Uusimmat

Revoltec Graphic Freezer PRO

30.11.2006 20:06 Muropaketin toimitus

Saksalainen Revoltec saapui aikoinaan markkinoille tietokoneen modaukseen tarkoitettujen tuotteiden voimin, mutta myöhemmin valikoima on laajentunut muun muassa näytönohjaincoolereihin. Revoltecin cooleri toimitettiin testiin Jimm’s PC-Storen toimesta, jossa sillä on hintaa edulliset 26 euroa. Toisin sanoen kyseessä on vertailun huokein cooleri, sillä toiseksi edullisin Zalman maksaa kaupasta riippuen viitisen euroa enemmän. Revoltec on pakannut Graphic Freezer Pro -coolerinsa pakkaukseen, joka saa ainakin allekirjoittaneen näkemään punaista. Sinänsä näyttävän paketin ulkopinta on kirkasta muovia, joka on käyttäjän harmiksi kuumaprässätty kiinni kaikilta reunoiltaan. Pakkauksen avaamiseksi on siis valitettavasti tartuttava saksiin tai puukkoon, eikä pakkaus ole enää kätevästi suljettavissa uudelleen.

Pakkauksen sisältö on vertailun suppein. Coolerin ohella mukaan on pakattu neljä muistisiiltä, lämpötahnaa, pieniä kiinnitystarvikkeita sekä adapteri jonka avulla tuuletin saa virtansa molex-liittimestä. Edes erillistä ohjekirjaa ei ole, sillä hieman epätarkat ja pienillä kuvilla varustetut ohjeet on painettu pakkauksen taustapahviin.

Graphic Freezer Pro:n mukana toimitetaan vain neljä muistisiiltä. Ohjeiden mukaan vain kortin taustapuolen muistipiireille on tarpeellista asentaa ylimääräistä jäähdytystä. Siilet ovat mustaksi anodisoitua alumiinia ja kooltaan suurimmat muiden testissä olevien coolereihin ratkaisuihin nähden. Kiinnitys tapahtuu kaksipuoleisella Sekisui-lämpöteipillä.

Revoltec muistuttaa rakenteeltaan jossain määrin Thermalrightin HR-03:aa, sillä lämpö siirtyy leveään rivastoon lämpöputkien avulla. Alumiinista rivastoa peittää muovinen kehikko, johon on integroitu rivaston keskelle sijoittuva tuuletin. Pohja ja lämpöputket ovat valmistettu kuparista. Painoa on valmistajan mukaan 300 grammaa, ja kokonaismitoiksi ilmoitetaan 162 x 112 x 44 mm. Yhteensopivuus luvataan teoriassa kaikkien näytönohjaimien kanssa, mutta tuettujen korttien lista kannattaa silti käydä tarkistamassa valmistajan sivuilta.

Sivulta katsottuna Graphic Freezer Pro:n rivaston lamellit ovat ikäänkuin litistetyn U-kirjaimen muotoisia, ja lämpöputket lävistävät rivaston molemmista päistä. Huomionarvoinen yksityiskohta on, että myös rivaston keskeltä löytyy reiät lämpöputkia varten, mutta niitä ei ole hyödynnetty kyseiseen tarkoitukseen. Tämän on hieman kummallista, sillä nykyisellään lämpö ei pääse siirtymään kovinkaan tehokkaasti rivaston keskiosiin.

Rivaston keskiosan syvennyksen kohdalta löytyy kirkkaasta oranssista muovista valmistettu 11 lapainen, läpimitaltaan 80 mm:n ja paksuudeltaan 10 mm:n tuuletin, jonka runkona toimii rivaston päältä löytyvä musta muovikehikko. Tuuletin ottaa virtansa kolmepinnisen tuuletinliittimen kautta, ja tuuletinjohto on päällystetty mustalla suojapunoksella. Valmistajan tietojen mukaan tuuletin pyörii noin 2000 kierroksen minuuttivauhtia, meluaa 22 desibelin edestä ja siirtää ilmaa noin 40 kuutiometrin tuntivauhdilla (noin 23,5 cfm).

Jäähdytysrivaston kanssa suorassa yhteydessä olevan pohjan ympäriltä löytyy kiinnitysrauta, josta löytyy kierteet näytönohjaimen kiinnitysreikien läpi työntyviä kiinnitystappeja varten. Reikiä löytyy useita, joten mahdollisimman monelle näytönohjainmallille pitäisi löytyä oma kombinaationsa. Pakkauksesta otettaessa pohja on suojattu muovisella tarralla. U:n malliset lämpöputket kiinnittyvät pohjaan rinnakkain ja kaartuvat symmetrisesti vastakkaisiin suuntiin kuljettaen lämpöä myös jäähdytysrivaston äärimmäisiin päihin.

Pohjan alimmainen puolisko on kuparia, kun taasen rivaston puolelle jäävä puolisko on valmistettu alumiinista. Pohja on kiristetty yhteen neljän ristikantaisen ruuvin avulla. Pohjan kosketuspinta on suora, mutta viimeistelyssä on Sytrinin tapaan parantamisen varaan. Jo silmillä voi todeta pieniä pitkittäissuuntaisia hiontauria ja saman voi todeta myös kynnellä tai sormenpäällä.

Graphic Freezer Pro:n asennustarvikevalikoima ei huimaa monimuotoisuudellaan. Prikat, kierretapit ja jousitetut mutterit ovat tuttuja tarvikkeita myös vertailun muiden coolereiden puolelta. Myös yhdet metalliset kiinnityssakarat on mahdutettu mukaan AGP-liitäntäistä GeForce 6600 GT -näytönohjainta varten.

Revoltecin asennus on periaatteeltaan Zalmanin kanssa lähes identtinen. Ensin valitaan asennusohjeiden mukaisesti omalle näytönohjainmallille tarkoitetut reijät pohjan ympäriltä löytyvästä kiinnityslevystä, jonka jälkeen reikiin kierretään eristeprikoin varustetut kiinnitystapit. Esimerkkitapauksessa homma ei kuitenkaan hoitunut ohjeiden mukaan, sillä piirilevyn reikien väli osoittautui ohjeissa ilmoitettua suuremmaksi. Neljälle tapille ei löytynyt paikkoja suuremmin välein, joten jouduimme toteuttamaan kiinnityksen kahdella pohjan vastakkaisiin kulmiin kiinnitetyllä tapilla.

Kun grafiikkapiiri on voideltu lämpötahnalla, voi kortin yksinkertaisesti laskea pöydällä makaavan Revoltecin päälle, ohjaten kiinnitystapit piirilevyn rei’istä läpi. Tämän jälkeen prikat piirilevyn suojaksi ja tasainen kiristys ristikulmittain jositettujen muttereiden avulla.

Esimerkkitapauksessa kahdella tapilla toteutetusta kiinnityksestä huolimatta lopputulos osoittautui moitteettoman tukevaksi. Kookas Revoltec peittää Thermalrightin tavoin suuren osan piirilevystä alleen, ja oranssi tuuletin antaa kokonaisuudelle näyttävyyttä.

Revoltecin ohjeita voi kutsua vertailun heikoimmiksi, sillä ne ovat painettu pakkauksen taustapahviin. Sijoitus ei sinänsä ole lopullisen tyrmäystuomion syy, vaan myös sisältö on toteutettu harmillisen epäselvästi. Kuvat ovat onnettoman pieniä ja suttuisia, ja ohjeet on ripoteltu pitkin pahvia useiden kielivaihtoehtojen sekaan. Onneksi asennus on itsessään varsin yksinkertainen toimenpide, joten ohjeille ei ole suuresti tarvetta.

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit - Syksy 2006
  2. Thermalright HR-03
  3. Revoltec Graphic Freezer PRO
  4. Zalman VF900-Cu
  5. Testikokoonpano & Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Gigabyte Blue Eye VGA Waterblock (GH-WPBV1), Gigabyte 3D Galaxy II (GH-WIU02) & Gigabyte Blue Eye - Lämpötila- ja ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto