Uusimmat

Käyttökokemuksia ja loppuyhteenveto

30.06.2008 23:55 Muropaketin toimitus

 

Käyttökokemuksia

TravelDock 900 jäi käytettävyydessä kakkoseksi sisarmallilleen TravelSound 400:lle, vaikka osoittautuikin toimivaksi kaveriksi kesähetkien viihdyttäjänä. Epämääräinen kansiratkaisu löysine saranoineen ei lisää luottavuutta laitteen kestävyyttä kohtaan ja kiiltävää valkoista pintaa koittaa suojella vaistomaisesti naarmuuntumiselta. Pienempiä soittimia käytettäessä TravelDockin kiinteä pystyyn nouseva 3,5 mm stereoliitin on kätevä, sillä tällöin erillistä äänipiuhaa ei tarvitse kantaa mukana. Lisäksi kookkaita äänenvoimakkuuspainikkeita on helppo tökkiä.

Ensimmäiseksi testattuna laitteena TravelDock yllätti äänenvoimakkuudellaan – pienistä elementeistä lähtee paristojen voimalla yllättävän paljon ääntä. Korkeimmilla äänenvoimakkuuden asteilla soundiin ilmestyy säröä, joka on siedettävissä vain kauempaa kuunneltaessa. Äänenlaatu edustaa testiryhmän parempaa päätä tarjoten Targusta ja MediaLoungea muhkeamman toiston. Samanlaisilla elementeillä varustetulle TravelSoundille se ei silti aivan pärjää. Isompia laitteita vastaavaa kuuntelukokemusta TravelDock ei missään nimessä tarjoa, mutta kokoisekseen ja hintaisekseen purnukaksi ulosanti on vähintäänkin tyydyttävää.

TravelDockia käytettiin samoilla paristoilla useammalla kesäisellä ”päiväretkellä”, joten toiminta-ajan pitäisi riittää suuremmallakin äänenvoimakkuudella kesäisiin tarpeisiin ilman huolta virran loppumisesta. Valmistajan 32 tunnin lupauksen paikkaansa pitävyyttä ei valitettavasti pystytty käytännössä mittaamaan.

Creativen TravelSound 400 osoittautui kesäkuun reissuilla käteväksi matkakumppaniksi. Sen rakenne on vertailuryhmän jämerin eikä sitä käsitellessä tarvitse jatkuvasti pelätä hajoamista. Musta säilytyspussi pitää TravelSoundin suojassa kuljetuksen ajan, mutta laitetta uskaltaa kantaa mukana myös ilman pussia. Toimintakuntoon TravelSoundin saa nopeasti kaiutinosaa pyöräyttämällä ja elementit saa suunnattua helposti tilanteeseen sopivaan suuntaan. Pientä parantamisen varaa olisi kuitenkin äänijohtoon liittyen, sillä sille voisi löytyä oma säilytyslokero vaikkapa laitteen pohjasta.

TravelSound noudattelee äänensä puolesta pitkälti sisarmallinsa linjoja. Äänenvoimakkuuden saa säädettyä jopa liiankin kovalle kaveriporukassa hengailua ja keskustelua ajatellen, mutta juuri tenniskenttää suuremman pelialueen reunalla sitä ei ole kannattavaa huudattaa edes taustamusiikkina. Parilla suurimmalla äänenvoimakkuuspykälällä ääneen ilmestyi selvää säröä, joka teki musiikista vaikeaa kuunneltavaa lähietäisyydeltä. Äänenlaadultaan TravelSound edustaa testijoukon kärkeä. Vaikkei mistään laadukkaasta äänielämyksestä olekaan kysymys, onnistuu TravelSound muodostamaan muhkeimman ja vivahteikkaimman äänen. Bassoa ei ole juurikaan tarjolla, mutta toisaalta myöskään liiallinen diskantti ei viiltele korvia.

Valmistajan ilmoittamaa 35 tunnin toiminta-aikaa ei TravelSoundinkaan tapauksessa päästy mittaamaan käytännössä, mutta keskitasoa korkeammalla äänenvoimakkuudella kuunneltaessa TravelSound jaksoi Energizer-paristoilla kevyesti neljän päivä festariviikonlopun yli. Neljän AA-pariston voimin virran voi siis odottaa riittävän ainakin yhtä pitkään kuin musiikkia toistavassa laitteessa.

MediaLounge SoundNod oli selvästi edullisin testiin osallistunut laite, mutta siitä huolimatta se osoitti kenttätesteissä olevansa täysin kelvollinen väline kesäisen taustamusiikin toistamiseen. Rakenteellisesti sana ”laatu” ei ole juurikaan yleisvaikutelmassa läsnä, sillä kokonaisuus on muovipurkkimaisen ja onton tuntuinen. Kumisten tassujen puutteen ja hieman epämääräisen muotoilun takia SoundNodit istuvat kovalla pinnalla hieman kiikkerän oloisesti. Halvasta tuntumasta huolimatta, tai ehkä juuri siitä johtuen, SoundNodia käsitellessä tulee varoneeksi yllättävän vähän. Kaiutinosien saranointi on melko jämäkkä ja niistä rohkaistuneen kokoon taitetun kuution tulee helposti viskanneeksi puolihuolimattomasti kassin pohjalle odottamaan reissun koitoksia. Integroidusta ja koteloinnin ympärille kiertyvästä äänijohdosta ropisee selvästi plussaa, kuten myös pakkauksen mukana toimitettavasta verkkovirtamuuntajasta.

Äänenlaadullisesti MediaLounge jää pitämään testin peräpäätä, vaikkei ero parhaisiin kilpaveljiin olekaan niin suuri kuin voisi olettaa. Ääni on ohuempi kuin vertailun muissa kaiuttimissa ja siinä on havaittavissa pientä muovista kaiuntaa, joka ei onneksi kuitenkaan onnistu pilaamaan äänen kokonaiskuvaa. Äänenvoimakkuutta SoundNodeista irtoaa riittävästi, eikä ääntä saatu särkymään edes maksimivoimakkuudella. Aivan muiden testikaiuttimien tasolle se ei voimakkuudellaan kuitenkaan yllä. SoundNodit saapuivat testiin hieman viime tinkaan, joten sen toiminta-aikaa ei ehditty testaamaan käytännön olosuhteissa aivan yhtä huolella kuin muiden kilpailijoidensa tapauksissa. Ainakin yhden kesäillan musisoinnit tuntuvat kuitenkin hoituvan moitteetta myös SoundNodin avulla.

Muodoltaan litteä Targus on helppo pakata mukaan, mutta kädessä sitä ei ole mukava kanniskella. Laitteen avaaminen vaatii hieman näppityöskentelyä ja oikea käsitekniikka on tarpeen myös äänijohtoa kytkiessä. Omimmillaan kookkaaksi avautuva Speaker Book on pöydällä tai muulla kovalla alustalla, kun taasen pehmeällä pinnalla, kuten nurmikolla, se kellahtaa helposti selälleen. Testiryhmän kookkaimmaksi laitteeksi Speaker Book ei vakuuta materiaaliensa tukevuudella, vaan laitetta käsitellessä on jatkuvasti hieman varovainen olo. Ääniliitäntään yhdistetty virran kytkentä helpottaa käyttöä ja ansaitsee plussaa.

Ehkäpä juuri suurista paneelielementeistään johtuen Speaker Book onnistuu mylväisemään meteliä ilmoille vertailuryhmän suurimmalla voimakkuudella. Eroa Creativen parivaljakkoon ei tosin ole hirveästi. Äänenlaadultaan Targus jää hieman Creativen malleille, vaikkei olekaan suoranaisesti huono. Välillä Targus kuulostaa jopa paremmalta kuin Creativet, mutta yleisesti ääni jää hieman ohuemmaksi ja tasapaksummaksi – tietynlainen muhkeus jää puuttumaan. Siltä osin Speaker Bookin äänenlaatu on pettymys, koska laitteesta löytyy testin kookkaimmat elementit.

Käytännön kokemuksien perusteella Targuksen toiminta-aika tuntuisi olevan testiryhmän huonommasta päästä. Valmistaja ei ole antanut mitään virallisia lukemia, mutta juhannusyönä neljän AAA-pariston lataus hyytyi noin kuuden tunnin jälkeen.

Loppuyhteenveto

Pienet ja edulliset matkakaiuttimet osoittautuivat testaajan kesäkuun riennoissa mainioiksi reissukumppaneiksi, jotka laajentavat MP3-soittimien ja musiikkipuhelinten hyödynnettävyyttä sekä tuovat musiikin myös tilanteisiin, joissa sitä ei normaalisti kuunneltaisi. Ghettoblastereiden ja boomboxien korvaajaksi hentoäänisistä alle 50 euron matkakaiuttimista ei ole, mutta markkinoilta löytyy tarpeen vaatiessa myös arvokkaampia ja tehokkaampia vastaavia tuotteita.

Testiryhmän parhaimpaan ääneen kykeni Creativen kaksikko. Ne onnistuivat muodostamaan kaikista miellyttävimmän ja täyteläisimmän äänen, vaikkei riittävästä bassotoistosta voidakaan puhua minkään vertailun kaiuttimen kohdalla. Targus ylsi puolestaan niukasti testiryhmän suurimpaan äänenvoimakkuuteen, jos sellaista pitää tärkeänä kriteerinä. Mikään vertailujoukon kaiuttimista ei pärjää ääneltään keskitason CD-mankalle, mutta myöskin ulkomitat ja sitä kautta liikuteltavuus ovat aivan eri luokkaa. Käytettävyyden osalta parhaat kokemukset tarjosivat Creativen TravelSound ja MediaLounge SoundNod.

Mikään vertailun matkakaiuttimista ei erottautunut joukosta selkeällä huonoudellaan, vaan ryhmä oli eroistaan huolimatta yllättävän tasainen. Kaikesta huolimatta kokonaisuudesta erottui edukseen lopulta kaksi yrittäjää: Creative TravelSound 400 ja MediaLounge SoundNod. TravelSound tarjoaa tukevarakenteisen ja käytettävyydeltään hyvän paketin, joka soi kokoisekseen tyydyttävästi ja tarjoaa pitkän toiminta-ajan yksillä paristoilla. MediaLounge SoundNod on puolestaan edulliseen hintaansa nähden erinomainen tuote. Heikosta laaduntunnusta ja huonommasta äänenlaadustaan huolimatta se selviytyy loppuviimeksi kelvollisesti samasta tehtävästä kuin vertailun muutkin kaiuttimet. Alle 20 euron hintaan se on varmasti harkinnan arvoinen ostos kannettavien musiikkitoistimien omistajille.

 

Creative TravelDock 900

Hyvää

+ Kaiutinelementit kuljetuksessa suojassa & säilytyspussi
+ Toiminta-aika paristoilla
+ iPod shufflen latausmahdollisuus
+ Äänenlaatu ja voimakkuus kokoisekseen
+ Kiinteä ”telakkamallin” 3,5 mm stereoliitin

Huonoa

– Löysä ja epämääräinen saranointi
– Herkän oloinen kiiltävä pinta

 

Creative TravelSound 400

Hyvää

+ Tukeva rakenne
+ Elementtien suunnattavuus
+ Toiminta-aika paristoilla
+ Äänenlaatu ja voimakkuus kokoisekseen
+ Kaiutinelementit suojassa kuljetuksessa & säilytyspussi

Huonoa

– Äänijohdolle ei säilytyspaikkaa kaiuttimien yhteydessä

MediaLounge SoundNod

Hyvää

+ Edullinen hinta
+ Verkkovirtamuuntaja
+ Portaaton äänenvoimakkuuden säätö
+ Kotelointiin integroitu äänijohto
+ Kaiutinelementit suojassa kuljetuksen ajan

Huonoa

– Halvan tuntuiset valmistusmateriaalit ja huono viimeistely
– Ei kumitassuja pohjassa
– Häiritsevän kirkas virta-LED
– Ei paristoja mukana myyntipakkauksessa

 

Targus Portable Speaker Book

Hyvää

+ Kaiutinelementit suojassa kuljetuksen aikana
+ Automaattinen virrankytkentä
+ Portaaton äänenvoimakkuuden säätö
+ Virranotto USB-liitännästä
+ Äänenvoimakkuus ja -laatu varauksin

Huonoa

– Pystyssä pysyvyys pehmeällä alustalla
– Liian pitkä äänijohto
– Tietyiltä osin heppoisen tuntuinen rakenne
– Toiminta-aika paristokäytössä

 

Sisältö

  1. Kompaktit matkakaiuttimet vertailussa
  2. Creative TravelDock 900
  3. Creative TravelSound 400
  4. MediaLounge SoundNod
  5. Targus Portable Speaker Book
  6. Käyttökokemuksia ja loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat