja kunniaa oikein kaksin kappalein.

Yhdysvalloissa Game Developers Conference 2008 –tapahtumassa jaetut 10. Independent Games Festivalin (IGF) palkinnot sisälsivät näet kaksi suomalaispeliäkin.

Independent Games Festival  -kilpailu on alalla erittäin arvostettu ja siinä pärjänneet uudet kyvyt ovat usein saaneet tuotteensa paremmin näkyviin maailmanmarkkinoille.

eDomessa jo aikaisemminkin uutisoitu Petri Purhon Crayon Physics Deluxe voitti koko festivaalin pääsarjan. Kloonigamesin omaperäinen fysiikkapeli nettisi 20 000 taalan pääpalkinnon ja huimasti mediahuomiota. Oven takaa löytyy varmasti myös ainakin lyhyt jono pelikustantaja.

Petri Purhon vinkkejä uusille pelintekijöille löytää myös 1UPin artikkelista So You Want To Make A Game.

Toinen suomalaispokaali meni Jani Kahraman ja Jetro Lauhan Cinnamon Beats -pelille, joka selvisi Excellence in Audio -äänikategoriassa toiselle sijalle. Jätkät saivat aikaisemmin pohjoismaista kehitystukea peliinsä, joten rahat on selvästi käytetty hyvin.

Päivitys: IGF:n listat saattavat olla satunnaisessa järjestyksessä, joten toisesta sijasta ei ole sittenkään täyttä varmuutta. No, ainakin kaksikko taisteli tiensä menestyksellisesti finaaliin saakka – upea saavutus sekin!

Audiosarjan voittajaksi nousi vähemmän yllättäen eDomessakin ylistetty Audiosurf.

Voittajalistat näyttävät kokonaisuudessaan seuraavilta:

Seumas McNally Grand Prize:
Crayon Physics Deluxe, by Kloonigames
Best Web Browser Game:
Iron Dukes, by One Ton Ghost
Design Innovation Award:
World Of Goo, by 2D Boy
Excellence in Visual Art:
Fez, by Kokoromi
Excellence in Audio:
Audiosurf, by Invisible Handlebar
Technical Excellence:
World Of Goo, by 2D Boy
Best Student Game:
Synaesthete, by DigiPen Institute of Technology
Audience Award:
Audiosurf, by Invisible Handlebar
Gleemie Awards:
— First Place: Desktop Tower Defense, by Handdrawngames
— Second Place: Skyrates, by Team Skyrates
— Third Place: Quadradius, by Quadradius

Lisätietoja: Cinnamon Beats ja Crayon Physics Deluxe.

http://www.igf.com/

http://www.kloonigames.com/crayon/

http://secretexit.com/games/cinnamonbeats

Suomalaisia mukana ennenkin

Suomalaisia on ollut IGF-kilpailussa mukana aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2004 Helsingissä toimivan Mistaril Oy:n kehittämä Space Station Manager -rakentelupeli ylsi maailmanlaajuisen kilpailun finaaliin.

Lainausta uutisestamme 14.1.2004:

Mistarilin peli on ensimmäinen suomalaispeli, joka läpäisee kilpailun tiukat alkukarsinnat. Kilpailu huipentuu lopulta maaliskuussa 2004 San Josessa Kaliforniassa järjestettävässä kolmipäiväisessä tapahtumassa, johon luonnollisesti toivotamme onnea Mistarilille.

Space Station Manager osallistuu kymmenen finalistin joukossa Internetistä ladattavien pelien sarjaan. Sarjan alkukarsintaan osallistui kaikkiaan 73 peliä 18 maasta.

Saavutus on erinomainen pienelle yhden henkilön yritykselle. Mistarilin taustavoima on Kai-Peter Bäckman, joka aloitti ohjelmoinnin jo vuonna 1987 tehden Amiga-kotimikrolle pienempiä pelejä ja demoja. Harrastus on kehittynyt sittemmin ammatiksi ja pelien tekeminen onkin Bäckmanin perustaman Mistaril-yrityksen pääliiketoimintaa.  Space Station Manager on Mistarilin ensimmäinen kaupallinen tuote.

”Pelin kehitys alkoi keväällä 2002. Kevään ja kesän aikana kokeilin paria eri peliprototyyppiä ja Space Station Manager vaikutti lupaavimmalta. Pelin kehitys pääsi vauhtiin kesän lopulla ja helmikuussa 2003 peli tuli ensimmäistä kertaa myyntiin. Olen itse työskennellyt täysipäiväisesti projektin parissa alusta alkaen”, Bäckman kertoo tuotteensa historiasta.

Julkaisun jälkeisen vuoden aikana peliä on päivitetty lähes 30 kertaa, mikä kertoo, että tuotteisiin käytetään erittäin paljon aikaa eikä yritys siirry yhden pelin valmistumisen jälkeen heti seuraavaan.

”Tarkoitus on jatkaa Space Station Manager pelin kehittämistä seuraavat 5-7 vuotta ja julkaista vuoden 2004 alussa samaan tuoteperheeseen sopiva toinen peli”, Bäckman kertoo tulevaisuudensuunnitelmista.

Mistaril kertoo Space Station Managerista:

Space Station Manager edustaa uudenkaltaisia Internetin kautta ladattavia ja ostettavia pc-pelejä. Peli on saanut innoituksensa kansainvälisestä avaruusasemaprojektista. Kokeiluversion voi ladata ilmaiseksi Internetistä. Täysi versio  maksaa 25 euroa ja on välittömästi ostettavissa Mistaril Oy:n sähköiseltä kauppapaikalta.

Lue lisää eDomesta

Pohjoismaista pelitukea jaettiin kuudelle pelitalolle

Suomalaispeli ylsi Independent Game Festivalin pelikisan finaaliin

eDomen kadonneet arkistot palaavat verkkoon osa 4

Pelihistorian suurin kusetus, Gizmondo-konsoli, uhkaa comebackillä

Dead Space –avaruuskauhusta myös sarjakuva

Muropaketin uusimmat