Uusimmat

Gigabyte EP45-UD3P

31.10.2008 13:52 Muropaketin toimitus

Vertailun toisena emolevynä mukana on Gigabyten P45-piirisarjaan perustuva GA-EP45-UD3P, jonka myyntipakkauksen värimaailma painottuu valkoiseen, vihreään ja keltaiseen. Pakkauksen etupuolella mainostetaan mallia, valmistajaa, DDR2-muistitukea, P45-piirisarjaa sekä muun muassa kahden unssin kuparimäärää per piirilevykerros. Perinteisissä emolevyissä kuparia on kerrosta kohdin yksi unssi ja Gigabyte mainostaa tuplatun määrä alentavan lämpötiloja varsinkin kuumilla alueilla. Ultra Durable 3 -teknologian avulla Gigabyte lupaa lämpötilojen laskevan jopa 50 asteella.

Asukseen verrattuna Gigabyte on pitänyt oheismateriaalivalikoiman maltillisempana, ja mukana tulee kaksi pika-asennusopasta, ohjekirja, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, kaksi tarraa, PATA- ja diskettiasemakaapeli, viisi SATA-kaapelia, SATA-virta-adapterikaapeli sekä korttipaikkaan asennettava lisäpaneeli, josta löytyy molex-virtaliitin ja kaksi SATA-liitintä.

GA-EP45-UD3P:n sinisen piirilevyn päältä löytyy valkoisiksi, punaisiksi, oransseiksi, vaalean sinisiksi, keltaisiksi, mustiksi, harmaiksi, vihreiksi ja violeteiksi värikoodattuja liittimiä. Rampage Extremeen nähden emolevyn jäähdytys on maltillisempi ja southbridgen ja virransyötön toinen siili eivät ole yhteydessä muuhun jäähdytykseen. Sen sijaan northbridgen ja virransyötön ensimmäinen siili ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella, ja näiden päällä mainostetaan Gigabyteä ja Ultra Durablea.

Asuksen tavoin myös Gigabyten edustus Suomessa on kiitettävällä mallilla ja GA-EP45-UD3P löytyy useiden suomalaisten jälleenmyyjien varastoista. Hintataso on toisaalta aivan eri kuin Rampage Extremen, sillä Gigabyten ylikellotusemolevy irtoaa halvimmillaan reilulla 150 eurolla.

GA-EP45-UD3P:ssä on kaksi PCI Express x16 -liitintä, jotka molemmat tukevat PCI Express 2.0 -standardia, mutta ainoastaan ylempi siniseksi värikoodattu liitin on kykenevä toimimaan täydellä x16-nopeudella. Alempi oranssinen PCI Express x16 -liitin toimii x8-nopeudella ja kahden liittimen avulla kaksi näytönohjainta voidaan asettaa toimimaan CrossFireX-tilassa. Valkoisiksi värikoodattuja PCI Express x1 -liittimiä on kolme kappaletta ja alhaalla on kaksi PCI-liitintä. Piirilevyn reunalle on sijoitettu Realtekin ALC889A-äänikoodekkipiiri sekä toinen emolevyn kahdesta Realtekin 8111C-verkkopiiristä. Diskettiasemaliitin on puolestaan emolevyn alareunalla.

Siniseksi anodisoidun siilin alta löytyy ICH10R-southbridge, joka ohjaa kuutta keltaiseksi värikoodattua Serial ATA -liitintä. Kyseisiin asennetut kiintolevyt voi tarvittaessa asettaa toimimaan RAID 0-, 1-, 5- ja 10-tasoihin. Kuvan yläreunassa näkyy kaksi violettia SATA-liitintä, joita ohjaa Gigabyten oma piiri.

GA-EP45-UD3P:ssä on kaksi BIOS-piiriä, jotka takaavat ainakin teoriassa sen, ettei emolevy jää käyttökelvottomaksi BIOS-piirin vaurion takia. Jos ensisijainen BIOS-piiri vioittuu esimerkiksi epäonnistuneen BIOS-päivityksen tai viruksen takia, se voidaan päivittää toimintakuntoon toissijaisella piirillä.

Muistiliittimiä on vähemmän yllättävästi neljä kappaletta ja niihin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua DDR2-muistia. Emolevy tukee virallisesti 533 MHz:n (1066 MHz DDR) muistikellotaajuutta, mutta tietyillä valituilla muistikammoilla Gigabyte lupaa toimivuutta 683 MHz:iin (1366 MHz DDR) ja sitä korkeammalle.

Reunassa on myös kirkkaan vihreäksi värikoodattu PATA-liitin, jonka ohjauksesta vastaa Gigabyten samainen piiri, joka ohjaa violetteja SATA-liittimiä. 24-pinnisen ATX-liittimen ohella yläkulmasta löytyy pintaliitoskomponentteina toteutettu debug-ledistö. Emolevyyn on ripoteltu neljän ledin ryppäitä, jotka ilmaisevat kohteiden jännitetasoja ja palavat punaisina, kun jännitettä syötetään yli suositusten. Kyseisiä OV-Alert-ledejä löytyy northbridgen, southbridgen, prosessorin ja edellä mainitusti muistien läheisyydestä. Emolevyn yläkulmaan on sijoitettu prosessorijänniteledien ohella myös OC-Alert-ledejä, jotka ilmaisevat prosessorin ylikellotusasteen. Ryppääseen syttyy palamaan sitä enemmän ledejä, mitä enemmän prosessoria on ylikellotettu. Viimeisimmät ledit ovat TMP-Alert-ledit, jotka osoittavat prosessorin ja northbridgen lämpötiloja.

Prosessorikannan ympärillä on solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita, joille Gigabyte lupaa elinikää 50 000 tuntia eli vajaat kuusi vuotta. Läheisyydessä on myös suojattuja keloja, virransyötön ja northbridgen siilit sekä kahdeksanpinninen lisävirtaliitin. Virransyöttö on kuusivaiheinen ja sitä ohjaa DES Advanced- eli Dynamic Energy Saver Advanced -teknologia. Teknologiaa tutkii prosessorin käyttöastetta ja säätelee sen mukaan virransyötön käytössä olevien vaiheiden määrää.

I/O-liitinvalikoima on monipuolinen ja käsittää PS/2-liittimet hiirelle ja näppäimistölle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, koaksiaaliliittimen ja optisen liittimen digitaaliselle äänelle, kaksi FireWire- ja verkkoliitintä sekä kuusi analogista ääniliitintä.

GA-EP45-UD3P ei joudu häpeämään BIOS-asetuksia, ja ensimmäisestä valikosta voi säätää prosessorikerrointa, väylätaajuutta sekä muun muassa muistikerrointa.

Samaista valikkoa selatessa alaspäin vastaan tulevat perustason neljä muistiasetusta. Advanced Timing Control -alavalikosta löytyy kuitenkin pitkä lista muita muistiasetuksia.

Jänniteasetuksia on enemmän kuin tarpeeksi ja joukosta löytyy muun muassa CPU Vcore-, CPU Termination-, CPU PLL-, MCH Core- ja DRAM Voltage -jännitteet.

PC Health Status -valikossa on listattu jännitteitä, lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia ja tuulettimien asetuksia. Valitettavasti valikossa on vain pieni osa jännitteistä ja siinä ei ole listattu esimerkiksi north- ja southbridgen jännitteitä.

GA-EP45-UD3P:n mukana toimitetaan Easy Tune -ohjelmiston kuutosversio, jonka ensimmäinen välilehti muistuttaa erehdyttävästi CPU-Z-ohjelmaa. Siinä olevista kentistä löytyy muun muassa prosessorin kellotaajuus, kerroin, väylätaajuus, malli, käyttöjännite, valmistusprosessi, tuetut käskykannat ja välimuistien koot.

Tuner-välilehden Frequency-valikosta löytyvät ylikellotusta koskevat säädöt väylätaajuudelle, prosessorikertoimelle, muistien kellotaajuudelle sekä PCI Express -väylän kellotaajuudella.

Samaisen välilehden Voltage-valikosta voi nostaa kaikkia BIOSissa listattuja jännitteitä.

Sisältö

  1. Asus Rampage Extreme- & Gigabyte GA-EP45-UD3P -ylikellotusemolevyt
  2. Asus Rampage Extreme
  3. Gigabyte EP45-UD3P
  4. Intel Core 2 Duo E8600
  5. Testikokoonpano & emolevyjen FSB-ylikellotus
  6. Core 2 Duo E8600 -ylikellotustestejä
  7. Loppuyhteenveto