Uusimmat

Käyttöliittymä ja uudet ominaisuudet

09.05.2009 19:07 Muropaketin toimitus

RC-versio on ladattavissa ilmaiseksi Microsoftin sivuilta osoitteesta http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx. Käyttöjärjestelmä toimitetaan ISO-tiedostona, jonka käyttäjä voi polttaa DVD-levylle. Ennen lataamista kannattaa kuitenkin varmistaa, että tietokone täyttää Microsoftin asettamat vaatimukset:

  • 1 GHz tai nopeampi 32- (x86) tai 64-bittinen (x64) prosessori
  • 1 Gt RAM (32-bit) / 2 Gt RAM (64-bit)
  • 16 Gt vapaata kiintolevytilaa (32-bit) / 20 Gt (64-bit)
  • DirectX 9 -näytönohjain WDDM 1.0 -tuella (Windows Display Driver Model)

Latauksen yhteydessä sivulle ilmestyy myös 25-merkkinen avainkoodi, joka on syytä kirjoittaa talteen, sillä sitä kysytään asennuksen yhteydessä. Käyttöjärjestelmän aktivointi tapahtuu internetin välityksellä ja onnistuneen aktivoinnin jälkeen ruudulle ilmestyy ylemmän kuvan kaltainen ikkuna.

Windows 7:n asentamiseen kului Muropaketin testikokoonpanolla karkeasti arvioituna noin puoli tuntia. Testikokoonpanoon (katso tarkemmat tiedot kokoonpanosta seuraavalta sivulta) asentuivat näytönohjainajureita lukuun ottamatta kaikki ajurit, joten toimintakuntoon Windows 7 saatiin reilusti alle tunnissa. Näytönohjainajureiden asentamisen jälkeen näkymä oli ylemmän kuvan kaltainen ja näkyvin ero Windows Vistaan on vasemman alakulman kuvakkeet.

Ulkoasullisesti Start Menu on hyvin samanlainen kuin Windows Vistassa ja perusnäkymässä on esillä valikon vasemmalla puolella viimeisimpinä käytetyt ohjelmat. Windows 7:ssä Start Menua ei voi muuttaa Classic-tyyliseksi, joka tuli tutuksi jo Windows 95:ssä ja joka on ollut mahdollista ottaa käyttöön Windows XP:stä lähtien. All Programs -painikkeesta oikealle puolelle avautuu valikko niihin tietokoneeseen asennetuista ohjelmista, joihin on määritelty pikakuvakkeet Start Menuun. Uutena ominaisuutena tietyissä ohjelmissa on oikealla puolella nuoli (Jump Lists), josta aukeaa uusi alavalikko.

Puolestaan oikealla puolella olevasta listasta löytyy painikkeet muun muassa Computerille, asennettuihin peleihin (Games), Control Paneliin sekä tietokoneen sammutusnäppäin ja sen oikealla puolella olevan nuolen alavalikon painikkeista voi valita muun muassa tietokoneen uudelleenkäynnistymisen tai asettamisen virransäästötilaan.

Windows 7:n yksi hypetetyimmistä uusista ominaisuuksista on Jump Lists -ominaisuus, joka on Taskbarin suurin uudistus Windowseissa sitten Windows 95:n. Jump Lists -valikon saa auki ohjelman kuvakkeesta ja sen kautta tarjotaan ohjelmakohtaisia asetuksia.

Start Menu -kuvakkeen vieressä on muutamia kuvakkeita vakiona (Internet Explorer 8, kansiot, Windows Media Player). Kuvakkeet muuttuvat auki olevien ikkunoiden mukaan ja ne asettuvat kyseisen kuvakkeen alle, kuten esimerkkitapauksessa on auki kaksi Internet Explorer 8 -ikkunaa. Lisäksi vakiona olevien kuvakkeiden oikealla puolelle ilmestyy uusia kuvakkeita, kun ohjelmia aukaistaan.

Käytännössä Taskbar muistuttaa nykyisellään enemmän Mac OS X:n Dockkia ja esimerkiksi aiemmista Windowseista tuttu Quick Launch on saanut väistyä uuden järjestelyn tieltä. Valikkoon voi asettaa omia pikakuvakkeita, mutta nämä eivät muodosta uutta ikonia, vaan aukeavat käynnistyskuvakkeen taakse. Kaikkia Taskbarin kuvakkeita voi vapaasti järjestellä raahaamalla kuvakkeita haluttuun järjestykseen.

Kun hiiren kursorin vie kuvakkeen päälle, sen yläpuolelle ilmestyy esikatselukuvakkeet kyseisen ohjelman auki olevista ikkunoista. Kuvakkeista voi myös sammuttaa ikkunoita ja niitä pääsee näkemään oikeassa kokoluokassa, kun hiiren kursorin kohdistaa esikatselukuvakkeen päälle.

Taskbarin oikeasta reunasta löytyy muutamia kuvakkeita ja kaikkein oikeanpuoleisimpana näkyy kellonaika ja päivämäärä. Vasemmalta puolelta löytyy kaiutinkuvake, jota klikkaamalla voi avata äänenvoimakkuuden säädön, verkkokuvake sekä lippukuvake, joka ilmaisee tietokoneessa ilmenneitä ongelmia tai huomioituja seikkoja. Kuvaa klikkaamalla aukeaa valikko, josta esimerkkitapauksessa todetaan, ettei tietokoneeseen ole asennettu virustorjuntaohjelmaa eikä automaattisia päivityksiä ole asetettu päälle. Kuvakkeiden vasemmassa reunassa on näppäimistön kielenvalintakuvake.

Ruudun aivan oikeassa alareunassa on pieni pystysuuntainen palkki ja kun sen päälle vie hiiren kursorin, aukeaa näkymä työpöydälle ja auki olevista ikkunoista jää näkyviin ainoastaan ääriviivat. Yhdellä näytöllä toiminto on kätevä, koska kursorin voi reilusti työntää oikealle alas, jolloin näkee nopeasti näkymän työpöydälle, johon on voitu asettaa esimerkiksi Windows 7:n tukemia Gadgetteja.

Windows 7:n mukana toimitetaan kymmenkunta Gadgettia, joita voi ripotella vapaasti ympäri työpöytää. Mukana on muun muassa kalenteri, Windows Media Center- ja lämpötilapaneeli, valuuttamuunnin, RSS-lukuohjelma, analoginen kello sekä mittaristo, josta näkee prosessorin ja keskusmuistin käyttöasteen. Gadgetteja löytyy lisää internetistä ja niihin pääsee käsiksi esimerkiksi muiden Gadgettien kautta.

Windows 7:n mukana toimitetaan Internet Explorer 8 -selain, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia. Kaksi pääominaisuutta ovat Accelerators ja WebSlices, jotka molemmat tarjoavat aiempaa nopeamman pääsyn Favorites-materiaaleihin. Lisäksi Live Search -ominaisuutta on parannettu ja se käsittää nyt Visual Search Suggestionsin, joka esittää muun muassa visualisia hakutuloksia. Microsoftin uutukaisessa on kehitetty myös välilehtien toimintaa, mukana on internetselaamisen turvaava ja jäljet poistava InPrivate-ominaisuus sekä muun muassa automaattisesti osoitteen täydentävä Smart Address.

Control Panelin vakionäkymä on vastaavanlainen kuin Windows Vistassa – valikot on jaettu kategorioihin ja osa valikoista on piilotettu. Ylhäältä löytyvän View by -toiminnon avulla kaikki valikot saa kuitenkin listattua tuttuun tapaan yhdeksi pitkäksi listaksi.

Teemat ovat selkeä osa Windows 7:ää ja mukana on Windows Vistasta tuttu perus-Aero-teema ja sitä voi mukauttaa omien halujen mukaisesti säätämällä esimerkiksi värimaailmaa ja asettamalla erilaisia taustakuvia. Taustakuvia on huomattavan paljon enemmän kuin aiemmin ja maisemakuvien ohella mukana on myös maailmanlaajuisesti valittujen taiteilijoiden tekemiä persoonallisempia taustakuvia. Gadgettien tavoin myös teemoja ja taustakuvia löytyy lisää Microsoftin toimesta internetsivuilta.

Paint on pysynyt pitkään lähes muuttumattomana, mutta Windows 7:n myötä se on luonut nahkansa uudelleen. Mukana on kohtuullisesti erilaisia työkaluja, värikarttoja ja tallennusmahdollisuuksia eri formaatteihin. Paintin tavoin Microsoft on uudistanut myös WordPadia.

Windows 7:n uusista ominaisuuksista voi lukea lisää muun muassa alla olevien linkkien takaa löytyvistä artikkeleista. Muropaketti ei paneudu tässä artikkelissa tarkemmin Windows 7:ään, vaan tarkoitus oli luoda ainoastaan pikainen katsaus, miltä Windows 7 näyttää. Parhaiten Windows 7:n sielunmaailmaan pääsee jäljille, kun suuntaa Microsoftin sivuille, lataa RC:n, asentaa sen ja kokeilee itse, miltä softajätin uutukainen näyttää ja tuntuu.

Microsoft, What’s coming in Windows 7
Microsoft, What’s new in Windows 7

Sisältö

  1. Microsoft Windows 7 RC
  2. Käyttöliittymä ja uudet ominaisuudet
  3. Testikokoonpano & suorituskyky
  4. Loppuyhteenveto