Uusimmat

Tamperelainen pelihalli kokoaa historiaa pelipaikoista – onko sinulla muistikuvia?

10.05.2015 16:00 Jukka O. Kauppinen

Tampereella toimiva Ikuri Arcade –pelihalli operoi ihailtavan innokkaalla asenteella. Pelikoneiden ylläpidon ja hienojen pelisessioiden järjestämisen lomassa pelihallijampat kokoavat myös tietoa vanhoista Tampereella ja lähialueella olleista pelihalleista.

Jos sinulla on tietoa tai jopa kuvia vanhan ajan pelihalleista, tai tiedät henkilöitä joilla voisi olla niistä muistikuvia, ole toki yhteydessä ikurilaisiin.

Tällä hetkellä Ikuri Arcaden Pelipaikat-sivulla muistellaan menneitä tähän malliin:

Itsenäisyyden kadun pelihalli (Cherry-halli)

Petu, viisikymmentäluvun lopun tuotos kertoo: Asuin killinä Tammelassa ja sittemmin teini-iässä muutamat flipperikokeilut johtivat vakavampaan riippuvuuteen. Lähellä oleva Itsenäisyydenkadun pelihalli muodostuikin minun ja kavereiden eräänlaiseksi kantapaikaksi. Luolaa kutsuttiin Cherry-halliksi, joka taisi jopa olla sen oikea nimi. Flippereitä oli muistaakseni jotain 12-15 kappaletta ja ne sijaitsivat alakerrassa eli katutasossa. Yläkertaan menevien portaiden juurella oli kaksi pajatsoa ja ulko-oven pielessä valvojan koppi. Yläkerrassa oli yksikätisiä rosvoja ja biljardi. Pelihallissa taisi olla joku nimellinen ikärajakin, mutta sitä ei ainakaan valvottu kovin tarkasti.

Flipperit oli sijoitettu ovesta tultaessa vasemmalle piukkaan riviin. Piukassa oli välillä pelaajia ja kommentoijiakin, huone oli paikoin aika kapea joten välillä pelaajan ohittaminen oli vaikeaa. Tahatonta tönimistä esiintyikin aina välillä, mutta pulttia tästä ei pahemmin otettu. Eräs meidän köörin suosikkipeleistä oli Ballyn Mariner flipperi joka tuli opeteltua perusteellisesti, niinpä välillä sulkemisajan koittaessa oli vapaapelejä kertynyt tauluun sellainen määrä ettei niitä ehtinyt pelata pois. Tämähän ketutti huolella kun vaparit piti jättää peliin.

Pelihalli suljettiin muistikuvani mukaan vuonna 1980. Tämän myötä loppui myös minun flipperin pelaaminen suurten flipperihallien poistuttua Tampereelta.

Pyynikintorin yksityinen flipperihalli

Janne 70-luvulta muistelee: Kävin luokat 1-4 Pyynikintorin lähellä olevassa koulussa. Vuonna 1979 olin 9 vuotias kun sain itse kulkea koulumatkan bussilla. Bussi 25 tuli Pyynikintorille ja koulun jälkeen kävelin koululta usein Mariankadun ja Pirkankadun kulmassa olevan Pyynikintorin flipperihallin ohi. Pientä poikaa alkoi houkuttamaan avoimet ovet, vilkkuvat valot ja kiinnostavat. Koska ikärajaa ei ollut, niin uskalsin poiketa sisään ja sen jälkeen alkoi kotiintulot jostain syystä viivästymään. Voidaankin sanoa, että flipperiharrastukseni sai alun tästä upeasta ja nostalgisesta flipperihallista. Myös Ikuri Arcade on saanut varmasti vaikutteita Pyynikintorin hallista.

Flipperit oli muistaakseni sijoitettu U-mallisesti seinille ja näin keskelle jäi avointa tilaa. Valitettavasti tämä Tampereen suurin flipperihalli suljettiin 1981 samalla kun muutkin Tampereen yksityiset pelihallit. Suomeen säädettiin lainsäädäntö, joka siirsi flipperien operoinnin RAY:lle ja tämän myötä romutettiin valtava määrä EM-flippereitä. Samalla myös flipperi peluupaikat vähenivät suurissa kaupungeissa ja keskittyivät lähinnä baareihin. laikäisten pelipaikkoja olikin vuodesta 1982 eteenpäin huomattavasti vähemmän ja alaikäisten olikin etsittävä pelattavaa päiväaikaan baareista, ym.

Lisätietoja: http://www.ikuriarcade.com/

Lisätietoja: Pelipaikat

 
Lisää aiheesta

Kuis hurisee: Ikuri Arcade – Tampereella sykkii flipperikeidas (Checkpoint)