Uusimmat

AMD Radeon RAMDisk

08.02.2013 13:04 Muropaketin toimitus

Tietokoneen suorituskykyyn vaikuttaa moni seikka ja näkyvimmin otsikoissa ovat olleet pidemmän aikaa prosessorit ja näytönohjaimet. Viimeisen muutaman vuoden aikana kiintolevyjen korvaajiksi povatut SSD-asemat ovat yleistyneet rajusti ja flash-muistien valmistusprosessien kehittyessä hintataso on laskenut tasolle, johon myös normaaleilla kuluttajilla on varaa. SSD-asemat ovat huomattavan paljon nopeampia kuin perinteiset kiintolevyt, mutta aina harrastajien keskuudesta löytyy niitä, joille hinta ei ole este ja jotka etsivät ratkaisuja tietokoneen nopeuttamiseksi.

Keskusmuistin käyttö tallennuskapasiteettina on kaikkea muuta kuin uusi idea tietokoneen nopeuttamiseksi, sillä ensimmäiset ratkaisut ovat peräisin 1980-luvulta. Haittapuolena on ollut keskusmuistin vähäinen tallennuskapasiteetti ja varsinkin korkea hintataso, mutta DDR3-muistikampojen hinnat ovat nykyisin huomattavan paljon alempana kuin vielä muutama vuosi sitten. AMD iskeytyy tähän markkinarakoon Radeon RAMDisk -ohjelmalla, joka on Dataram-nimisen yrityksen käsialaa. Kyseisen ohjelman avulla DDR3-muisteista voi lohkaista kapasiteettia välimuistimediaksi, joka toimii SSD-aseman tai kiintolevyn parina.

Artikkelissa tarkastelemme RAMDiskin taustalla olevaa teknologiaa, sen käyttömahdollisuuksia ja vaatimuksia sekä Radeon RAMDisk -ohjelman toimintaa. Lisäksi artikkelissa tutkitaan Kingstonin 64 gigatavun HyperX Beast -DDR3-muistikampasettiä, jota käytetään testeissä vertailukohtana SSD-aseman tarjoamalle nopeudelle.

Sisältö

  1. AMD Radeon RAMDisk
  2. Mitä, mihin, miten ja millä hinnalla? & AMD Radeon RAMDisk -ohjelma
  3. Kingston HyperX Beast
  4. Testikokoonpano & suorituskyky
  5. Loppuyhteenveto