Uusimmat

Gigabyte GA-EX58-UD5

24.11.2008 16:48 Muropaketin toimitus

Asus on paketoinut omat emolevynsä tyypilliseen tapaan, eikä myöskään Gigabyte poikkea omasta tyylistään. Pakkauksessa mainostetaan näyttävästi Ultra Durable 3 -ominaisuutta ja on mukana myös GA-EX58-UD5-mallinimi ja muun muassa kahden unssin kuparimäärää per piirilevykerros. Perinteisissä emolevyissä kuparia on kerrosta kohdin yksi unssi ja Gigabyte mainostaa tuplatun määrä alentavan lämpötiloja varsinkin kuumilla alueilla.

Gigabyte toimittaa emolevynsä mukana ohjekirjan, pika-asennusoppaita, ajuri-CD-levyn, I/O-liitinsuojan, PATA- ja diskettiasemakaapelin, kuusi SATA-kaapelia, yhden eSATAa varten olevan SATA-data- ja SATA-virtakaapelin, SLI- ja 3-Way-SLI-sillan ja korttipaikkaan asennettavan kiinnityslevyn sekä liitinpaneelin, jossa on kaksi eSATA-liitintä ja yksi molex-liitin.

Gigabyte on suunnitellut GA-EX58-UD5:n hillitymmin kuin monet muut emolevymallinsa ja vaalean sinisellä piirilevyllä on havaittavissa ainoastaan valkoisiksi, sinisiksi, keltaisiksi ja oransseiksi värikoodattuja liittimiä. Gigabyten jäähdytystä ei sen sijaan voi kuvailla maltilliseksi, sillä varsinkin southbridgeä jäähdyttävä alumiinilevy on todella massiivisen kokoinen ja se on suorassa yhteydessä northbridgen siiliin. Virransyötölle on pyhitetty kaksi siiliä ja ne ovat yhteydessä toisiinsa ja northbridgeen lämpöputkella/putkilla.

Gigabyten edustus on ollut Suomessa jo pitkään Asuksen tavoin kiitettävällä tasolla ja sen myötä GA-EX58-UD5-emolevy on saatavilla monilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä suoraan hyllystä. Halvimmillaan hintataso kieppuu 280 eurossa, joten kyseessä on testikolmikon edullisin emolevy, mutta missään nimessä ei voida kuitenkaan puhua halvasta emolevystä.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme, ne tukevat PCI Express 2.0 -standardia ja kahta näytönohjainta käyttäessä molemmat liittimet toimivat täydellä x16-nopeudella. Kolmella näytönohjaimella ylin liitin toimii x16-nopeudella ja kaksi alempaa x8-nopeudella. Asuksen tavoin myös Gigabyte on lisensoinut NVIDIAn SLI-teknologian, joten emolevy tukee sekä CrossFireX- että SLI-teknologioita.

PCI Express x16 -liittimien ohella emolevy on varustettu kahdella PCI-liittimellä ja yhdellä PCI Express x4- ja PCI Express x1 -liittimellä. Emolevyn aivan alareunaan on sijoitettu diskettiasemaliitin ja puolestaan reunalta löytyy Realtekin kahdeksankanavainen ALC889A-äänipiiri ja kaksi samaisen valmistajan gigabitin 8111D-verkkopiiriä.

Alakulmasta merkittävä osa on Ultra Durable 3 -merkinnällä ehostetun alumiinilevyn peitossa ja sen alla oleva ICH10R-southbridge ohjaa kuutta siniseksi värikoodattua Serial ATA -liitintä, jotka voi asettaa toimimaan RAID-0-, 1-, 5- tai 10-tasossa. Sinisten liittimien vieressä on neljä valkoista SATA-liitintä, joita ohjaa JMicron JMB322 -piiri ja ne tukevat RAID-0- ja 1-tasoja. Alakulmasta löytyy lisäksi JMB322:n ohjaama PATA-liitin, Texas Instrumentsin TSB43AB23-FireWire-piiri ja seitsemänsegmenttinäyttö.

Muistiliittimiä on vähemmän yllättävästi kuusi kappaletta ja niihin voi asentaa maksimissaan 24 gigatavua DDR3-muistia. Gigabyte on listannut virallisiksi muistikellotaajuuksiksi 400, 533 ja 667 MHz (800, 1066, 1333 MHz DDR) ja ylikellotuksen kautta tuettuna ovat yli 1000 MHz:n (2000 MHz DDR) kellotaajuudet. Muistien vierestä löytyy 24-pinninen ATX-virtaliitin ja hieman erikoiseen paikkaan sijoitetut virta- ja reset-kytkimet.

Emolevyyn on ripoteltu neljän ledin ryppäitä, jotka ilmaisevat kohteiden jännitetasoja ja palavat punaisina, kun jännitettä syötetään yli suositusten. Kyseisiä OV-Alert-ledejä löytyy northbridgen, southbridgen, prosessorin ja muistien läheisyydestä. Emolevyn yläkulmaan on sijoitettu prosessorijänniteledien ohella myös OC-Alert-ledejä, jotka ilmaisevat prosessorin ylikellotusasteen. Ryppääseen syttyy palamaan sitä enemmän ledejä, mitä enemmän prosessoria on ylikellotettu. Viimeisimmät ledit ovat TMP-Alert-ledit, jotka osoittavat prosessorin ja northbridgen lämpötiloja.

Prosessorikannan ympäristö ei tuota suurempia yllätyksiä ja virransyötön siilit ovat yhteydessä toisiinsa yhdellä lämpöputkella ja toinen siileistä northbridgeen kahdella putkella. Siilien ja prosessorikannan väliseltä alueelta löytyy solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita ja suojattuja keloja. Prosessorin vCorelle on pyhitetty 12-vaiheinen virransyöttö, kun taas muistien ja northbridgen virransaannista on vastuussa kaksivaiheinen virransyöttö. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu I/O-liittimien taakse.

I/O-liitinrivistö käsittää PS/2-liittimen näppäimistölle ja hiirelle, optisen ja koaksiaalisen liittimen digitaaliselle äänelle, FireWire-liittimen, BIOSin nollauskytkimen, peräti kahdeksan USB 2.0 -liitintä, kaksi verkkoliitintä ja kuusi analogista ääniliitintä.

BIOS tarjoaa Asuksen emolevyjen tavoin lähes rajattomat säätömahdollisuudet ja käsittää muun muassa prosessorikertoimen, QPI-linkin nopeuden, Base Clockin sekä muistikertoimen.

Muistiasetuksia on pöyristyttävä määrä ja vaikka perusasetukset on listattu selkeästi yhdessä valikossa, alavalikosta asetuksia voi säätää muistikanavakohtaisesti vielä huomattavasti tarkemmin.

Prosessorin asetukset on listattu yhdessä valikossa ja siitä löytyy suurin piirtein vastaavat asetukset kuin Asuksen emolevyistä.

BIOSin samoja asetuksia löytyy useammasta eri kohdasta ja esimerkiksi päävalikossa on listattu vain tärkeimmät asetukset, mutta avaamalla alavalikon esillä ovat kyseisten asetusten ohella myös paljon muita harvemmin tarvittavia asetuksia. Tämä koskee myös jänniteasetuksia, joita päävalikossa on listattu ainoastaan neljä linjan turvin. Alavalikosta jännitesäätöjä löytyy kuitenkin 16 kappaletta.

Tarkkailuvalikko on jälleen puutteellinen ja vaikka siinä on listattu jännitteitä, lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeuksia, osa tärkeistä kohteista puuttuu listasta. Samaisesta valikosta onnistuu myös varoitusten asettaminen ja prosessorituulettimen toiminnan säätäminen.

GA-EX48-UD5:n mukana toimitetaan Easy Tune 6 -ohjelma, jonka ensimmäinen välilehti muistuttaa erehdyttävästi CPU-Z-ohjelmaa. Siinä olevista kentistä löytyy muun muassa prosessorin kellotaajuus, kerroin, väylätaajuus, malli, käyttöjännite, valmistusprosessi, tuetut käskykannat ja välimuistien koot.

CPU-Z:n tyylisessä ohjelmassa on listattu myös muistien tietoja: SPD-asetukset, muistikamman koko, valmistaja, malli, valmistusajankohta ja muun muassa sarjanumero.

Tuner-välilehden Frequency-valikosta löytyvät ylikellotusta koskevat säädöt Base Clock -väylälle, muistien kellotaajuudelle sekä PCI Express -väylän kellotaajuudella.

Samaisen välilehden Voltage-valikosta voi nostaa 15 eri jännitettä.

Graphics-välilehti on pyhitetty näytönohjaimelle ja sen kahdesta ylimmästä liukupalkista voi säätää grafiikkapiirin ja muistien kellotaajuutta. Alempaa näkyy grafiikkapiirin lämpötila ja liukupalkista onnistuu tuulettimen kierrosnopeuden säätäminen.

Viimeisenä käsiteltävä HW Monitor -välilehti toimii paremminkin varoitusten asettamiseen, kuin eri kohteiden tarkkailuun.

Sisältö

  1. Intel X58 -emolevyvertailu (Asus & Gigabyte)
  2. Intel X58 -piirisarja
  3. Asus P6T Deluxe/OC Palm
  4. Asus Rampage II Extreme
  5. Gigabyte GA-EX58-UD5
  6. Testikokoonpano, suorituskyky, CrossFireX-suorituskyky & SLI-suorituskyky
  7. Ylikellotus
  8. Loppuyhteenveto