Uusimmat

Taktiikkaklassikoiden jalanjäljillä ei ole tungosta

14.08.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

XCOMin tai Jagged Alliancen kaltaisten peliklassikoiden jalanjäljillä ei ole hirveästi tungosta. Etenkään kun ne harvat yrittäjät tuppaavat epäonnistumaan tavalla taikka toisella.

Palkkasoturi- ja taktiikkataistelupelit ovat näet kummallisen vaikea genre. Vaikka pelien idea on sinänsä aika mutkaton, hyvän pelattavuuden rakentaminen on todella vaikeaa. Sitten pitäisi vielä nivoa ideoiden ympärille jonkinlainen kehyskertomus ja ehkä runko, jolla yksittäiset tehtävät saadaan tuntumaan järkevältä kokonaisuudelta.

Ihan ensimmäinen Jagged Alliance ja pari ekaa XCOMia tekivät sen oivallisesti. Sen jälkeen on ollut hiljaista. Jagged Alliance -parkaa on riepoteltu monien todella kämyisten jatko-osien toimesta, ja XCOMitkin menivät välillä ihan pilalle.

Onneksi uusi aika on tuonut tilanteeseen vähän pelastusta. Uusimmat XCOMit rokkaavat taas ja Frozen Synapsen kaltainen uusi tulokas on tuonut sotameininkiin uusiakin ideoita.

Vaan entäs kun genreen tulee ihan uusi yrittäjä, joka rysäyttää paikalle hartiat levehinä ja näyttää muttei tunnu kovin Jagged Alliancelta?

Miikka Lehtonen kummastelee tulokasta:

TASTEE: Lethal Tactics on hämärä nimi pelille,  mutta sen ideat ovat täyttä rautaa. Kaikesta näkee, että kehitystiimi on varmasti joskus pelannut hyvin samantyylistä Frozen Synapsea, mutta löytyy pelistä omiakin eväitä.

Frozen Synapsen tavoin myös TASTEE: Lethal Tactics on yhdistelmä tosiaikaista ja vuoropohjaista taktikointia. Pelaajan palkkasoturit heittävät toinen toistaan ihmeellisempää keikkaa pitkin maailmaa milloin keräillen huumelähetyksiä, milloin valloittaen alueita ja milloin vain murhaten vastaantulijoitaan.

Oli tehtävä mikä tahansa, homma menee näin. Ensin kumpikin pelaaja – joko yksi ihminen ja tekoäly, tai kaksi ihmistä, jos pelaa netissä muita vastaan – suunnittelevat vuoronsa. Palkkiksille voi ketjuttaa liikkumiskohteita, ja kunkin etapin kohdalle voi antaa ylimääräisiä käskyjä. Tästä eteenpäin katsot tuonnepäin, tässä kohtaa ammut vain sarjan tuohon suuntaan. Seuraavalla etapilla lähdet juoksuun. Aidan takana kyyristyt.

Lue koko arvostelu: TASTEE: Lethal Tactics – potentiaalia kulttiklassikoksi (PC)

TASTEE: Lethal Tactics

Lisää aiheesta

Darkest Dungeon saa pelaajansa kyyneliin (Linux, Mac, PC)

Frozen Synapse (PC, Mac)

Jagged Alliance Flashback (Linux, Mac, PC)

Jagged Alliance: Back in Action (PC)

Panzer Corps: Soviet Corps DLC:ssä soditaan Suuren ja Mahtavan riveissä (PC)

Poly Bridge – siltainsinöörin elämä on täynnä hauskoja haasteita (Linux, Mac, PC)

Stellaris on galaksin kokoinen leikkikenttä (Linux, Mac, PC)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat