Uusimmat

Näytönohjaincoolerit – Syksy 2006

30.11.2006 20:06 Muropaketin toimitus

Näytönohjaimien lämmöntuotto kasvaa jokaisen tuoreen mallisukupolven myötä ja valmistajat turvautuvat huippumallien jäähdyttämiseen mitä erikoisempien coolereiden avulla. Jäähdytystehon ja melun optimoivia tuotoksia on toki näkynyt esimerkiksi GeForce 7900 GTX:n tapauksessa, mutta harmillisen usein GPU:n päälle on istutettu joko alitehoinen, tai vaihtoehtoisesti harmillisen äänekäs jäähdytysratkaisu.

Näytönohjaimiin tarkoitettuja jäähdytysratkaisuja on testattu Muropaketissa aiemmin pariinkin otteeseen, ja mukana karkeloissa on ollut niin ilma- kuin vesijäähdytteisiäkin ratkaisuja. Tämänkertainen massatesti keskittyy neljään ilmajäähdytteiseen jälkiasennuscooleriin, jonka lisäksi vesijäähdytyksen mahti grafiikkapiirin jäähdytyksessä mitataan Gigabyten vesijäähdytysratkaisun avulla. Ilmajäähdytysratkaisuja on edustettuna Thermalrightilta, Zalmanilta, Revoltecilta sekä Sytriniltä.

 

Sytrin KuFormula VF1 Plus

Coolereista ensimmäinen on hieman tuntemattomamman Sytrinin käsialaa. Testiin saapui KuFormula VF1-mallin arvokkaampi Plus-versio, jonka mukana toimitetaan radiaalituuletin kontrollereineen. Testikappaleen toimitti arvioitavaksi tamperelainen Coolputer, jonka hinnastossa KuFormula VF1 Plus on varustettu 44,90 euron hintalapulla.

Sytrin toimitetaan viher-mustassa pahvilaatikossa, jonka taustapuolelle on printattu selkeästi tärkeimmät speksit. Sisälle pakatut komponentit on suojattu huolellisesti omiin lokeroihinsa vaahtomuovin avulla.

Pakkauksen sisältä paljastuu sekalainen seurue tarvikkeita, joista itse cooleri poislukien kookkaimmat liittyvät tuulettimeen ja sen kiinnittämiseen. Pienempiä tarvikkeita käytetään itse coolerin kiinnittämisessä, ja lisäksi tarjontaan sisältyy suuremmasta paperiarkista taiteltu käyttöohje sekä kahdeksan kappaletta muistisiilejä.

Näytönohjaimen muistipiirien jäähdyttämiseksi Sytrinin mukana toimitetaan kahdeksan pientä alumiinista jäähdytyssiiltä, joiden pohjasta löytyy pala kaksipuolista Sekisui-lämpötarraa. Siilten rakenne ei tarjoa erityisen suurta haihdutuspinta-alaa, mutta ne ajanevat silti asiansa käyttötarkoituksessaan.

Plus-mallin mukana toimitettava tuuletin poikkeaa perinteisestä radikaalisti, sillä se on radiaali-mallia. Radiaalituulettimen etuna on mm. tasainen ilmavirta ja kovempi ilmanpaine. Tuulettimella on mittaa 124 mm ja sen kumisin vaimennustapein kiinnitetty moottori ottaa virtansa kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta. Jäähdytysilma syöksyy tasaisesti suorakaiteen muotoisesta aukosta 1550-, 2400- tai 3150 kierroksen minuuttivauhtia pyörivien lapojen saattamana. Äänentasoksi valmistaja lupaa tuuletinkontrollerin asennosta riippuen 24-, 28- tai 32 desibeliä.

Tuulettimen kiinnittämiseksi pakkauksesta löytyy kaksi mustaksi maalattua metalliosaa, joista toiseen on integroitu tuulettimen kierrosnopeuden säätöyksikkö. Tuulettimen 3 pinninen tuuletinliitin kytketään säätimeen, ja säädin ottaa virtansa puolestaan perinteisen nelipinnisen molex-liittimen kautta. Tuuletinkontrolleri on kolmiasentoinen ja se tarjoaa High-, Medium- ja Low-vaihtoehdot. Radiaalituulettimen ohella kiinnittimiin on asennettavissa mikä tahansa 80-, 92- tai 120 mm aksiaalituuletin.

KuFormula VF1:n jäähdytyssiiliosa yllätti ensituntumalta ainakin allekirjoittaneen pienuudellaan. Cooleri koostuu varsin tiheästä alumiinisesta rivastosta, kahdesta kuparisesta lämpöputkesta sekä kuparisesta pohjasta. Painoa löytyy 242 grammaa ja tarkat ulkomitat ovat 106 x 88 x 33 mm. Yhteensopivuus luvataan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kaikille ATI:n ja NVIDIAn PCI-E- ja AGP-näytönohjaimille.

KuFormulan rakennetta tarkastellessa huomaa selvästi kuinka jäähdytysrivasto on suunniteltu radiaalituuletinta varten. Päältä katsottuna vain noin kolmasosa rivastosta on avoinna, ja umpinainen osa muodostaa eräänlaisen tunnelin päädystä ilmaa puhaltavaa radiaalituuletinta varten. Rivaston läpi kulkenut jäähdytysilma pääsee karkaamaan vapauteen avoinaisesta päästä. Rakenne voi olla optimaalinen radiaalituuletinta silmällä pitäen, mutta aksiaalituulettimen kanssa kaikkea puhallustehoa ei päästä millään hyödyntämään.

Kahden lämpöputken ohella paksu kuparinen pohja on myös suorassa kontaktissa alumiinisten jäähdytysripojen kanssa. Pohjan kosketuspinnan molemmin puolin löytyy kierteet vaihdettavia kiinnityssakaroita varten.

Pohjan kiinnitys lämpöputkiin ja rivastoon tuntuisi olevan moitteettoman laadukasta ja täsmällistä työtä, mutta kosketuspinnan jälki ei ole moitteetonta. Pohja on tasainen, mutta sormella koittaen pinta tuntuu hieman matalle ja jopa paljain silmin pinnassa on nähtävissä molemminsuuntaisia hiontauria. Viimeistelyssä on siis vielä petraamisen varaa.

Kaikki Sytrinin asennukseen tarvittavat osat löytyvät yhdestä pienestä muovipussukasta. Valikoimaan kuuluu kolmea eri tyyppiä edustavat metalliset kiinnityssakarat, tavallisia ruuveja, muovitappeja aksiaalituulettimen kiinnitykseen, kierretapit ja niiden vastakappaleina toimivat jousitetut mutterit, pari muovista sokkaa sekä pari muovista prikkaa.

Sytrinin KuFormulan asennus kannattaa aloittaa kiinnittämällä mukana toimitettavat muistisiilet näytönohjaimen muistipiireille. Käytännön syistä jätimme Sytrinin muistisiilet asentamatta. Käytämme tässä artikkelissa kaikkien coolereiden alustana ATIn Radeon X1900 XTX -korttia. Itse coolerin asennus aloitetaan valitsemalla alustana toimivaan ohjaimeen sopivat kiinnityssakarat, jotka ruuvataan pohjan reunoilta löytyviin uriin jämerillä ristikantaisilla ruuveilla. Tämän jälkeen asetetaan kierteillä varustetut tapit sakaroiden päästä löytyviin reikiin ja lukitaan tapit paikoilleen muovisten sokkien avulla. Kun tämä on tehty, kannattaa cooleri kääntää selälleen odottamaan ensikosketusta näytönohjaimen kanssa.

Kun GPU:n päälle on sivelty sopiva määrä lämpötahnaa on coolerin kiinnitys helpointa toteuttaa laskemalla näytönohjain pöydälle väärin päin asetetun coolerin päälle. Piirilevyn reikien läpi tuleviin kierretappeihin ruuvataan vastakappaleeksi jousella varustetut mutterit, ja piirilevyä suojaamaan asetetaan muoviset suojaprikat. Mutterien kiristys onnistui ainakin allekirjoittaneelta sormivoimin.

Vaikka KuFormula asennetaan ja kiristetään valmistajan ohjeiden mukaan, jää kiinnitys erikoisen löysäksi. Cooleria pystyy pyörittämään tuntuvasti sivusuunnassa, joka jättää kiinnityksestä varsin epävarman kuvan.

Vaikka Sytrinin mukana toimitettava ohjekirjanen onkin vain taiteltu paperiarkki, ei sen toteutuksessa ole juuri moitteen sanaa. Kirjanen pitää sisällään kaikki tarpeelliset tiedot ja selkein mustavalkoisin kuvin varustetut asennusohjeet ovat helppoa tulkittavaa.

Plus-mallin mukana toimitettava radiaalituuletin käyttää kiinnityksessä apunaan kehikkoa, joka kiinnittyy kotelon korttipaikkojen kinnitysruuvien avulla. Esimerkkinäytönohjaimena toimineen Radeon X1900 XTX:n kanssa asennus koteloon ei onnistunut, johtuen ohjaimen kaksi korttipaikkaa varaavasta takalevystä. Kuvassa esimerkkiasennus on toteutettu yhden korttipaikan varaavan GeForce 6600 GT -kortin kanssa. Radiaalituulettimen kolmiasentoinen kierrosnopeuden säätökytkin sijoittuu kotelon takapaneeliin.

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit - Syksy 2006
  2. Thermalright HR-03
  3. Revoltec Graphic Freezer PRO
  4. Zalman VF900-Cu
  5. Testikokoonpano & Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Gigabyte Blue Eye VGA Waterblock (GH-WPBV1), Gigabyte 3D Galaxy II (GH-WIU02) & Gigabyte Blue Eye - Lämpötila- ja ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto