Uusimmat

3-Way SLI -testit

19.02.2008 17:50 Muropaketin toimitus

3-Way SLI -tekniikalla voidaan liittää yhteen kolme GeForce 8800 GTX- tai GeForce 8800 Ultra -näytönohjainta, joiden piirilevyt on varustettu kahdella SLI-liittimellä. Lisäksi tarvitaan kolmella PCI Express x16 -liittimellä varustettu nForce 680i SLI- tai nForce 780i SLI -piirisarjaan perustuva emolevy, erillinen kuuden liittimen SLI-siltapiiri ja NVIDIAn uusimmat ForceWare-ajurit. 3-Way SLI -tekniikka toimii ainoastaan Windows Vista -käyttöjärjestelmässä ja NVIDIAn minimisuosituksena on 1100 watin virtalähde. Lehdistötiedotteen mukaan 3-Way SLI mahdollistaa jopa 2,8-kertaisen pelisuorituskyvyn yhteen näytönohjaimeen verrattuna. Yritys hehkuttaa, että uutuuspelejä voidaan pelata 3-Way SLI:n ansiosta 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella 2560×1600-resoluutiolla ja kahdeksankertaisella reunojenpehmennyksellä.

Kenellekään ei liene epäselvää, että 3-Way SLI on tarkoitettu niille, joilla raha ei ole este parhaan mahdollisen suorituskyvyn saamiseksi. Pelkästään kolme GeForce 8800 Ultra -näytönohjainta kustantaa nykyisen hintatason mukaan noin 1700 euroa ja tähän kun lasketaan vielä terävintä kärkeä edustava prosessori, virtalähde, muistit, emolevy jne. hinta nousee useampaan tuhanteen euroon.

Kolmella kahden korttipaikan jäähdytysratkaisulla varustetulla näytönohjaimella hinnan lisäksi toiseksi ongelmaksi muodostuu emolevyn korttipaikkaliitäntöjen vähyys – tai EVGA nForce 780i SLIn tapauksessa olemattomuus. Näytönohjaimet peittävät PCI- ja PCI Express x1 -liittimet alleen, joten laajennettavuusvaraa ei näiltä osin heru. Kuluttaja joutuu tyytymään emolevyn integroituihin ominaisuuksiin tai esimerkiksi äänikortin osalta FireWire- ja USB-liitäntään liitettävään ratkaisuun. Tehokkaalla prosessorilla ja kolmella näytönohjaimella myös lämmöntuotto on hurjaa, joten sillä lämmittää mukavasti vaikka työhuonetta talvipakkasilla.

Muropaketin 3-Way SLI -kokoonpanossa käytettiin kolmea GeForce 8800 Ultra -näytönohjainta, jotka asetettiin toimimaan grafiikkapiirin osalta 612 MHz:n, Shaderien 1500 MHz:n ja muistien 1080 MHz:n (2160 MHz DDR) kellotaajuudella.

Kolmesta näytönohjaimesta ensimmäinen oli EVGA e-GeForce 8800Ultra Superclocked 768MB, toinen samaisen valmistajan e-GeForce 8800Ultra 768MB ja kolmas MSI:n NX8800Ultra-T2D768E-HD-OC. Näytönohjaimet asentuivat mukisematta uusimmilla virallisilla ja WHQL-hyväksytyillä ForceWare 169.25 -ajureilla, ja ilmaantuivat laitteistonhallintaan kolmena NVIDIA GeForce 8800 Ultrana. 3-Way SLI saatiin päälle ajureiden välilehdeltä painamalla rasti ruutuun kohtaan Enable 3-Way NVIDIA SLI (recommended).

Suorituskyvyn mittaamiseksi käytettiin Futuremarkin 3DMark06-testiohjelmaa ja tarkempaan tutkimiseen Crytekin kehittämää Crysis-peliä. Jälkimmäinen peli valittiin, koska se on osoittautunut Muropaketin aiemmissa testeissä todella raskaaksi peliksi ja NVIDIA on mainostanut omissa lehdistötiedotteissaan seuraavaa: ”For example, gamers with 3-way SLI can play Crysis at high resolutions such as 1920×1200 with all the advanced DirectX 10 effects such as motion blur, ambient occlusion, and soft shadows turned on. Crysis is not playable at high resolutions with all the special effects turned unless your PC has NVIDIA 3-way SLI technology.” Eli suomeksi sanottuna NVIDIA lupaa Crysiksen pyörivän pelattavasti 3-Way SLIllä 1920×1200-resoluutiolla DirectX 10:n ominaisuuksilla ja kaikilla herkuilla.

NVIDIA, 3-Way NVIDIA SLI Takes Extreme Gaming To A Whole New Level

Ensimmäiseksi verrattiin Crysiksen kuvanlaatua 1920×1200-resoluutiolla valikosta löytyvällä neljällä eri asetuksella: Very High, High, Medium ja Low. Alapuolella on listattu samasta kohdasta kaapatut kuvat eri asetuksilla ja linkkiä klikkaamalla kuvan saa aukaistua täydessä koossa.

Very High, 1920×1200, 0X AA, 0X AF – klikkaa isommaksi

Very High -asetuksella peli on kieltämättä todella upeaa katsottavaa – tekstuurit ovat tarkat ja varsinkin valaistus on silmiä hivelevän kaunista katsottavaa.

High, 1920×1200, 0X AA, 0X AF – klikkaa isommaksi

High-asetuksilla peli näyttää edelleen hyvältä, ja merkittävin ero Very High -asetuksiin tapahtuu valaistuksessa. High-asetuksilla valaistus latistuu ja näkymä on tasapaksumpi.

Medium, 1920×1200, 0X AA, 0X AF – klikkaa isommaksi

Medium- ja High-asetuksen välillä tekstuurien laatu huononee näkyvästi ja valaistuksessa tapahtuu entistä suurempi latistuminen. Pelimaailma näyttää tasapaksulta ja valaistuksen vaikutuksen voi huomata vain joissain puiden lehdissä, aseessa jne.

Low, 1920×1200, 0X AA, 0X AF – klikkaa isommaksi

Low-asetus nostaa hiukset pystyyn ja tässä kohtaa ei voida puhua enää millään ilveellä nykymittapuun mukaisesta näyttävästä pelistä. Aurinko on hävinnyt horisontista kokonaan ja peliä olisi voinut kutsua kauniiksi vuoden 2000 tienoolla.

Suorituskykymittauksissa 3DMark06 testattiin vakioasetusten ohella 1920×1200-resoluutiolla, nelinkertaisella reunojenpehmennyksellä ja 16-kertaisella anisotrooppisella suodatuksella. Crysis testattiin 1920×1200-resoluutiolla ilman reunojenpehmennystä ja anisotrooppista suodatusta. Minimi, keskimääräinen ja maksimi ruudunpäivitysnopeus mitattiin käyttämällä Fraps-ohjelmaa. Testit ajettiin uudella 45 nanometrin prosessilla valmistetulla Yorkfield-koodinimellisellä Core 2 Extreme QX9650 -prosessorilla, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Mukaan otettiin myös vanhempi 65 nanometrin prosessilla valmistettu Kentsfield-koodinimellinen Core 2 Extreme QX6850, joka toimii niin ikään kolmen gigahertsin kellotaajuudella.

NVIDIAlla oli suuria vaikeuksia saada Intelin uudet 45 nanometrin prosessilla valmistettavat Penryn-koodinimelliset prosessorit (esimerkiksi Intel Core 2 Extreme QX9650) toimimaan kunnolla nForce 680i SLI -piirisarjalla. Ongelmat liittyivät ilmeisesti prosessorin kertoimen ohjaamiseen ja väylätaajuuden vakauteen. NVIDIAn referenssisuunnitteluun perustuvia emolevyjä kauppaava EVGA ilmoitti viime vuoden marraskuussa keskustelupalstallaan nForce 680i SLI -emolevyille saatavasta BIOS-päivityksestä. Päivityksen avulla emolevyjen prosessorituki laajeni, mutta ainoastaan 45 nanometrin prosessilla valmistettaville kaksiytimiselle Wolfdale-koodinimellisille prosessoreille. Valitettavasti myös nForce 780i SLI -piirisarjalla on huhupuheiden mukaan jonkin asteisia vakausongelmia Intelin 45 nanometrin prosessoreiden kanssa. Tästä syystä testit on ajettu kahdella eri prosessorilla ja tarkoituksena on selvittää, onko huhupuheilla todellisuusperää.

Huhut näyttävät pitävänsä paikkansa, joskin on syytä pitää mielessä, että Muropaketin prosessorit ovat Engineering Sampleja, jotka eivät vastaa täysin kaupoista löytyviä prosessoreita. Crysiksessä prosessoreiden välinen ero kasvaa vanhemman Core 2 Extreme QX6850:n hyväksi, kun asetuksia löysennetään. Very High -asetuksella eroa on reilut 12 prosenttia, High-asetuksella 18 prosenttia, Medium-asetuksella lähemmäs 26 prosenttia ja Low-asetuksella 27 prosenttia. 3DMark06:ssa vakioasetuksilla tilanne näyttää valoisammalta ja Core 2 Extreme QX9650 jopa voittaa 1,9 prosentilla. Kireämmillä asetuksilla ero tasoittuu käytännössä olemattomiin ja Core 2 Extreme QX6850 voittaa ainoastaan 0,3 prosentilla.

Graafista käy selvästi ilmi, miten paljon kuvanlaatuasetukset vaikuttavat Crysiksen suorituskykyyn. Very High -asetuksiin verrattuna keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus yli tuplaantuu Core 2 Extreme QX6850:llä, kun asetukset lasketaan Low’lle. Medium- ja Low-asetusten välillä on myös suuri ero, 14 FPS:ää. High’n ja Mediumin välillä ero on pieni, eikä ruudunpäivitysnopeuksien välillä ole eroa kuin viisi FPS:ää.

Sisältö

  1. Asus & EVGA: nForce 780i SLI
  2. Asus Striker II Formula
  3. EVGA nForce 780i SLI
  4. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset & tehonkulutus
  5. 3-Way SLI -testit
  6. Loppuyhteenveto