Uusimmat

Asus F1A75-I Deluxe

28.10.2011 22:44 Muropaketin toimitus

Asus on paketoinut F1A75-I Deluxe -mallisen emolevynsä pienikokoiseen pahvilaatikkoon, josta löytyy itse emolevyn lisäksi reilunpuoleisesti oheismateriaalia. Mukana on ohjekirjoja, ajuri- ja ohjelmisto-DVD-levy, Asuksen kotelotarra, I/O-liitinsuoja, kaksi WLAN-antennia, kaksi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia sekä kauko-ohjain ja USB-vastaanotin.

F1A75-I Deluxe irtoaa Suomesta halvimmillaan noin 130 eurolla, joten hintataso on kohtuullisen korkealla, kun ottaa huomioon muiden Asuksen A75-piirisarjaan perustuvien emolevyjen hinnan. Halvimmillaan ATX-kokoluokan emolevyn saa noin 90 eurolla, mutta toisaalta kyseisestä F1A75-M LE -mallia ei ole varustettu esimerkiksi WLAN-tuella ja kauko-ohjaimella.

Kauko-ohjain on kooltaan 129 x 44 x 10 millimetriä, joten se on hyvin kompaktin kokoinen. Kulmikkaasta muotoilusta huolimatta ohjain istuu hyvin käteen ja kumisten nappien antama vaste on miellyttävä. Suurin osa napeista on kanttiinsa kahdeksan millimetriä ja eroteltu selvällä välillä toisistaan, joten ainakin allekirjoittaneelta kirjoittaminen luonnistui ongelmitta. Pidemmän tekstin kirjoittaminen ei ole mielekästä, mutta se toimii hyvin esimerkiksi salasanojen kirjoittamiseen.

Ääkkösiä ei ole valitettavasti käytössä, kuten ei myöskään F1-F12-näppäimiä, Del-näppäintä tai esimerkiksi Print Screeniä. Mutta valikoimista löytyy Esc, Caps Lock, Ctrl, Tab, nuolinäppäimet, Enter sekä muun muassa Back ja funktionäppäimen yhteistoiminnalla käyttöön saa lisäksi numerot, Ctrl+Alt+Del-näppäinkombinaation, Windows-napin, Homen, Endin sekä Page Upin ja Downin.

Kauko-ohjaimen kääntöpuoli muistuttaa enemmän perinteistä kauko-ohjainta ja ylimpänä on kiekko, jolla liikutellaan hiiren kursoria. Kauko-ohjaimen käyttö hiirenä on tuskastuttavan hidasta ja epätarkkaa, ja mieluummin olisi nähnyt esimerkiksi gyroskooppiin perustuvan ratkaisun. Alhaalla on kolme nappia, joista ensimmäinen toimii Alt+Tab-näppäinkombinaationa, toinen hiiren kursorin ja skrollaustilan vaihtamiseen ja kolmas ikkunan suurentamiseen koko ruudulle tai pienentämiseen.

Skrollaustilassa rullan nuolinäppäimillä voi skrollata dokumenttia ylös- ja alaspäin sekä siirtyä edelliseen tai seuraavaan mediatiedostoon. Funktionäppäimen avulla käyttömahdollisuudet laajenevat entisestään ja kauko-ohjaimella voi säätää äänenvoimakkuutta, painaa hiiren vasenta nappia, kytkeä virrat pois päältä, vaihtaa kokoruudun tilaan, siirtyä työpöydälle, hiljentää äänilähteen ja sammuttaa ikkunan. Valitettavasti kauko-ohjaimella ei ole mahdollista käynnistää tietokonetta, joten sen joutuu tekemään kotelon virtanapista.

Asus F1A75-I Deluxe on Mini-ITX-kokoluokan emolevy eli piirilevyllä on kokoa 17 senttimetriä kanttiinsa ja tähän pieneen tilaan on mahdutettu suurin osa samoista ominaisuuksista, jotka löytyvät täysikokoisista ATX-kokoluokan emolevyistä. Ainoa merkittävämpi ero on korttipaikkaliittimien valikoima, sillä F1A75-I Deluxesta ei löydy kuin PCI Express x16 -liitin. Socket FM1 -prosessorikanta on emolevyn keskiosassa ja kuvassa sen yläpuolella on musta siili, joka jäähdyttää virransyötön kuumimpia komponentteja. Siilin yläpuolella on 24-pinninen ATX-virtaliitin ja vasemmalla puolella nelipinninen lisävirtaliitin.

Socket FM1 -prosessorikannan vasemmalla puolella on Realtekin kahdeksankanavainen ALC892-äänipiiri ja saman valmistajan gigabitin 8111E-verkkopiiri. Emolevyltä ei löydy varsinaisia kytkimiä TPU- (TurboV Processing Unit) ja EPU-teknologioille (Energy Processing Unit), mutta ne ovat osa F1A75-I Deluxea ja toiminnallisuuksiin pääsee käsiksi BIOS:n kautta. TPU:n kytkeminen päälle tunnistaa laitteistossa käytössä olevat komponentit ja ylikellottaa niitä, kun taas EPU tutkii tietokoneen rasitusastetta ja säätelee muun muassa virransyötön vaiheita.

I/O-liitinrivistöstä löytyy PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, verkkoliitin, kaksi USB 3.0 -liitintä, BIOS:n nollausnappi, Bluetooth-moduuli, kaksi ulkoisen oheislaitepiirin tarjoamaa USB 2.0 -liitintä, eSATA-liitin, kaksi langattoman verkkokortin antennin liitintä, DVI-, HDMI- ja DisplayPort-liittimet, optinen ääniliitin sekä kolme 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Antennit liitetään yksinkertaisesti ruuvaamalla kiinni ja molemmissa on käytössä noin metrin mittainen kaapeli. Kaapelin päässä on valkoinen kiekko, josta nostetaan pystyyn keskiosassa näkyvä antennitappi, ja kiinnityksen helpottamiseksi antennien pohjissa on magneetti.

Tavallisia DDR3-muistiliittimiä on kaksi kappaletta – yksi liitin prosessorin kummallekin muistikanavalle ja tuettuna on maksimissaan 933 MHz:n (1866 MHz DDR) kellotaajuus. Muistiliittimissä on käytössä Asuksen monien muiden emolevyjen tavoin näppärät klipsit, joiden avulla näytönohjainta ei tarvitse poistaa paikoiltaan muistien asennuksen yhteydessä. Emolevyn kulmaan on sijoitettu MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat.

WLAN-moduuli on sijoitettu muistiliittimien yläpuolelle ja se tukee 802.11b-, g- ja n-standardeja. Emolevyn reunalla olevat harmaat Serial ATA 6 Gb/s -liittimet tukevat kiintolevyjen ja SSD-asemien asettamista RAID-0-, 1- ja 10-tasoihin.

Pienikokoisen piirilevyn myötä osa digitaalisen DIGI+ VRM -virransyötön komponenteista on jouduttu sijoittamaan piirilevyn alapuolelle, josta löytyy prosessorikannan kiinnityskehikon vierestä tantaalikondensaattoreita sekä suojattuja keloja.

Sisältö

  1. AMD Llano ja XBMC kotiteatterikäytössä
  2. Asus F1A75-I Deluxe
  3. Testikokoonpano, XBMC Media Center & tehonkulutus
  4. Loppuyhteenveto