Ensituntumat: Lenovon mielenkiintoisimmat kannettavauutuudet: ThinkPad X1 Fold -taittuvanäyttöinen kannettava, e-ink-lisänäytöllinen ThinkBook Plus ja nopeiden yhteyksien Yoga 5G

17.02.2020 19:00 Samuli Herttua

Vuoden alussa Lenovo julkaisi kasapäin uusia tuotteita Las Vegasin CES-messuilla. Painopiste uutuuksissa oli uusissa kannettavissa tietokoneissa. Kaikki eurooppalaiset toimittajat eivät välttämättä vieraile messuilla, kutsui Lenovo heidät vilkaisemaan tuotteitaan hieman lähemmäs Italian Bolognaan, jossa myös Muropaketti pääsi ottamaan ensituntumat mielenkiintoisimmista uutuuksista.

Monet uutuuksista eivät ehdi vielä hetkeen kauppojen hyllyille. Valmistaja painottikin laitteiden olevan vielä esituotantomalleja, joten kokeiltavat laitteet eivät olleet loppuun asti viimeisteltyjä.

Ensimmäinen tutustuttava laite oli se kaikkeista mielenkiintoisin eli Lenovo ThinkPad X1 Fold.

Kyseessä on siis erittäin paljon mielenkiintoa herättänyt taittuvanäyttöinen Lenovo ThinkPad X1 Fold -kannettava, josta nähtiin ensimmäinen prototyyppiversio jo viime keväänä.

Laite pidettiin visusti piilossa esityksen loppuun asti, jonka jälkeen laitetta pääsi kokeilemaan pikaisesti Lenovon edustajan tarkasti seuratessa testaajien puuhia. Eikä ihme, sillä kyseessä on valmistajan mukaan maailman ensimmäinen taittuvanäyttöinen tietokone.

X1 Foldista on saatu taittuvan näytön ansiosta karsittua pois ylimääräistä painolastia. Valmistajan mukaan painoa on nyt noin yhden kilon verran.

Kansien välistä paljastuu suuri 13,3 tuuman kosketusnäyttö, joka kattaa lähes koko pinta-alan muutaman sentin reunoja lukuun ottamatta. Kyseinen 4:3-kuvasuhteen pOLED-näyttö on LG Display:n käsialaa. Yhteistä kehitystyötä yritysten kesken on tehty jo neljä vuotta. Näytön resoluutio on 2048 x 1536 pikseliä.

Taittuva näyttö antaa mahdollisuuden käyttää laitetta eri tavoin. Näytön koko pinta-alaa voi käyttää kuten tablettia tai taivuttaa näyttö 90 asteen kulmaan, jolloin kosketusnäytön alaosa toimii perinteisenä näppäimistönä. Kannettavan kuoresta löytyy myös pieni jalusta, jonka avulla näytön saa pysymään pystyssä pöydällä.

Näytön jakaminen kahteen osaan onnistuu helposti joko pysty- tai vaakatilassa, jolloin esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittaminen videokonferenssin aikana hoituu kätevästi.

Kuten useissa taittuvanäyttöisissä puhelimissakin ThinkPad Foldin näytön puoliskot eivät taitu aivan tasaisesti kiinni toisiinsa, vaan näyttöjen väliin jää pieni rako. Pahimmassa tapauksessa raosta pääsisi näytölle hiekkaa tai muuta rikkovaa ainesta. Lenovo on kuitenkin keksinyt asiaan ratkaisun. Tietokoneen mukana tuleva langaton näppäimistö sujahtaa sopivasti tähän koloon suojaten näyttöjä ja samalla varmistaen, että näppäimistö pysyy aina matkassa mukana. Näppäimistö myös latautuu langattomasti kannettavan sisällä.

Laitteen oikeaan reunaan on sijoitettu äänenvoimakkuusnäppäimet sekä virtanäppäin. Vasemmalla reunalla on yksi USB-C-liitäntä ja sen lisäksi vasemman puolen pohjaan on sijoitettu lataukseen tarkoitettu USB-C-liitäntä.

X1 Foldin suorituskyvystä ei mainita tarkemmin, mutta suorittimena on Intel Core -prosessori Intelin hybriditekniikalla. RAM-muistia on 8 gigatavua (LPDDR4X) ja tallennustilaksi on saatavilla jopa 1 teratavun verran SSD-muistia. 50 wattitunnin akulle luvataan 11 tunnin toiminta-aika.

 

Ensituntuma koko laitteesta on jämäkkä mutta kevyt. Näytön taitosmekanismi vaikuttaa todella jykevältä, eikä se päästellyt epämääräisiä ääniä, kuten voisi esituotantomallilta olettaa. Magneetit pitävät kannettavan ensiksi tiukasti kiinni, mutta tämän jälkeen näyttö taittuu lievästi voimaa käyttäen tasaisesti. Pieni jämäkkyys taitosmekanismissa takaa sen, että laite pysyy esimerkiksi 90 asteen kulmassa.

Koska esittelytilanteessa kyseessä oli luultavasti aika tuore yksilö tehtaalta, ei taitoskohdassa tuntunut eikä näkynyt suurempaa epämääräisyyttä, johon esimerkiksi taittuvanäyttöisissä puhelimissa on totuttu.

Kannettavan ulkokuorta suojaava nahkakuori tuntuu laadukkaalta kädessä sekä suojaa myös taitoskohtaa. X1 Foldin mukana tulee pieni Bluetooth-näppäimistö, joka napsahtaa näyttöön kiinni magneeteilla. Valitettavasti näppäimistöstä oli näytillä vain niin sanottu dummy-versio, joten kosketustuntumaa on mahdotonta kommentoida.

Lenovo X1 Fold on varustettu myyntiintulovaiheessa perinteisellä Windows 10 Pro-versiolla, mutta tarkoituksena on tuoda laitteeseen Windows 10X -versio, joka on optimoitu paremmin Foldin tapaisille kokoonpanoille. Lenovo onkin joutunut tekemään omia muokkauksia järjestelmään saadakseen sen yhteensopivaksi taittuvan näytön kanssa.

Halvalla taittuvanäyttöinen kannettava ei kaupasta irtoa, sillä rapakon takana hinnat alkavat 2500 dollarista. Laitetta olisi kuitenkin jo saatavilla tämän vuoden puolivälissä.

Lenovon innovaatiot eivät jääneet pelkästään taittuvanäyttöiseen kannettavaan tietokoneeseen, sillä seuraavana tarjolla kokeiltavaksi oli ThinkBook Plus -kannettava, jonka erikoisuus on laitteen kansiosassa.

Kyseessä on perinteinen Lenovon ThinkBook-sarjan 13,3 tuuman Full HD -resoluution IPS-näytöllä varustettu kannettava tietokone, jonka kannessa on vielä 10,8-tuumainen e-ink-näyttö.

E-ink-näyttöä on mahdollista hyödyntää esimerkiksi Precision Pen -kynän kanssa, jolloin muistiinpanoja voi helposti kirjoittaa tai piirtää e-ink-näytölle. Kynä napsahtaa magneettien avulla näytön vasempaan kulmaan, jossa se pysyy kätevästi kannettavan mukana.

Aluksi piirtäminen e-ink-näytölle voi tuntua hieman tahmaiselta näytön virkistystaajuuden takia, mutta hetken piirrettyään näytön hitaaseen päivitykseen tottuu. Näyttö sopiikin nimenomaan muistiinpanojen kirjoittamiseen eikä niinkään taiteen tekemiseen. Jotta kaikki e-ink-näytölle tehdyt muistiinpanot pysyisivät salassa, ne menevät piiloon laitetta avatessa.

Nopeat kalenterimerkinnät tai sähköpostiviestit ovat myös Lenovon mukaan mahdollista hoitaa näytön kautta ilman kannettavan avaamista. E-kirjojen lukeminen näytöltä on käytännössä mahdollista. Lukeminen on kuitenkin hieman epäkäytännöllistä silloin, kun kannettavaa pidetään sylissä.

ThinkBook Plussan kanssa sietää olla myös tavallista varovaisempi, sillä kannettavan ulkokuorella sijaitseva näyttö on aina vaarassa kolhuille ja naarmuille. E-ink-näytöt ovat älyttömän virtapihejä, joten ylimääräinen e-ink-näyttö ei kuormita kannettavan akun sähkövarastoa.

Kannettavan suorituskyvystä vastaa parhaimmillaan Intelin 10. sukupolven Core i7 -prosessori. DDR4 RAM-muistia on 8 tai 16 gigatavua ja SSD-tallennustilaa vastaavasti 256 tai 512 gigatavua (Intel Optane H10). Toiminta-aikaa kannettavan 45 wattitunnin akulle luvataan 10 tuntia.

Liitäntöjä on sijoitettu kannettavan reunoille kiitettävä määrä. Vasemmalla reunalla sijaitsevat täysikokoinen HDMI-liitäntä, USB-C-virtaportti sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Oikealla reunalla on kaksi kappaletta USB 3.0 Type-A-liitäntää sekä virtanäppäin, johon on sijoitettu myös sormenjälkilukija.

Lenovo ThinkBook Plus -kannettavan olisi tarkoitus saapua Yhdysvaltain markkinoille jo maaliskuussa 1200 dollarin lähtöhintaan.

Kolmannen Lenovo-uutuuden mielenkiintoisin ominaisuus ei näy muista poiketen heti päällepäin, muutamaa tarraa lukuun ottamatta. Kyseessä on siis Lenovo Yoga 5G, joka on ensimmäinen kannettava 5G-mobiiliyhteydellä.

5G-yhteyksien lisäksi mielenkiintoisen laitteesta tekee sen suoritin, joka perustuu ARM-arkkitehtuuriin. Kyseessä on uusi Qualcommin Snapdragon 8cx, jonka avulla luvataan 60 wattitunnin akulle jopa 24 tunnin akunkesto.

5G-yhteyksistä pitää huolta myös Qualcommin käsialaa oleva Snapdragon X55 -modeemipiiri. Sen ansiosta Yoga 5G toimii niin alle 6 gigahertsin taajuuksilla kuten myös tulevilla korkeimmilla 5G-taajuuksilla. Yhteyksien hyödyntämiseksi kannettavassa on nano-sim-korttipaikka, mutta laite tukee myös e-simiä.

Muuten kannettavan ominaisuudet ovat aika pitkälti peruskauraa. Näyttönä kannettavassa on 14 tuuman Full HD -tarkkuuden IPS LCD-kosketusnäyttö, RAM-muistia on 8 gigatavua ja tallennusmuistia joko 256 tai 512 gigatavua (UFS 3.0). Painoa kannettavalla on esitteen mukaan 1,35 kiloa. Äänentoistosta vastaavat kaksi Dolby Atmos -äänentoistolla optimoitua etukaiutinta.

Sormenjälkilukija on sijoitettu näppäimistön oikeaan alakulmaan. Kannettavan oikealla kulmalla sijaitsevat yhteyskatkaisin, kuulokeliitäntä sekä virtapainike. Vasemmalle reunalle jäävät kaksi USB-C -liitäntää, joista toinen toimii kannettavan latausliitäntänä.

Lenovo Yoga 5G:n hinnat alkavat 1499 dollarista ja laitteen olisi tarkoitus tulla myyntiin kevään aikana Yhdysvalloissa.