Uusimmat

Melu- ja lämpötilamittaukset

31.12.2009 19:50 Muropaketin toimitus

 

Melumittaukset

Vuodentakaisen kotelovertailun tapaan koteloiden jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna. Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Corsairin hiljaista 12 cm tuulettimella varustettua HX620W-virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä hyppylangalla toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Myös virtalähteen melutaso koteloon asennettuna mitattiin, jotta saataisiin käsitys sen vaikutuksesta kokonaistuloksiin. Virtalähteen melumittaukset tehtiin Ace Edge 990 -koteloon asennettuna, koska sen todettiin olevan rakenteellisesti avoimin.

Acen tuulettimet eivät ole säädettävissä, joten sen kohdalla riitti yksi mittauskerta. Acen tuulettimet ovat melko äänekkäitä, joten hiljaisesta kotelosta ei kyse niin avoimen rakenteen kuin tuulettimienkaan osalta. Etutuuletin pitää pienen huminan ohella vaimeaa tikitystä, takatuuletin rahisee huminan lisäksi ja emolevyn takapuolta jäähdyttävä pikkutuuletin pitää ponnekasta puhinaa. Edge 990:n mittaustulokset liikkuivat noin 41 desibelin tietämissä. Suurin 42 desibelin lukema saatiin kotelon oikean kyljen puolelta, joka ei sinällään kuulunut testiohjelmaan, mutta joka mitattiin mielenkiinnosta pienen sivutuulettimen takia.

Bitumivuorattu Fractal Design Define R2 osoittautui ennakko-odotusten mukaisesti vertailun hiljaisimmaksi koteloksi. Mittaukset tehtiin tuulettimien pyöriessä sekä minimi että maksiminopeudella, koska Define R2:n varusteisiin sisältyy tuuletinsäädin. Melutaso mitattiin myös tuuletinpaikkojen ModuVent-suojalevyt irrotettuina, mutta koska se ei tuonut muutoksia tuloksiin, jätettiin lukemat pois kuvaajasta. Mittaustuloksien osalta ei ollut juurikaan merkitystä, olivatko tuulettimet säädettynä minimi vai maksiminopeudelle – molemmilla kokoonpano pysyi lähes äänettömänä. Mittaussuunnasta riippumatta kokoonpanon melutaso pysytteli noin 34,5 dB tienoilla. Maksimikierroksilla tuulettimista on havaittavissa äänettömässä ympäristössä pientä rahinaa, joka vaimenee kierroksia laskettaessa. Define R2 riittää siis jo tällaisenaan monen hiljaisuuden ystävän käyttöön.

NZXT asettuu desibeliarvoiltaan Edgen ja Definen väliin. Käytännössä humina on sen verran selvää, että Hushia vertaa mieluummin Edgeen kuin hiirenhiljaiseen Define R2:een. Kyseessä ei ole missään nimessä hiljainen tapaus, sillä tuulettimet pitävät selvästi kuultavissa olevaa tasaista huminaa. Tarkemmin kuulostellessa etutuulettimen äänestä on havaittavissa ilman huminan ohella selvää jurinaa ja takatuulettimesta puolestaan sirinää. Mittaussuunnasta riippuen Hushista mitattiin 36,5-37,5 desibelin meluarvoja.

Lämpötilamittaukset

Koteloiden jäähdytystehon testaamiseksi asensimme niihin testikokoonpanon, joka koostui Intel Core i7 920 -suorittimesta, Asuksen P6T Deluxe -emolevystä, kolmesta Corsairin yhden gigatavun TR3X3G1866C9D-DDR3-muistikammasta, Noctua NH-U12P -prosessoricoolerista, Arctic Cooling Accelero S2 -coolerilla ja Noctuan NF-P12 tuulettimella varustetusta Radeon HD 4870 -näytönohjaimesta, Western Digitalin SATA-kiintolevystä sekä Corsairin HX620W-virtalähteestä. Suoritin ylikellotettiin toimimaan 3,6 GHz kellotaajuudella ja 1,3 voltin käyttöjännitteellä.

Prosessorin, näytönohjaimien ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor- sekä Rivatuner-ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytyssiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen lämpömittarin avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä 3DMark06 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila pysytteli noin 23 asteen tuntumassa. Fractal Designin kotelolla mittaukset tehtiin tuulettimien ollessa säädettynä maksimi- ja minimiasentoihinsa sekä ModuVent-palojen ollessa irrotettuna. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”eiMV”, ”H” ja ”L”, jotka tarkoittavat siis ”ei ModuVent-paloja”, ”high” ja ”low”.

Lämpötilamittauksiin päätettiin tällä kertaa ottaa aiempiin kokemuksiin pohjaten vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Tällöin jäähdytyksen todelliset kyvyt tulevat vasta esiin. Rasituksessa suurimmat lämpötilalukemat mitattiin vähemmän yllättäen prosessorilta ja näytönohjaimen grafiikkapiiriltä. Prosessorin lämpötila rikkoi pahimmillaan sadan asteen rajan.

Mittauksissa matalimmat arvot kirjattiin äänekkäimmillä tuulettimilla ja avoimimmalla rakenteella varustetusta Ace Edge 990:stä, sekä hieman yllättäen huomattavasti hiljaisemmalla Define R2:lla, kunhan ModuVent-palat olivat irrotettuna ja ilma pääsi kiertämään vapaammin. Perää piti puolestaan Define R2 ModuVent-palojen ollessa paikoillaan ja tuulettimien pyöriessä minimikierroksilla. Normaalikäytössä käyttäjällä on toki aina mahdollisuus lisätä tuuletin haluamaansa paikkaan tai yksinkertaisesti avata kotelon tuuletusaukkoja, joten kyseessä ei ole suoranainen ongelma, toisin kuin tulokset antavat ymmärtää.

NZXT Hushin tuloksissa erityisen silmiinpistävä seikka on virtalähteen poistoilman lämpötila, joka on selvästi korkeampi kuin muilla kilpailijoilla. Tämä on täysin loogista, sillä Hushissa virtalähde sijaitsee kotelossa ylhäällä, jolloin se osallistuu kotelon ilmanvaihtoon. Jäähdytyksen tehostumisen kannalta tämä on hyvä asia, mutta samalla virtalähteen lämpötila nousee ja tuuletin alkaa pyöriä kovemmilla kierroksilla tuottaen enemmän melua. Maininnan arvoinen on myöskin testijoukon matalin piirisarjan lämpötila, joka johtuu mitä suurimmalla todennäköisyydellä avoimesta kiintolevykehikosta, jonka ansiosta etutuulettimen ilmavirta kulkeutuu tehokkaammin emolevylle asti.

Sisältö

  1. Edulliset alle 100 euron kotelot vertailussa - Ace EDGE 990, Fractal Design Define R2 ja NZXT Hush Silent
  2. Ace EDGE 990
  3. Fractal Design Define R2
  4. NZXT Hush Silent HU001
  5. Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppusanat