Uusimmat

Tulipahan pelattua: Shenmue 3:a voi suositella vain sarjan suurimmille faneille – ja hekin saattavat pettyä

08.12.2019 12:00 Tuukka Hämäläinen

Vuosia odotettu Shenmue III on lyhyen testin perusteella kankeaa ja vanhanaikaista nostalgiakarkkia pelisarjan vannoutuneimmille faneille. Aikanaan edistyksellinen pelisarja ei pysty eikä edes pyri tarjoamaan enää mitään uutta.


Studio: Ys Net
Julkaisija: Deep Silver
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), PC
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: 4 tuntia


Shenmue-sarjan historia on jokseenkin kiinnostavampi kuin itse pelien kertoma tarina. Alkuperäinen, Dreamcastille julkaistu Shenmue (1999) oli ilmestyessään edistyksellinen peli, ja se esitteli muun muassa yhden pelihistorian ensimmäisistä avoimista 3D-maailmoista. Pääsuunnittelija Yu Suzukin johdolla kehitetyt Shenmue-pelit pyrkivät avartamaan pelien tarinankerrontaa ja luomaan entistä syvemmän immersion pelimaailmaan.

Pelit eivät kuitenkaan olleet mitään massiivisia hittejä, ja Shenmue II:n (2001) jälkeen jatkoa pelisarjalle saatiin odottaa 18 vuotta. Shenmue III viettikin vuosikausia tuotantohelvetissä, erittäin onnistuneesta joukkorahoituskampanjasta huolimatta. Nyt peli on viimeinkin julkaistu, mutta mitään massiivista hittiä siitä ei näytä muodostuneen.

Ensin hyvät uutiset: Shemue III on erittäin uskollinen alkuperäisille peleille. Se tuntuu läpeensä Shenmuelta.

Ja sitten ne huonot: Shenmue III on erittäin uskollinen alkuperäisille peleille. Se on kehitetty aivan, kuin pelien tarinankerronta, pelisuunnittelu ja pelikulttuuri eivät olisi kehittyneet parinkymmen vuoden aikana lainkaan.

Tarina jatkuu suoraan siitä, mihin se Shenmue II:ssa aikanaan jäi. Teini-ikäinen kung fu -taistelija Ryo Hazuki jäljittää edelleen isänsä tappajaa Lan Ditä ja selvittää Phoenix Mirrorin arvoitusta. Nyt hänellä apunaan toisen osan lopussa kohdattu Shenhua, ja he jäljittävät Ryon isän menneisyyttä Kiinan maaseudulla Bailun kylässä.

Viime vuonna ilmestyneiden Shenmue-pelien HD-käännösten perusteella Shenmue III on läpeensä samaa tavaraa kuin edeltäjänsäkin. Ohjaustuntuma, käyttöliittymä, taistelujärjestelmä ja pelityyli ovat siis muuttumattomia HUD-elementtejä myöten. Graafisestikin merkittävin edistysaskel tuntuvat olevan yksityiskohtaisemmat tekstuurit, sillä animaatio ja hahmomallit ovat edelleen kankeita ja ilmeettömiä.

Shenmuen pelikokemus on sekin ennallaan. Valtaosan ajasta Ryo juoksentelee välivideota toiseen, eikä pakollinen X-nappulan hakkaaminen saa dialogeja tuntumaan yhtään vähempää välivideoilta. Tarina myös käynnistyy ja etenee helvetillisen hitaasti, ja pelaaja on jatkuvasti 100 askelta juonta edellä, mikä tekee tarinan seuraamisesta tympeää ja saa Ryon tuntumaan idiootilta.

Alta näet Shenmue III:sta PS4 Prolla taltioitua pelikuvaa, jossa Ryo joutuu taisteluun, jäljittää paikallista jantteria pikkukylässä ja pysähtyy pelaamaan minipeliä.

Shenmue-sarjan tarina ei periaatteessa ole kehno, mutta sen kerronta takkuilee pahasti läpi kaikkien pelien. Shenmue III:n päävalikosta löytyvässä, 6-minuuttisessa tiivistelmässä taustakertomus kuulostaa jopa kiehtovalta. Itse pelaaminen tuntuu kuitenkin jatkuvasti pelkältä sivupolulta, jossa ei päästä millään itse asiaan.

Toki Shenmue-pelien viehätys on kai alunperinkin ollut enemmän pelimaailmaan uppoutumisessa kuin juonessa. Shenmue III:ssa pelimaailma ei kuitenkaan tunnu enää avaralta ja kutsuvalta, vaan ahtaalta ja tavanomaiselta. Digitaaliset pelit ovat kehittyneet 20 vuoden aikana niin paljon, ettei Shenmuen aineksilla enää tarjota mitään uutta.

Taistelumekaniikat sentään toimivat ihan kivasti, vaikka aika pitkälle pääsee myös huitomalla sokeasti. Toisaalta taistelut on edelleen rajattu tarkasti erillisiksi kohtauksiksi, ja ainakin alkupelistä ne tuntuvat myös tyhjänpäiväisiltä.

Shenmue III tuntuu peliltä, josta innostuakseen täytyy olla alkuperäisten pelien suuri fani. Toisaalta siinä ei ole samaa retrofiilistä, kuin viime vuoden HD-käännöksissä, ja nykypeleihin verrattuna kokemus on auttamattoman vanhentunut.

Shenmue-faneista en tiedä, mutta itse en ainakaan innostuisi jos omat suosikkipelini (vaikkapa Oddworld-pelit) saisivat 20 vuotta myöhemmin täysin samanlaisen jatko-osan, joka ei edes yritä uudistua tai tarjota mitään uutta.

Shenmue III:a ei voikaan suositella kuin peliä kuumeisesti 18 vuotta odottaneille pelaajilla, jotka ovatkin varmaan jo pelin hankkineet. Mitään suuren yleisön suosikkia siitä ei tule, ja olisi pieni ihme, jos peli vielä tämän jälkeen saisi jatkoa.

SHENMUE III

”Shenmue III:n potentiaali kuolee vanhanaikaiseen suunnitteluun ja hidastelevaan kerrontaan.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat