Uusimmat

Cooler Master Silencio 550

17.06.2011 12:12 Muropaketin toimitus

Cooler Master Silencio 550 toimitetaan kirkkaan valkoisessa pahvilaatikossa, jota koristaa kotelon kuvat sekä purppuranväriset yksityiskohdat. Pakkauksen päätyihin on painettu tärkeimmät tuotetiedot sieltä löytyy myös kantamista helpottavat kahva-aukot. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu muovipussilla sekä styrox-kehyksillä.

Silencio 550:n mukana toimitetaan pahvirasia, joka sisältää kiintolevyjen kiinnityskiskoja, ohjelappusen sekä tarvikepussin. Pussista löytyy mm. otsikoituihin pikkupusseihin lajiteltuja mustia ruuveja, emolevyn kiinnitysjalkoja, piipperi, nippusiteitä, kumiprikkoja tuulettimen kiinnitykseen sekä kumipehmusteet virtalähteen ja kotelon rungon väliin.

CM Silencio 550 on kooltaan hieman pienempi, kuin edellä esitelty H2 Classic, mutta edustaa silti samaa kokoluokkaa. Silencion ulkomitat ovat 210 x 415,5 x 505,2 mm ja paino 9,2 kg. Kotelon runko ja kuoret ovat etupaneelia lukuun ottamatta terästä. Ulkoisia 5,25″ asemapaikkoja on kolme ja sisäisiä 3,5″ paikkoja seitsemän. Tuuletinpaikkoja on poikkeuksellisen vähän – vain kolme kappaletta. Tuulettimia kotelon mukana toimitetaan kaksi kappaletta ja ne sijaitsevat etu- ja takapaneelissa. Koteloon sopii MicroATX- ja ATX-emolevyt.

Muropaketin testiin toimitettu koteloyksilö edusti esituotantosarjan mallia, josta puuttuu muutamia lopullisen sarjatuotantomallin ominaisuuksia. Niistä lisää esittelyn edetessä.

Silencion liitännät, merkkivalot ja painikkeet sijaitsevat etupaneelin päällä. Vasemmalta oikealle lueteltuna tarjolla on USB 3.0 -liitäntä, kuuloke- ja mikrofoniliitännät, USB 2.0 -liitäntä, SD-muistikortinlukija, valkoinen kiintolevyn merkkivalo, neliskulmainen reset-painike sekä merkkivalolla varustettu virtanäppäin. Näppäinten liike on keskipitkä, mutta selkeä. Muistikortinlukija on positiivinen pieni ominaisuus, jollaista ei useimmista koteloista löydy.

Silencion etupaneelia peittää vasemmasta reunastaan saranoitu ovi, jonka pinta on mustaa kiiltäväpintaista muovia. Luukun sisäpinta on vuorattu ohuella vaahtomuovikerroksella. Etupaneelin alaosassa sijaitsevat tuuletinpaikat saavat ilmansa etupaneelin kyljistä sekä pohjasta. 5,25″ asemapaikkoja on kolme, joista alimmainen on oletuksena pyhitetty 3,5 tuuman levyille tarkoitetulle X-dock SATA-telakalle.

Etutuulettimien edessä sijaitseva suodatinmoduuli irtoaa yläreunan vapautusvivusta painamalla. Moduuli koostuu suodatinosasta ja suojaritilästä ja näiden väliin jää noin pari senttiä ilmatilaa. Suodatinosa on neljällä ruuvilla kiinni ritilässä. Moduulin takaa paljastuu kaksi 120 mm tuuletinpaikkaa, tai vaihtoehtoisesti yksi 140 mm tuuletinpaikka. Tuulettimet on suojattu kotelon runkoon tehdyllä hunajakennorei’ityksellä.

Silencion pohja on varsin umpinainen. Neljästä kulmasta löytyy pyöreät kiiltäväreunaiset tassut, joiden pohjassa on kumikiekot. Virtalähteen kohdalla pohjan takaosassa on pestävä pölysuodatin, joka irtoaa takapaneelin suuntaan vetämällä.

Takapaneeli on hyvin tyypillinen nykypäivän kotelolle. Virtalähde sijaitsee pohjalla, lisäkorttipaikat keskellä ja tuuletin sekä I/O-liitinpaneeli ylhäällä. Lisäkorttipaikkojen viereen on sijoitettu kaksi letkuläpivientiä. Kylkipaneelit ovat kiinni sormiruuveilla ja niiden irrottamista helpottaa päätyyn muotoillut pienet kahvat.

Kylkipaneelit irtoavat taakse liu’uttamalla. Kylkipaneelien sisäpintaan on liimattu raskaahkoa kumimaista äänenvaimennusmateriaalia, jonka pinta on aallotettua. Cooler Masterin edustajan mukaan materiaali on myyntimalleissa tasapintaista yhteensopivuuden parantamiseksi.

Kotelon oikean kylkipaneelin takaa löytyy keskinkertaisesti tilaa johtojen piilottamiseksi. Esituotantokappaleessa johtoläpivientejä on oli heikonlaisesti, mutta Cooler Masterin mukaan lopullisissa myyntiversioissa aukkoja on enemmän. Prosessoricoolerin asentamista helpottava aukko on suurehko ja väliseinämä on sen yläpuolelta auki, joka helpottaa johtojen vetämistä emolevyn yläreunaan. Ylempi kiintolevykehikko on lukittuna neljällä ruuvilla, jotka on irrotettavissa ainoastaan kotelon takakyljen puolelta.

Silencio 550:n sisä-layout on nykykotelolle tyypillinen: virtalähde takana alhaalla, emolevy takana ylhäällä, kiintolevyt edessä alhaalla ja optiset asemat edessä ylhäällä. Jäähdytysilmankierto on jopa nykykotelolle hieman vanhanaikainen, sillä viileä ilma tulee etupaneelista ja poistuu ainoastaan takapaneelin tuuletinpaikan kautta. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan 154 mm ja näytönohjain saa puolestaan olla maksimissaan 281 mm pitkä. Tosin, kun ylempi kiintolevykehikko poistetaan, mahtuu koteloon jopa 400 mm näytönohjain.

Kotelon emolevyosasto on tiloiltaan keskinkertainen. Kattopelti on umpinainen, eikä siinä ole jostain syystä käytetty vaimennusmateriaalia. Takatuuletin on kooltaan 120 mm ja se on speksattu 800 RPM -nopeudelle. Sen muita ominaisuuksia ei ole ilmoitettu. Tuuletin ottaa virtansa kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta, jossa on esiasennettuna molex-adapteri. Lisäkorttipaikkoja on seitsemän ja niiden umpinaiset suojalevyt ovat kiinni sormiruuveilla. Letkuläpivientien reunat on pehmustettu kumisuojilla. Emolevyn kiinnityskorokkeita ei ole asennettu valmiiksi, vaan käyttäjän on ruuvattava ne itse paikalleen mukana toimitettavan pienen hylsyn avulla.

Kotelon pohjalla sijaitseva virtalähdepaikka on pienten kuminystyillä varustettujen korokkeiden päällä. Ilmanotto on toteutettu hunajakennoritilän läpi ja kotelon pohjassa on pestävä suodatin. Virtalähdepaikan vieressä on yksi pienehkö johtoläpivienti, mutta lopullisessa versiossa niitä pitäisi olla enemmän.

Kotelon etuosa on asemapaikkojen valtaama. Ylhäällä on kaksi 5,25″ asemapaikkaa muovisilla pikalukitussalvoilla, sekä kolmas paikka, joka on varattu X-dock SATA-telakalle. Telakkapaikan virta- ja SATA-liitännät on sijoitettu vihreälle piirilevylle. Optisten asemien paikkojen alapuolella sijaitsee paikat seitsemälle 3,5 tuuman levylle. Niistä neljä sijaitsee ylemmässä irrotettavassa kehikossa ja kolme alemmassa kiinteässä kehikossa. Ylemmän kehikon irrottamiseksi on ensin avattava taustapuolelta löytyvät neljä ruuvia. Tämän jälkeen kehikko lukittuu ja vapautuu ylä- ja alareunassa sijaitsevien muovikielekkeiden avulla.

Kiintolevyt kiinnitetään kehikoihin muovikiskojen avulla. Kiskoissa on värinöitä vaimentavat kumipuslat sekä ruuvivapaa tappikiinnitys. Yhdestä 3,5 tuuman asemapaikasta löytyy muovinen kelkka, johon on mahdollista kiinnittää kaksi 2,5″ levyä.

Kun ylempi kiintolevykehikko poistetaan, syntyy kotelon sisälle huimasti lisätilaa. Tällöin kokoonpanossa voidaan käyttää esimerkiksi erityispitkää näytönohjainta. Esiasennettu 120 mm etutuuletin on sijoitettu ylemmän kiintolevykehikon taakse. Se on samanlainen, kuin takatuuletin, eli se pyörii 800 kierrosta minuutissa. Etupaneeliin on mahdollista asentaa myös toinen 120 mm tuuletin, tai vaihtoehtoisesti yksi 140 mm tuuletin.

Kokoonpanon asentaminen Silencioon onnistuu melko vaivatta. Toimenpide kannattaa aloittaa kiinnityskorokkeiden ruuvaamisella koteloon, sillä ne toimitetaan pussissa irtonaisina. Johtojen vetämiseen kaipaisimme lisää läpivientejä, mutta niitä onkin luvassa lopullisessa myyntiversiossa. Emolevyn leveyssuunnassa tilaa ei ole liialti, mutta suoranaisesta ahtaudesta ei tarvitse kärsiä ja ylemmän kiintolevykehikon voi poistaa väliaikaisesti lisätilan saamiseksi.

Pienenä yllätyksenä massiivinen 160 mm korkea Noctua NH-D14 -prosessoricooleri mahtui ongelmitta koteloon, vaikka Cooler Master ilmoittaa prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi 154 mm. Kaapelit mahtuivat ongelmitta oikean kylkipaneelin taakse paksusta äänenvaimennusmateriaalista huolimatta. Asemien työkaluvapaa kiinnitys ansaitsee erityisplussan.

Testauksen yhteydessä koitimme myös X-dock-kiintolevytelakan toimivuutta ja ainakin WD:n 3,5 tuuman SATA-levyllä se toimi moitteetta. Telakkapaikassa ei ole kuitenkaan vaimennusta levylle, joten sen metalliosat ovat suorassa kontaktissa kotelon rungon kanssa.

Sisältö

  1. Hiljaiset miditornikotelot - Cooler Master Silencio 550 ja NZXT H2 Classic
  2. Cooler Master Silencio 550
  3. NZXT H2 Classic
  4. Lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto