Uusimmat

Testasimme: Avaruusräiskintä Disintegrationin moninpeli vakuuttaa jo betavaiheessa

01.02.2020 17:00 Ilari Hauhia

Pääsimme testaamaan Disintegrationia nopeasti jo viime vuonna Gamescom 2019 -messujen yhteydessä. Nyt tammikuun lopulla järjestetty suljettu betatesti antoi Disintegrationin moninpeliin entistä paremman kuvan, ja kyseessä on sen perusteella hyvinkin mallikas avaruusräiskintäpeli. Nyt peli on avoimessa betassa, ja kaikki voivat testata sitä ilmaiseksi tänä iltana. 

Disintegration yhdistää räiskintään reaaliaikaisista strategiapeleistä tuttuja elementtejä. Pelaaja ohjaa hieman maanpinnan yläpuolella Gravcycle-nimisellä lentoaluksella leijuvaa johtajaa, ja puoliksi tekoälyn ohjaamat pelaajan apurit juoksevat Gravcyclen läheisyydessä jalkaisin.

Pelaaja ohjastaa maassa olevia joukkojaan etenemään haluttuihin kohteisiin, hyökkäämään ja käyttämään erikoiskykyjä. Maassa juoksevia hahmoja on miehistöstä riippuen 2-4 taistelijaa. Gravcyclessä on puolestaan omaa aseistusta, jolla voi tykittää joko vastustajien lentoaluksia tai maajoukkoja.

Moninpelissä tarjolla on useita erilaisia miehistöjä, joista jokaisella oli erilaiset erikoiskyvyt ja oma pelityylinsä. Neon Dreamsin joukkojen strategia perustuu nopeaan hit & run -taktiikkaan, kun taas raskaasti aseistettu Warhedz rynnii suoraviivaisesti vihollisten päälle ja voi parhaimmillaan tuhota heidät yhdellä ydinohjuksella. Mukana on myös oman joukkueen tukemiseen keskittyviä miehistöjä, joilla voi muun muassa parantaa joukkuetovereita. Molemmilla puolilla pelaa yhteensä viisi miehistöä maajoukkoineen, joten taistelukentällä riittää vilinää.

Disintegrationin betatestissä oli tarjolla hieman perinteistä lipunryöstöä muistuttava pelimuoto, jossa pelaajat jaettiin kahteen joukkueeseen. Hyökkäävän joukkueen piti napata pelialueelta kantoon pommi ja toimittaa se puolustavan joukkueen tukikohtaan. Puolivälissä ottelua joukkueet vaihtoivat puolia eli hyökkääjistä tuli puolustajia.

Toisessa kartassa pelattiin puolestaan kolmeen valtauspisteeseen perustuvaa pelimuotoa, jossa piti pitää valtauspisteiden hallinta omalla joukkueella tarpeeksi kauan. Tätä pelimuotoa ei ollut tarjolla vielä Gamescom 2019 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä lyhyessä testissä, ja se toi mukaan tervetullutta vaihtelua.

Eri miehistöt tarjoavat mukavasti vaihtelua pelityyliin, joskin niiden tasapaino saattaa kaivata vielä hieman hiomista.

Seitsemästä betatestissä mukana olleesta miehistöstä esimerkiksi muita joukkuetovereita parantava Tech Noir sekä todella tehokkaasti vahinkoa tekevät Neon Dreams, Warhedz ja Lost Ronin tuntuivat vahvoilta, kun taas esimerkiksi hankalakäyttöisiä pommiansoja virittelevä The Sideshow sekä tehottomalta vaikuttavalla haulikolla aseistautunut The Business vaikuttivat kehnoilta.

Disintegration on helppo oppia ja mukaan peliin pääsee nopeasti. Peli onkin hauska ”aivottomana” räiskintäpelinä, jossa voi keskittyä sohottelemaan tykillä vihollisia vähän sinnepäin.

Toisaalta, vaikka Disintegrationiin pääsee nopeasti sisälle, vaikuttaa se tarjoavan myös syvyyttä. Mikäli molemmat joukkueet muodostuisivat kokeineista ja kilpailunhaluisista pelaajista, olisi erilaisten erityiskykyjen ja taktiikoiden käyttäminen todennäköisesti paljon hallitumpaa. Näin ollen Disintegrationista kehkeytyy todennäköisesti peli, joka miellyttää sekä sunnuntaipelaajia että räiskinnän vakavammin ottavia taistelijoita.

Disintegration on kuitenkin selvästi parhaimmillaan, mikäli mukaan saa houkuteltua kavereita. Yksin pelatessa kommunikaation puute joukkueen kesken teki pelaamisesta haastavaa, mutta kun mukaan sai edes yhden kaverin, oli pelaaminen huomattavasti hauskempaa, kun ajatuksia pystyi vaihtamaan puheyhteyden välityksellä. Myös erikoiskykyjen yhdisteleminen luonnistuu tällöin huomattavasti helpommin, ja esimerkiksi Warhedzin ydinohjus on helppo täräyttää vihollisjoukkoon, jota on hidastettu toisen pelaajan asettamalla hidastuskentällä.

Moninpelin lisäksi Disintegration tulee julkaisun yhteydessä tarjoamaan myös 12-15 tuntia kestävän yksinpelikampanjan, mutta sitä emme vielä päässeet kokeilemaan.

Kaiken kaikkiaan ainakin Disintegrationin moninpeli vaikutti sangen lupaavalta jo tässä vaiheessa. Pelin tarkkaa julkaisuajankohtaa ei ole vielä paljastettu, mutta näillä näkymin Disintegration ilmestyy kuluvan vuoden ensimmäisellä tai toisella neljänneksellä, eli huhti-toukokuuhun mennessä. Peli tulee ilmestymään PC:n lisäksi Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle.

Disintegrationia pääsee kuitenkin testaamaan avoimen betan merkeissä PC:llä, Xbox Onella ja PlayStation 4:llä vaikka heti, mikäli mukaan ehtii hypätä vielä tänä iltana tai huomenna aamulla. Lyhyt avoin betajakso on käynnissä huomiseen kello 10.00 saakka. PC:lle pelin voi ladata Steamista, ja konsoleille niiden omista pelikaupoista.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat