Uusimmat

Yhdysvallat ja Britannia ajautuivat sotaan vuona 1812 – testissä sitä kuvaava lautapeli

24.11.2013 10:00 Jukka O. Kauppinen

Leevi Rantala tarttui muskettiinsa ja lähetti panssarilaivat merille. Oli aika pistää Amerikkaan kuri ja järjestys.

Vuoden 1812 sotaa käytiin Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian välillä vuosina 1812-1814. Vähemmän tunnettuun aiheeseen voi perehtyä myös lautapelin avulla, joka on saanut nimensä James Madisonin, silloisen Yhdysvaltojen presidentin,  mukaan.

Sodan syttymisen taustoista ollaan montaa mieltä, mutta pari syytä nousee yli muiden. Ensinnäkin Iso-Britannia asetti Yhdysvaltojen ja Ranskan välille kaupparajoituksia. Tämä on englantilaisten kannalta täysin loogista, sillä he kävivät sotaa Ranskaa vastaan. Samalla se rikkoi myös neutraalina pysyneen Yhdysvaltojen kansainvälisiä oikeuksia.

Lisäksi Yhdysvallat sai tarpeekseen Ison-Britannian laivaston terrorista, jossa he kaappasivat merimiehiä omaan laivastoonsa. Oman lukunsa soppaan toivat myös intiaanit, jotka vastustivat Yhdysvaltojen levittäytymistä omille alueilleen. Kesäkuun 18. päivä 1812 presidentti Madison allekirjoitti sodanjulistuksen,  ja aloitti näin ensimmäisen Yhdysvaltojen julistaman sodan.

Madisonin sodasta kertova peli rakentuu korttien varaan ja niiden esikuvia voi nähdä muun muassa Twilight Strugglen ja Washington’s Warin kaltaisissa peleissä. Kortteja voi käyttää monella tavalla ja erilaisten vaihtoehtojen oikea-aikainen hyödyntäminen on elintärkeää. Kehittäjä Gilbert Collins on muun muassa BGG:n foorumeilla kertonut, että hän yhdisteli teokseensa korttivetoisten pelien parhaat piirteet.

Lue koko artikkeli: Mr. Madison’s War: The Incredible War of 1812 (lautapeli)

Lisää aiheesta

Combat Commander: Europe (lautapeli)

Eclipse (Lautapeli)

Labyrinth: The war on terror, 2001 – ?

Rebel Raiders on the High Seas (lautapeli)