Uusimmat

Testi Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevy – Paljon uutta, vähän turhaa

12.12.2021 18:00 Aleksi Pakkala

Intelin viimeisin suoritinsukupolvi poikkeaa merkittävästi edeltäjistään, ja tämä asettaa vaatimuksensa myös modernille emolevylle. Testasimme miten toimii Intelin uudella Z690-piirisarjalla varustettu, monipuolinen Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevy.

Gigabyte Z690 Aorus Pro saapui jo jokin aika sitten Muropaketille testattavaksi, ja emolevyä on käytetty esimerkiksi Intel Core i7-12700KF -suoritinartikkelin testiemolevynä ja emolevystä otettiin jo aiemmin kattavat ensituntumat. Nyt on aika täydentää kokemuksia myös testitulosten ja käyttökokemusten muodossa.

Z690 Aorus Pro -emolevy asettuu hinnoittelultaan ja ominaisuuksiltaan Gigabyten Z690-emolevymallistossa ylempään keskiluokkaan, ja se on hinnaltaan noin 350 euroa. Aorus Pro on Gigabyten Z690 malliston parhaiten varusteltu ATX-kokoluokan emolevy, sillä malliston yläpäässä sijaitsevat Aorus Master ja Xtreme ovat suurempia E-ATX-kokoluokan emolevyjä.

Gigabyten lisäksi Z690-emolevyjä on saatavilla ainakin MSI:ltä, Asukselta ja ASRockilta. Gigabyten vastaaviin emolevyihin verrattuna Asuksen emolevyt ovat selvästi hintavampia, kun taas MSI:n ja ASRockin emolevyt ovat hinnoiteltu hyvin samantasoisesti Gigabyten Z690-emolevyjen kanssa.

Emolevyillä on tänä päivänä yllättävänkin suuri vaikutus kokoonpanon suorituskykyyn, vaikka ei suunnittelisikaan prosessorin manuaalista ylikellottamista. Modernit prosessorit käyttävät erilaisia teknologioita nostamaan prosessorin kellotaajuutta mahdollisimman korkealle olosuhteiden niin salliessa.

Yksi oleellisista prosessorin maksimaaliseen kellotaajuuteen vaikuttavasti asioista on emolevyn virransyöttö. Mikäli prosessorille ei saada tarpeeksi virtaa, tai mikäli virransyötön komponentit ylikuumenevat, prosessori ei pääse toimimaan korkeimmalla mahdollisella kellotaajuudella.

DDR5-muistien tuen lisäksi uusi Intel Z690 -piirisarja tuo vinon pinon uusia ominaisuuksia. Intelin 12. sukupolven Alder Lake -prosessorit ovat Intelin ensimmäiset prosessoreita, joissa käytetään kahta erilaista ydintä samalla prosessorilla. Alder Lake -sukupolven prosessorit sisältävät siis suorituskyky-ytimiä sekä energiatehokkuus-ytimiä.

Yksi Intel Z690 -piirisarjan uusista ominaisuuksista, ”Intel Thread Director”, mahdollistaa tehokkaamman toiminnan erilaisia prosessorin ytimiä hyödyntäen. Näin paljon suorituskykyä tarvitsevat tehtävät suoritetaan tehoytimiä käyttäen ja taustatehtävät jätetään energiapiheille ytimille.

Siirtyminen DDR5-muisteihin tuo suuren harppauksen työmuistien tiedonsiirtonopeuteen. Potentiaalista kaistaa on tarjolla parhaimmillaan tuplasti DDR4-muisteihin nähden, virranhallinta on siirtynyt emolevyltä muistikammoille ja muistikampojen maksimikapasiteetti on kasvanut hurjasti.

Aikaisemmin DDR-muistien virranhallinta on tapahtunut emolevyllä sijaitsevalta yhteiseltä virranhallintapiiriltä. DDR5-muistien myötä virranhallinta on siirtynyt emolevyltä muistikammalle, jonka ansiosta DDR5-muistit ovat energiatehokkaampia. Samalla käyttövirta on saatu pudotettua 1,1 volttiin DDR4-muistien käyttämästä 1,2 voltista.

DDR4-muistien käyttämien yksittäisten muistipiirien maksimikapasiteetti oli vain 16 gigatavua, ja yksittäisen muistikamman enimmäiskapasiteetti 64 gigatavua. DDR5-muistit tukevat jopa 64 gigatavun muistipiirejä, ja yksittäisen muistikamman maksimikapasiteetti on jatkossa 128 gigatavua.

Uusia DDR5-muisteja tulee saataville jopa 4800 megahertsin kellotaajuudella, ja DDR5-muistien tiedonsiirtonopeus nousee jopa 6,4 gigabittiin sekunnissa. DDR5-muisteihin ja niiden ominaisuuksiin tullaan pureutumaan Muropaketissa myöhemmin oman artikkelin muodossa.

Täysikokoiselle ATX-emolevylle on saatu mahdutettua hyvä valikoima sisäisiä liittimiä ja hyödyllisiä ominaisuuksia. Kohokohtia ovat ehdottomasti kahdeksan tuuletinliitäntää, kahden numeron näyttö tilakoodien näyttämiselle sekä PCIe 5.0 -standardia tukeva PCIe-liitäntä.

Emolevylle mahtuu hyvin kaksi näytönohjainta, koska ylimmän ja toisen PCIe-liitännän välissä on kolmen korttipaikan verran tilaa. Nykyisten usein yli kahden korttipaikan paksuisten näytönohjainten kanssa saattaa kuitenkin tulla ongelmia alempien PCIe-liitäntöjen kanssa, sillä ne ovat emolevyllä todella alhaalla. Mikäli emolevylle asentaa kaksi yli kahden korttipaikan paksuista näytönohjainta, on kokoonpanossa syytä olla E-ATX kokoluokan kotelo.

Tallennustilaa emolevylle saa liitettyä kuuden SATA-liittimen tai neljän M.2-liittimen avulla. Kaikki M.2-liitännöistä tukevat NVMe-standardia ja yksi M.2-paikoista tukee myös M.2 SATA -asemia.

Tuki PCIe 5.0 -standardille on yksi uuden Z690-piirisarjan mahdollistamista uusista ominaisuuksista. PCIe 5.0 tuplaa potentiaalisen tiedonsiirtonopeuden aikaisempaan PCIe 4.0 -standardiin verrattuna. Käytännön suorituskykyerot ovat toistaiseksi jääneet melko vaatimattomiksi PCIe-standardien välillä.

Tilanne todennäköisesti muuttuu tulevaisuudessa, kun laitevalmistajat pääsevät hyödyntämään PCIe 5.0 -standardin korkeampaa tiedonsiirtonopeutta PCIe 5.0-laitekannan kasvaessa. PCIe 5.0 -standardista on tuskin hyötyä pelaajille silti vielä pitkään aikaan. Suurin osa pelaajista käyttää vielä PCIe 3.0 -standardin laitteita ja sen tarjoamat tiedonsiirtonopeudet riittävät pelaamiseen varsin hyvin. PCIe 5.0:n suomat hyödyt tullaan näkemään hyvin todennäköisesti tallennusratkaisujen kanssa. Esimerkiksi Samsung kehittää teratavujen kokoisia CXL PCIe 5.0 -muistiasemia, joiden tiedonsiirtonopeudet ovat niin nopeita, että niitä voitaisiin käyttää työmuistin jatkeena. Toistaiseksi teknologiaa kehitetään kuitenkin vain datakeskuskäyttöön.

Gigabyte Z690 Aorus Pro emolevyn PCIe-liitännöistä vain ylin tukee uutta PCie 5.0 -standardia. Kaksi alempaa liitäntää tukevat aiempaa PCIe 4.0 -standardia. Intelin Uudet Alder Lake -prosessorit sisältävät suoran 16x PCIe 5.0 -kaistan näytönohjainta varten ja erillisen 1×4 PCIe 4.0 -kaistan tallennusmediaa varten. Tämän lisäksi Intel Z690 -piirisarjalta on yhteys jopa 12x PCie 4.0 -kaistaan.

Gigabyte Z690 Aorus Pro on varustettu varsin järeällä virransyötöllä. Gigabyten Z690 -malliston virransyöttö koostuu yhteensä 19 vaiheesta. Näistä 16 vaihetta on varattu prosessorin virransyöttöä varten, yksi integroidun näytönohjaimen virransyöttöä varten ja kaksi lisälaitteiden virransyöttöä varten.

Virransyöttö prosessorille tapahtuu kahdeksan- ja neljäpinnisen ATX 12V -virtaliittimen avulla. Emolevyn virransyöttöä jäähdytetään suurikokoisella passiivijäähdytteisellä jäähdyttimellä.

Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevy on erinomaisilla ominaisuuksilla varustettu tyylikäs pakkaus. Osa uusien emolevyjen jäähdytysratkaisuista on toteutettu pienten tuulettimien kanssa, mutta onneksi sellaiset loistavat poissaolollaan Z690 Aorus Pro -emolevyllä.

Emolevylle sijoitettu pieni näyttö osoittautui todella hyödylliseksi suorituskykymittauksia tehdessä. Kokoonpanon kanssa oli haasteita, joiden ratkaisemisessa selvistä virhekoodeista oli huomattavaa hyötyä. Myös erillinen virtapainike on varsin tervetullut lisä, kun kokoonpanoa joutuu käyttämään kotelon ulkopuolella.

Gigabyte Z690 on varustettu hyvällä valikoimalla liittimiä.  Joukossa on myös uusia tuttavuuksia.

Emolevyn takaa löytyy peräti 12 kappaletta USB-A-liittimiä, joista neljä kappaletta ovat punaisia USB 3.2 Gen 2 -liitäntöjä, neljä kappaletta sinisiä USB 3.2 -liittimiä ja neljä kappaletta USB 2.0 -liittimiä taaksepäin yhteensopivuuden varmistamiseksi.

Emolevyn takaa löytyy myös yksi USB 3.2 Gen 2×2 type-C -liitäntä, joka yltää 20 Gbps tiedonsiirtonopeuksiin. Valitettavasti emolevyn takaosasta uupuu Thunderbolt 3.0 -liitäntä.

Z690 Aorus Pro emolevy on varustettu myös todella hyvillä verkkoliitännöillä.

Langaton verkkoliitäntä on toteutettu valitettavasti edelleen WiFi 6 -standardilla, uunituoreen Wifi 6E -standardin sijaan. WiFi 6E -standardilla poikkeaa merkittävästi aikaisemmasta WiFi 6 -standardista.  WiFi 6E käyttää aikaisempien 2,4 ja 5 gigahertsin lisäksi uutta 6 gigahertsin kaistaa, jonka avulla saavutetaan entistä nopeammat tiedonsiirtonopeudet. Uusi 6 gigahertsin kaista auttaa myöskin kuuluvuuden kanssa, kun laitteiden käyttö jakautuu useammalle eri kanavalle. Uusista Z690-emolevyistä esimerkiksi ROG Strix Z690-E gaming ja ASRock Z690 Extreme -emolevyt tukevat uutta Wifi 6E-standardia.

Myös langallista verkkoyhteyttä suosivia hemmotellaan, sillä emolevyn RJ45 ethernet-portti tukee 2,5 gigabitin sekuntinopeutta. Toistaiseksi yli yhteen gigabittiin sekunnissa yltävät internetyhteydet ovat Suomessa harvinaisia, mutta nopealle sisäverkollekin on monia käyttötarkoituksia, kuten suurten tiedostojen siirto tietokoneiden välillä.

Mikäli kokoonpanoa käytetään ilman erillistä näytönohjainta, ja emolevylle on siis asennettu integroidulla näytönohjaimella varustettu prosessori, voidaan emolevyyn liittää näyttö DisplayPort 1.4 -liitäntää käyttäen.

Gigabyte Z690 Aorus Pro emolevyn -audioliitännät ovat melko tavalliset. Tarjolla on 3,5 millimetrin liittimet äänen ulostulolle ja sisääntulolle, mutta myös äänen digitaalinen ulostulo ulkoiselle vahvistimelle.

Emolevyn mielenkiintoisin uusiin Intelin Alder Lake -sukupolven prosessoreihin liittyvä asetus on energiatehokkaiden E-ydinten kytkeminen pois päältä. Näin voidaan varmistua siitä, että Windows 10 -käyttöjärjestelmää käytettäessä raskaita prosessorin kuormia ei vahingossakaan anneta E-ydinten hoidettavaksi.

Ajoimme muutaman suorituskykytestin selvittääksemme, onko ominaisuudesta käytännön hyötyä. Suorituskykymittauksissa käytettiin Intel Core i7-12700KF -prosessoria ja työmuistina oli 32 gigatavua Kingston Fury Beast -DDR5-muistia, joka toimi 4800 megahertsin nopeudella. Kaikki suorituskykymittaukset ajettiin kolmeen kertaan ja lopullinen tulos laskettiin tulosten keskiarvosta.

3DMark Time spy -suorituskykytesti mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa käytettäessä. Time spy -testistä ajettiin ainoastaan prosessorin laskentatehoa mittaava testi.

Intel Core i7-12700KF selvisi Time spy -testistä huomattavasti paremmin perusasetuksia käytettäessä. Ilman E-ytimiä Core i7-12700KF sai noin kymmenen prosenttia heikomman tuloksen kuin kaikkia ytimiä käytettäessä.

3DMark Fire strike Extreme -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa käytettäessä. Time spy -testistä poiketen Fire strike -testissä molemmat konfiguraatiot olivat suorituskyvyltään lähes identtisiä. Kaikkia ytimiä käyttävä Core i7-12700KF oli alle puoli prosenttia nopeampi kuin vain P-ytimiä käyttävä Core i7-12700KF.

E-ytimien sammuttamisen vaikutusta suorituskykyyn pelikäytössä mitattiin Deus Ex: Mankind Divided -pelin suorituskykytestin avulla. Suorituskykymittaukset ajettiin 1080p-resoluutiolla Ultra-esiasetuksilla. Kokoonpanon näytönohjaimena oli Nvidia GeForce RTX 3080 Ti.

Pelitestissä molemmat konfiguraatiot olivat jälleen suorituskyvyltään lähes identtisiä. P-ytimiä käyttävä konfiguraatio oli vain noin puoli prosenttia nopeampi.

Gigabyte Z690 Aorus Pro on ensimmäinen Z690-emolevy mitä Muropaketilla on ollut testissä, joten varsinaista suorituskykyvertailua kilpaileviin emolevyihin on hyvin haastavaa tehdä.

Tässä vaiheessa voi kuitenkin todeta Z690 Aorus Pro -emolevyn edustavan Gigabyten malliston kultaista keskitietä: Mukana on kaikki tarvittava, ja tarpeettomat lisäominaisuudet eivät turvota emolevyn hintaa. Testissä olleen emolevyn ominaisuuksissa on selvästi keskitytty olennaiseen.

Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevyltä ei juuri käytännön ominaisuuksia puutu, mutta RGB-valaistus loistaa kuitenkin poissaolollaan. Emolevyltä löytyy kuitenkin liittimet RGB-valaistukselle, joten kokoonpanoon on mahdollista lisätä emolevyltä ohjattua lisäloistetta tarpeen vaatiessa.

Emolevyn ulkoiset ja sisäiset liitännät ovat suorastaan ensiluokkaiset. Emolevyltä löytyy erilaisia USB-liitäntöjä yhteensä 13 kappaletta, 2,5 Gbps ethernet-liitäntä ja vieläpä sisäänrakennettu WiFi 6. PCIe x16 -paikkoja on täysin riittävät kolme kappaletta, mutta M.2-liitäntöjä emolevylle on saatu mahdutettua hurjat neljä kappaletta. Näistä kaikki tukevat PCIe 4.0 x4 -nopeuksia.

Muuten erinomaista liitäntäpuolta varjostaa Thunderbolt 3 -liittimen puute.  ja se, ettei Z690 Aorus Pro emolevyn WiFi ei tue uutta 6E-standardia.

Vaikka E-ytimiä sammuttamalla ei Muropaketin testeissä saavutettu suuria hyötyjä suorituskykyyn, voi ominaisuus osoittautua hyvinkin tärkeäksi varsinkin pelatessa vanhempia pelejä Windows 10 -käyttöjärjestelmällä. Ytimien sammutus ominaisuutta tuleekin miettiä enemmän yhteensopivuusominaisuutena, kuin suorituskykyä automaattisesti lisäävänä ominaisuutena.

Nykypäivänä prosessorien ylikellottamisella saavutettavat käytännön hyödyt ovat jokseenkin minimaaliset. Modernit prosessorit tekevät ylikellotuksen omatoimisesti vallitsevien olosuhteiden mukaan.

Tämän takia perinteisesti ylikellotuskäyttöön suunnatuista ominaisuuksista, kuten järeästä ja hyvin jäähdytetystä virransyötöstä, on huomattavaa hyötyä kaikille käyttäjille. Tältä osin testiemolevy edusti hyvää tasoa.

Emolevyn valinnalla voi olla radikaalikin merkitys prosessorin suorituskykyyn, mutta käytännössä ongelmia voi odottaa ilmenevän vasta siirryttäessä hyvin budjettiluokan emolevyihin.

Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevyllä ajetut suorituskykymittaukset tarjosivat juuri sellaisia lukemia mitä Intel Core i7-12700KF prosessorilta osasi olettaa. Emolevyllä ei siis ole mitään ongelmia virransyötön kannaltaa Alder Laken kohtalaisen virtasyöppöjen prosessorien kanssa. Gigabyte Z690 Aorus Pro -mallin hinnoittelu on sekin myös oikein kilpailukykyistä Asuksen ROG tai MSI Carbon -malleihin verratuna.

Hyvää

  • Pelkistetty tyylikäs ulkoasu
  • Erinomaiset liitännät ja ominaisuudet
  • Hinnoittelu kilpailijoihin verrattuna

Huonoa

  • DDR5.muisteilla varustettuna malli aiheuttaa kovat kustannukset

Gigabyte Z690 Aorus Pro tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hintaluokka: 350 euroa
  • Kanta: LGA 1700
  • Piirisarja: Z690
  • Kokoluokka: ATX
  • Muistituki: DDR5, 4 DIMM paikkaa, enintään 128 Gt, dual channel -tuki, enintään 6200 MHz
  • Tuki usealle näytönohjaimelle: Nvidia SLI ja AMD CrossFire
  • SATA-liitännät: 6 SATA III -liitäntää, RAID 0, 1, 5 ja 10 tuki
  • 2-liitännät: 4 M.2 PCie -liitäntää, RAID 0, 1 ja 5 tuki
  • WiFi: Intel AX200, tuki WiFi 6 standardille

Muokattu 14.12.2021 klo 12.44: Korjattu yhteenvedon liitännöistä kertovan kappaleen WiFi 6E oikeaan WiFi 6 -muotoon.

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat