Uusimmat

Läppäricoolerit vertailussa

31.03.2007 13:45 Muropaketin toimitus

Nykypäivän kannettavat tietokoneet ovat kyvykkäitä laitteita, eivätkä kaikkein tehokkaimmat mallit jää enää suorituskyvyssä suuresti jälkeen pöytäkoneille. Ilmaviin koteloihin rakennettuihin pöytäkoneisiin verrattuna kymmenien wattien edestä lämpöä tuottavat komponentit, kuten prosessori ja näytönohjain, ovat kuitenkin ahdettuina monin verroin pienempään tilaan. Pieni tila aiheuttaa puolestaan merkittäviä rajoituksia jäähdytysratkaisuiden toteutukseen, joka onkin monesti käytännössä nähtävissä kannettavan korkeilla kierroksilla puhaltavan tuulettimen ja kuumenevien ulkopintojen muodossa. Tehokkaat komponentit, pienikokoiset jäähdytysratkaisut ja hiljainen lopputulos eivät yksinkertaisesti sovi samaan yhtälöön.

Monia kannettavan tietokoneen lämpenemiseen liittyviä ongelmia on mahdollista ratkaista ns. virransäästöohjelmien avulla – käytännössä tällöin on kyse kellotaajuuksien ja käyttöjännitteiden laskemisesta. Toisenlaisena ns. rautapuolen ratkaisuna useimmat jäähdytystarvikevalmistajat ovat jo jonkin aikaa tarjonneet koneen ulkopuolelle asetettavia jäähdytysyksiköitä. Useimmiten toimintaperiaate on sama: koneen alle asetetaan muovinen- tai alumiininen taso, joka on varustettu jonkinlaisella tuuletusratkaisulla.

Otimmekin tarkemmin selvää minkälaisia eroja eri valmistajien läppäricoolereilla on ja onko niistä lopulta mitään hyötyä. Vertailuun saatiin haalittua mukaan Antecin, Cooler Masterin, Revoltecin, Thermaltaken sekä Zalmanin aktiivijäähdytteiset ratkaisut, sekä haastajana Thermaltaken mielenkiintoinen passiivinen iXoft -ratkaisu.

Antec NoteBook Cooler

Antecin NoteBook Cooler on pakattu solakkaan sinivalkoiseen pahvilaatikkoon, jonka päälle on sijoitettu siirtelyä helpottava kantokahva. Pakkauksen printtaukset ovat tyylikkäitä ja tarjoavat kohtalaisesti informaatiota ostajalle.

NoteBook Cooler saapui vertailuun suoraan valmistajalta ja sen hinta pyörii suomessa 35 – 40 euron tienoilla.

Myyntipakkauksen sisältä löytyvän oheistavaran määrää ei voi kutsua runsaaksi, sillä mukaan on pakattu vain A4-kokoiset ohje-, takuu- ja arvontalaput, sekä coolerin pohjasta omasta lokerostaan löytyvä USB-johto. USB-johto on pituudeltaan runsaat 75 senttimetriä ja sen tietokoneen päähän kytkettävä liitin on ryöstömallia, eli NoteBook Cooler ei rohmua koneesta omakseen yhtä USB-liitäntää. Johdon cooleriin kytkettävän pään liitin on pyöreää mallia.

Antec NoteBook Cooler on melko erikoisen näköinen tapaus eräänlaisiin neljään sakaraan perustuvine muotoiluineen, ja poikkeaakin näin selvästi muusta testijoukosta. NoteBook Cooler on saatavilla kahdella eri värilllä, joista toinen on kuvassa näkyvä hopea-musta, ja toinen Mac-käyttäjiä varmasti miellyttävä hopea-valkoinen. Laitteen mitat ovat 330 x 284 x 19 mm ja 720 gramman massallaan se on koko testijoukon kevyin aktiivijäähdytteinen laite. Kahden 70 mm tuulettimen tuottamaksi melutasoksi luvataan maksimissaan 25,9 desibeliä ja käyttäjän turvana on 3 vuoden AQ3-takuu.

Cooleri on rakenteeltaan pitkälti muovia, joka selittää osaltaan keveyden. Päältä löytyy kuitenkin hieman kiiltävä rei’itetty alumiinilevy, jonka tehtävänä on siirtää ja tasoittaa kannettavan pohjasta hohkaavaa lämpöä. Runsaasta muovinkäytöstä johtuen Notebook Cooler tuntuu hieman heppoiselta.

Jäähdytyspuoli hoituu kahdella 70 mm tuulettimella päällipuolen rei’itetyn alumiinilevyn läpi. Tuulettimet imevät lämmintä ilmaa pois coolerin ja kannettavan pohjan välistä ja puhaltavat sen ulos coolerin takaa ja toiselta sivulta. Ilmanottoreijät ovat kookkaita, joten ilman pitäisi päästä kiertämään ilman ahdistusta. Ilma pääsee kuitenkin kulkemaan vain tuulettimien kohdalta, eli loput rei’istä ovat vain silmänlumetta.

Tuulettimien virtaliitäntä sekä pyörimisnopeuden valintakytkin sijaitsevat hieman piilossa vasemman reunan alla. Virtaliitäntä on pyöreää mallia, joten mikä tahansa USB-kaapeli ei kelpaa tarkoitukseen. Kuten jo ylempänä mainittiin, tuulettimet ottavat siis virtansa kannettavan USB-liitännän kautta. Tuulettimien pyörimisnopeusvaihtoehtoja on kaksi – high ja low. Valmistaja ei ole antanut tarkempia tietoja vaihtoehtojen eroista. Virtaliittimen viereen on sijoitettu suht kirkas sininen ledi, joka palaa, kun virta on kytkettynä cooleriin.

Coolerin alapuoli on mustaa muovia ja rakenteeltaan yksinkertainen kokonaisuus. Kaikista neljästä kulmasta löytyy kookkaat mustat kumitassut, jotka pitävät laitteen tukevasti pöydän pinnassa. Lämpimän ilman poistoaukot sijaitsevat takana ja toisella sivulla, joka on erityisen hyvä ratkaisu, jos cooleria ja kannettavaa pidetään sylissä.

Jos cooleria kuljetetaan mukana, olisi USB-virtajohdolle hyvä löytyä oma paikka. NoteBook Coolerin pohjasta löytyykin pientä painiketta painamalla aukeava luukku, jonka taakse johdon saa säilöön.

NoteBook Cooler pysyy kasassa jokaisesta kulmasta kumitassujen alta löytyvien ristikantaruuvien avulla. Sisäpuolelta ei paljastu juurikaan muuta, kuin kaksi kaksoiskuulalaakeroitua 70 mm radiaalituuletinta sekä pieni sininen piirilevy. Tuulettimet saavat virtansa USB-liitännän 5V-linjasta ja niiden yhteenlaskettu tehonkulutus on kaksi wattia.

Koneen alle Antec sujahtaa jopa yllättävän istuvasti. Kookkaitten kumisten liukuesteiden ansiosta cooleri pysyy tukevasti kiinni pöydän pinnassa. Koska kannettava istuu vaaka-asennossa coolerin päällä, ei myöskään koneen etureunassa sijaitsevien liittimien tai asemien käyttö esty. Antec sopii myös yllättävän hyvin sylikäyttöön, sillä kumiset liukuesteet asettuvat sopivasti reisien päälle, eikä tuuletukselle koidu esteitä, sillä ilmanotto tapahtuu sivujen suunnasta.

Antec on keveytensä ja tasapaksun rakenteensa ansiosta muita miellyttävämpi kantaa mukana. Mikään ideaaliratkaisu se ei matkustuskäyttöön ole, mutta varsinkin tyhjempään laukkuun tai reppuun sen ottaa ihan mielellään mukaan.

Sisältö

  1. Läppäricoolerit vertailussa
  2. Cooler Master Notepal (R9-NBC-ADAS) ja Revoltec Notebook Cooler RNC-2000
  3. Thermaltake Tai-Chi M (A2326) ja Zalman ZM-NC1000
  4. Testikokoonpano ja mittaukset
  5. Thermaltake iXoft (R150N01)
  6. Loppusanat