Uusimmat

WHO luokitteli videopeliaddiktion virallisesti sairaudeksi

18.06.2018 21:34 Muropaketin toimitus

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut videopeliaddiktion viralliseksi sairaudeksi. Luokitus on aiheuttanut myös kritiikkiä tutkijoiden keskuudessa.

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut videopeliaddiktion osaksi kansainvälistä ICD-tautiluokitusjärjestelmää, raportoi CNN. Kyseessä on tautiluokitusjärjestelmän 11. päivitys, edellisen version ollessa peräisin vuodelta 1990.

WHO:ta edustavan tohtori Vladimir Poznyakin mukaan tautiluokituksella yritetään herättää huomiota videopeliaddiktion yleisyyteen. Samalla taudista kärsivät ihmiset voivat saada helpommin tukea riippuvuuden taltuttamiseen.

Videopeliaddiktion diagnoosille on kolme perustetta. Ensinnäkin videopelien pelaamisen tulee vaikuttaa merkittävän negatiivisesti muuhun elämään, kuten opiskeluun tai töiden tekemiseen. Toiseksi taudista kärsivällä henkilöllä täytyy olla vakavia ongelmia itsensä hillitsemisessä pelaamisen suhteen. Kolmanneksi videopelien täytyy aiheuttaa vakavia ongelmia unirytmin, ruokavalion, fyysisen harjoittelun tai sosiaalisten suhteiden saralla.

Videopeliaddiktion tautiluokitus on herättänyt myös paljon kritiikkiä. Muun muassa Stetsonin yliopiston psykologian professori Chris Ferguson on kyseenalaistanut, onko videopeliriippuvuus todella erityinen sairaus: ”Jotkin ihmiset pelaavat liikaa videopelejä, mutta toisaalta ihmiset tekevät liikaa monia muitakin asioita. Miksi videopeliriippuvuudelle täytyy luoda oma tautiluokitus? Miksei voida luoda yhteistä kategoriaa kaikille niille asioita, joita ihmiset tekevät liikaa?”

Psykologi Anthony Beanin mukaan on myös tärkeää miettiä, miksi videopeleihin jäädään ylipäätään koukkuun. Esimerkiksi World of Warcraftiin addikoitunut pelaaja voi oikeasti kaivata vain verkkopelistä saatavaa sosiaalista suhdetta muihin pelaajiin.

Muropaketin uusimmat