DDR3-suorituskyky puntarissa
DRAM-muistien osalta kehitys kulkee tasaisin ajoin eteenpäin ja nyt käytössä ovat DDR3-muistit, joiden ensimmäiset prototyypit esiteltiin vuonna 2005 ja kaksi vuotta myöhemmin Intel julkaisi ensimmäisenä valmistajana niitä tukevan piirisarjan, P35:n. AMD siirtyi tukemaan DDR3-muistiteknologiaa reilu vuosi Intelin jälkeen.
Vuosien aikana DDR3-muistien nopeudet ovat kasvaneet ja kun vuoden 2009 keväällä DDR3-muistien kehityksestä vastaava JEDEC oli määritellyt maksimikellotaajuudeksi 800 MHz (1600 MHz DDR), nyt kellotaajuus on noussut 933 MHz:n (1866 MHz DDR) kautta 1033 MHz:iin (2133 MHz DDR). Nopeuksien kasvun ohella DDR3-muistien hinnat ovat laskeneet ja kapasiteetit kasvaneet.
DDR3-muistiteknologia on venytetty lähelle maksimiaan ja seuraavaksi vuorossa on DDR4-muistiteknologia, johon perustuvien muistikampojen näyte-eriä on valmistettu suurimpien valmistajien toimesta. Niiden massatoimitukset aloitetaan tämän vuoden lopulla, mutta siitä huolimatta DDR3 tulee pitämään vielä monen vuoden ajan vankan aseman muistimarkkinoilla. Tässä artikkelissa tutustumme Kingstonin HyperX Beast -muistikampoihin ja tutkimme eri ohjelmien muistinkäyttöä ja miten muistimäärä, kellotaajuus ja asetukset vaikuttavat suorituskykyyn.
DDR3-muistien markkinatilanne ja hinta
Tutustuimme vuoden 2009 maaliskuussa eli neljä vuotta sitten DDR3-muistiteknologiaan ja samalla paneuduimme tuotteiden hintoihin, markkinaosuuksiin ja tulevaisuudennäkymiin. Tuolloin DDR2-muistien markkinaosuus oli DDR3:n edellä ja osuuksien odotettiin risteävän vuoden 2010 puolella. Samalla odotettiin, että DDR4-muistit nappaisivat muutaman prosenttiosuuden jo vuonna 2011 ja vuonna 2012 sen osuus olisi reilut 10 prosenttia. Tällä hetkellä tiedämme, ettei näin käynyt, eikä tämänkään vuoden puolella ole odotettavissa suurta ryntäystä DDR4:ään.
Vuoden 2011 kesällä (ylempi taulukko) julkaistuissa tiedoissa DDR3 oli haalinut suuren osan markkinoista itselleen ja vuosien 2013 ja 2014 aikana sen odotettiin nousevan yli 90 prosenttiin. Arvioiden mukaan DDR4 tulisi tänä vuonna viemään muutaman prosentin markkinoista, ensi vuonna yli 10 prosenttia ja vuonna 2015 yli puolet markkinoista.
Nykytietojen valossa ei ole mitään syytä olla päivittämättä DDR3-muistiarsenaaliaan DDR3-muisteilla, joiden hinnat ovat tällä hetkellä alhaalla. DDR4:ää on turha odottaa, koska ainakin aluksi hinnat tulevat suurella todennäköisyydellä olemaan korkealla ja saatavuus heikko.
IHS iSuppli -tutkimusyhtiön tammikuussa julkaisemien arvioiden mukaan DRAM-muistimarkkinat kasvavat kuluvana vuonna 14 prosentilla viime vuoden 26,4 miljardista dollarista 30,0 miljardiin dollariin. Samalla kyseessä olisi ensimmäinen kerta sitten vuoden 2010, kun DRAM-markkinat eivät ole olleet laskusuhdanteessa. Markkinat ovat kärsineet viimeisen parin vuoden ajan PC-tietokoneiden heikosta myynnistä ja paisuneista valmistusmääristä.
Suurelta osin DRAM-muistimarkkinoihin vaikuttavat PC-markkinat. Viime vuosi oli 11 vuoteen ensimmäinen vuosi, kun PC-markkinat laskivat, mutta tänä vuonna on odotettavissa kahdeksan prosenttia kasvua. Markkinat nojaavat vahvasti Windows 8:n ja Ultrabook-konseptiin perustuvien tietokoneiden suuntaan, joten jos nämä eivät onnistu vakuuttamaan kuluttajia, myös DRAM-markkinoiden tilanne saattaa olla loppuvuodesta toisenlainen kuin mitä olemme odottaneet. Tilannetta sekoittaa myös konkurssiin ajautunut Elpida, jonka Micron osti ja kauppa on määrä saada päätökseen toisen vuosineljänneksen aikana. Lisäksi suurimmat valmistajat, Samsung Electronics, SK Hynix ja Micron, ovat siirtämässä tuotantoaan 20 nanometrin valmistusprosessiin perustuville tuotantolinjoille.
DRAM-markkinoista merkittävä osa tulee muualta kuin PC-markkinoista. PC-markkinat ovat kieltämättä hyvin merkittävä osa sitä, mutta osuus on ollut laskussa ja pysytellyt 50 prosentin yläpuolella. Viime vuoden toinen neljännes oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun osuus laski alle 50 prosentin rajapyykin, 49 prosenttiin. Tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä osuuden uskotaan olevan enää alle 43 prosenttia.
Älypuhelimet ovat omalta osaltaan kasvattaneet DRAM-muistipiirien menekkiä ja osuuden uskotaan nousevan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä lähes 27 prosenttiin. Viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä osuus oli 14 prosenttia. Taulutietokoneiden DRAM-menekin osuus tulee vastaavassa ajassa nousemaan alle kahdesta prosentista lähes seitsemään prosenttiin.
Vuoden 2009 maaliskuussa kerroimme halvimpien yhden gigatavun DDR3-muistikampojen maksavan alle 20 euroa, kahden gigatavun muistikampasetin (2x 1 Gt) hinnan ollessa noin 40 euroa ja neljän gigatavun setin (2x 2 Gt) noin 60 euroa.
Neljän vuoden aikana hinnat ovat laskeneet merkittävästi ja samalla muistikampojen koot kasvaneet. Nykyisin yleisimmin hankittavat DDR3-muistikammat ovat neljän tai kahdeksan gigatavun kampoja. Esimerkiksi kahdeksan gigatavun DDR3-muistikamman setti (2x 4 Gt) maksaa halvimmillaan alle 50 euroa.