Uusimmat

Intel Core i7-3970X Extreme Edition

30.11.2012 12:29 Aki Lehti

Intel julkaisi kuusiytimiset Core i7-3960X Extreme Edition- ja Core i7-3930K -prosessorit sekä X79-piirisarjan markkinoille vuosi sitten marraskuussa 2011. Tammikuussa 2012 markkinoille lanseerattiin edullisempi neliytiminen Core i7-3820 -malli. Tehokäyttäjille suunnatut LGA 2011 -kantaiset Sandy Bridge-E -koodinimelliset prosessorit ovat työpöytäpuolen raskaansarjalaisia ja ne korvasivat markkinoilla LGA 1366 -kantaiset 45 nanometrin Nehalem-prosessorit.

AMD:lta ei löydy työpöytäpuolelle vastaavaa tehoalustaa ja koska kilpailua ei käytännössä ole, Intel on hinnoitellut Extreme Edition -lippulaivamallit 999 dollariin. Core i7-3930K- ja Core i7-3820 -mallien suositushinta on säilynyt koko elinkaarensa ajan koskemattomana eli 583 ja 294 dollarissa.

Intel julkaisi 14. marraskuuta uuden Core i7-3970X Extreme Edition -mallin, joka on käytännössä pieni nopeuspäivitys LGA 2011 -kannalle. 999 dollarin suositushintainen Core i7-3970X Extreme Edition toimii rasituksessa prosessiytimien osalta 100 MHz korkeammilla kellotaajuuksilla kuin Core i7-3960X Extreme Edition ja sen TDP-arvo on 20 wattia korkeampi (150W).

Core i7-3970X Extreme Edition myydään ilman vakiojäähdytystä eli jäähdytysratkaisu täytyy ostaa erikseen. Intelin oma LGA 2011 -kantaisille prosessoreille suunniteltu noin 20 euron hintainen RTS2011AC-cooleri ei yrityksen mukaan ole riittävä Core i7-3970X Extreme Editionille, vaan suosituksena on noin 80 euron hintainen RTS2011LC-nestejäähdytys.

Tutustuimme Muropaketissa Sandy Bridge-E -arkkitehtuuriin viime vuonna Core i7-3960X Extreme Edition- ja Core i7-3930K -prosessoreiden julkaisun yhteydessä, mutta kertauksen vuoksi piisiru valmistetaan Intelin 32 nanometrin viivanleveydellä high-k + metal gate -prosessilla. Piisiru rakentuu 2,27 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 434,72 neliömillimetriä.

Sandy Bridge-E -arkkitehtuuri on vanhempi kuin huhtikuussa julkaistut Ivy Bridge -koodinimelliset kolmannen sukupolven Core i5- ja i7-prosessorit, joissa prosessoriytimien, välimuistin ja muistiohjaimen IPC-suorituskykyä (Instructions per Clock) on parannettu. Turvaominaisuuksien joukkoon on lisätty digitaalinen satunnaislukugeneraattori sekä SMEP (Supervisory Mode Execute Protection) estämään käyttöoikeuksien ohittaminen tietoturva-aukon kautta.

Kuten kaaviokuvasta näkyy, Core i7-3970X Extreme Editionissa on todellisuudessa kahdeksanytiminen Sandy Bridge-EP -piisiru, josta on laserleikattu pois käytöstä kaksi ydintä, viisi megatavua L3-välimuistia ja QPI-väylät. Piisirulla on siis satoja miljoonia käyttämättömiä transistoreita, joita Intel hyödyntää työasema- ja palvelinkäyttöön suunnatuissa kahdeksanytimisissä ja 20 megatavun L3-välimuistilla varustetuissa Xeon E5-4650- ja 4640-prosessorimalleissa.

Sandy Bridge-E:n kaaviokuvaan on eroteltu kuusi aktiivista prosessoriydintä ja niiden alapuolella on kaksi pois päältä kytkettyä ydintä. Keskellä on kaikkien ytimien kesken jaettu L3-välimuisti ja alhaalla nelikanavainen muistiohjain. Uncore eli prosessoriin integroitu northbridge on vastuussa L3-välimuistin ja muistiohjaimen toiminnasta ja käsittää PCI Express 3.0 -linjoja ja sekalaisia I/O-toimintoja.

Muropaketin testiprosessori oli valmistettu tämän vuoden 26. viikolla eli kesäkuun lopulla. Sandy Bridge-E -prosessorit ovat fyysisesti ulkomitoiltaan 5,25 x 4,5 cm. Piisiru on istutettu orgaaniseen lasikuidulla vahvistettuun hartsialustaan, jota käytetään piisirun alustana sen sähköisesti eristävän ominaisuuden ja keraamiseen alustaan verrattuna edullisen hinnan takia. Piisiru on suojattu kuparisella nikkelillä päällystetyllä lämmönlevittäjällä. Sen tehtävänä on levittää piisirun tuottama lämpö laajemmalle alalle ja päälle asennettavaan jäähdytyselementtiin. Piisirun ja lämmönlevittäjän välissä on lämpöä johtavaa materiaalia.

Kuusiytiminen Core i7-3970X Extreme Edition tukee Hyper-Threading-teknologiaa, jonka avulla prosessori pystyy käsittelemään yhtäaikaisesti 12 säiettä. Ytimien käytössä on 15 megatavua jaettua L3-välimuistia ja kaikilla ytimillä on oma 256 kilotavun suuruinen L2-välimuisti. Vakiona 3,5 GHz:n peruskellotaajuudella toimiva prosessori kykenee rasituksessa toimimaan Turbo Boost 2.0 -teknologian avulla maksimissaan 4,0 GHz:n kellotaajuudella. Prosessorin TDP-arvo on 150 wattia eli 20 wattia korkeampi kuin edeltäjässään Core i7-3960X Extreme Editionissa.

Prosessoriin on integroitu PCI Express -ohjain ja 40 kappaletta 3.0-standardin mukaisia PCI Express -linjoja, jotka voi jakaa kahdeksi x16-nopeudella toimivaksi väyläksi ja yhdeksi x8-väyläksi. Sandy Bridge-E -prosessoreilla ja X79-emolevyillä saavutetaan optimaalinen suorituskyky useamman näytönohjaimen SLI- tai CrossFireX-konfiguraatioilla, sillä molemmat näytönohjaimet ovat yhteydessä prosessoriin täydellä x16-nopeudella. Vertailun vuoksi kuluttajamalliset LGA 1155 -kantaiset kolmannen sukupolven Core-prosessorit ja Z77-emolevyt tukevat kahdella näytönohjaimella PCI Express 3.0 -väyliä vain x8-nopeudella.

LGA 2011 -kantaisessa (Land Grid Array) prosessorissa on 2011 kullattua liitäntäpintaa, jotka tarjoavat elektronisen ja mekaanisen liitännän ja niiden kautta se kommunikoi muiden tietokoneen komponenttien kanssa. Keskelle on sijoitettu joukko ohituskondensaattoreita, joiden tehtävänä on ehkäistä ulkoisia häiriöitä. Ylä- ja alareunassa on kaksi koloa, joiden ansiosta prosessori asentuu kantaan vain oikeinpäin.

Prosessoriin integroitu nelikanavainen muistiohjain tukee virallisesti DDR3-1600-nopeutta, mutta prosessorista löytyy muistikertoimia aina DDR3-2400-nopeudelle asti. Parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi emolevyllä on käytettävä neljää tai kahdeksaa muistikampaa. Prosessori vaatii toimiakseen Intel X79 -piirisarjaan perustuvan emolevyn.

Turbo Boost 2.0 -teknologian ansiosta Core i7-3970X Extreme Editionin ytimet toimivat rasituksessa 3,5 GHz:n peruskellotaajuutta korkeammilla kellotaajuuksilla paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi. Käytännössä prosessori ei toimi lainkaan Intelin 3,5 GHz:n peruskellotaajuudella, vaan rasituksessa Turbo Boost 2.0 -teknologian ansiosta ytimien kellotaajuus nousee 5-6 ytimen rasituksessa 3,7 GHz:iin, neljän ytimen rasituksessa 3,8 GHz:iin, kolmen ytimen rasituksessa 3,9 GHz:iin ja 1-2 ytimen rasituksessa 4,0 GHz:iin. Lepotilassa SpeedStep-ominaisuuden ansiosta ytimien kellotaajuus laskee 1,6 GHz:iin.

Sisältö

  1. Intel Core i7-3970X Extreme Edition
  2. Testikokoonpano ja prosessoritestit
  3. 3D- ja pelitestit
  4. Tehokulutus- ja lämpötilamittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat