Uusimmat

Googlen uusi Fuchsia-käyttöjärjestelmä on edelleen mysteeri, mutta tältä se näyttää

11.05.2017 16:36 Muropaketin toimitus

Googlen Fuchsia -käyttöjärjestelmä ilmaantui yhtäkkiä avoimen lähdekoodin GitHub -palveluun vuoden 2016 elokuussa. Minkäänlaista julkistustilaisuutta Google ei ole aiheesta pitänyt. ArsTechnica on kääntänyt uusimmat,  graafisen käyttöliittymän sisältävät lähdekoodit ja tutkaillut miltä käyttöjärjestelmä näyttää.

Erotuksena Androidiin ja Chrome OS -käyttöjärjestelmään, jotka perustuvat pohjimmiltaan Linuxiin, on Fuchsian ytimenä uusi Magenta-niminen mikrokernel. Samalla Fuchsiassa on hylätty myös monen avoimen lähdekoodin projektin suosima GPL-lisenssi. Avointa sen koodi on edelleen, mutta useiden eri lisenssien alla.

Käyttöliittymä ja sovellukset on kirjoitettu Googlen omaa Flutter -kehitysalustaa hyödyntäen. Sillä voidaan luoda sekä Android- että iOS-ympäristöissä toimivaa koodia, ja nyt myös Fuchsian päällä pyörivää. Ohjelmointikielenä on Googlen oma versio JavaScriptistä eli Dart.

Fuchsiaa voi siis tällä hetkellä kokeilla Android-laitteissa, ja sen ArsTechnica teki. Avainsana on ”kokeilla”, sillä varsinaisesti Fuchsialla ei voi tehdä mitään. Kyseessä on kasa käyttöliittymäelementtejä, jotka eivät kuitenkaan tee mitään muuta kuin näyttävät valmiilta. Tällä hetkellä korttipohjainen käyttöliittymä muistuttaa suuresti Google Now:n toiminnallisuutta.  Eri ”ohjelmat” voivat jakaa samaa ruutua monella eri tavalla, jakaen näytön puoliksi tai pienempiin osiin.

Ainoa lähelläkään virallista oleva lausunto Googlen suunnasta koko ihmetystä herättävästä projektista on erään kehittäjän Fuchsian IRC-kanavalla kertoma ”kyseessä ei ole lelu, ei 20% -projekti, eikä hylätty projekti, josta emme enää välitä.” Kenties Fuchsian tarkoituksena on lopulta korvata Android, tai sitten suunnitteilla on jokin aivan uusi aluevaltaus.

Ihan pikapuoliin sitä käyttäviä tuotteita ei kannata kuitenkaan odotella, sillä käyttäjärjestelmän kehittäminen aloitettiin helmikuussa 2016. Vertailun vuoksi Androidia kehitettiin Googlen sisällä noin viisi vuotta ennen ensimmäistä Android-laitetta.