Uusimmat

Zalman VF900-Cu

30.11.2006 20:06 Muropaketin toimitus

Korealainen Zalman on tämän hetken markkinakuningas jälkiasenteisten näytönohjain- ja prosessoricoolereiden saralla, ja tästä käy kiittäminen viuhkamaisella rivastorakenteellaan suursuosion saavuttanutta CNPS7000-mallia seuraajineen. Testiyksilön toimitti Jimm’s PC-Store, josta VF900-Cu:n saa omakseen 31,40 eurolla. Saatavilla on myös rakenteellisesti identtiset VF900-Cu LED- (+ sekä Fatal1ty FC-ZV9 -mallit, joista ensin mainittu on varustettu ledituulettimella, ja jälkimmäinen on saanut punaisen ledituulettimen ohella niklauksen pintaansa.

VF900-Cu on pakattu simppeliin siniseen Retail-pakkaukseen, jonka sekä etu- että taustapuolelta pääsee tarkastelemaan coolerin rakennetta. Kylkiä ja kantta koristaa metallinhohtoisella fontilla toteutetut tekstit ja taustapuolelta löytyy tärkeimmät ominaisuudet pienten värikuvien kanssa höystettynä. Pahvisten kuorten sisältä liukuu muovinen kotelo, jonka sisällä sekä cooleri, että oheistarvikkeet ovat turvassa ainakin pienemmiltä kolhuilta.

Pakkaus ei piilottele sisällään mitään yllättävää. Coolerin ohella mukaan on laitettu FanMate2-tuuletinsäädin johtoineen, kaksipuoleinen teippi FanMaten kiinnittämiseen, lämpötahnaa, muistisiilejä, kiinnitysruuveja ja muttereita, prikkoja sekä ohjekirja ja Zalman-kotelotarra.

FanMate 2 on pieni koteloitu tuuletinsäätöyksikkö, joka toimitetaan käytännössä kaikkien Zalmanin jäähdytystuotteiden mukana (poislukien Fatal1ty tuotteet). Tuuletin kytketään FanMateen, joka puolestaan kytketään emolevylle, jonka jälkeen tuulettimen pyörimisnopeutta on mahdollista säätää portaattomasti FanMatesta löytyvän pienen nupin avulla. Laitteen johdolla on pituutta 80cm, joten tarvittaessa säätöyksikön saa vedettyä kotelon ulkopuolelle ja kiinnitettyä vaikkapa kotelon kylkeen.

Muistisiilejä toimitetaan kahdeksan kappaletta ja ne ovat keskenään identtisiä. Valmistusmateriaalina on alumiini, joka on anodisoitu sähkönsiniseksi. Siilit eivät ole fyysisiltä mitoiltaan (13 x 13 x 6 mm ja 1,2 grammaa) kovinkaan suuria, mutta kokoonsa nähden ne tarjoavat varsin kivasti pinta-alaa. Lähes identtiset muistisiilet toimitetaan myös Thermalright HR-03:n ja myöhemmin esiteltävän Gigabyten vesiblokin mukana.

VF900-Cu edustaa Zalmanin tavaramerkiksi tullutta viuhkamaista rakennetyyppiä, joka sai alkunsa CNPS7000-prosessoricoolereista ja on levinnyt sittemmin myös näytönohjainpuolelle. VF900-Cu on mallimerkintänsä loppukirjainten mukaisesti täyttä kuparia, ja toimintaperiaate on rakennettu kahden heatpipen varaan. Keskelle on sijoitettu integroitu 80 mm:n aksiaalituuletin. Kokokuparisesta rakenteesta huolimatta painoa on vain 185 grammaa, joka tekee Zalmanista vertailun kevyimmän coolerin. Ulkomitat ovat 96 X 96 X 30 mm, joiden osalta sijoitutaan myöskin testijoukon häntäpäähän. Tuettuna on jälleen kerran lähes kaikki mahdolliset näytönohjaimet, mutta asia kannattaa silti käydä tarkistamassa valmistajan sivuilta ennen ostoksille lähtöä.

30 millimetrin paksuisena VF900-Cu on miellyttävän ohut tuttavuus, ottaen vielä huomioon, että koska tuuletin löytyy valmiiksi integroituna, on kyseessä aivan lopullinen korkeus. Pohjaan kytköksissä olevat lämpöputket kiertävät viuhkamaisen rivaston yläreunaa kaarimaisessa muodossa, toimien samalla rivaston tärkeimpänä tukirakenteena. Lisäksi putket ovat juotettu päästään toisiinsa, joka on myöskin rakennetta vahvistava ratkaisu.

Tästä kuvasta käy erityisen hyvin selville kuinka heatpipet kulkevat kaaressa kuparirivaston reunalla. Vähintäänkin mielenkiintoista on lämpöputkien välille tehty työnjako, sillä kuten kuvasta voi todeta, on alareunan rivaston kanssa kytköksissä oleva putki noin puolet yläreunan rivaston putkea lyhyempi. Lämpö siirtyisi varmasti vieläkin optimaalisemmin, jos putket olisivat saman mittaiset.

VF900-Cu:n pohja ei sijaitse rivaston kuvitellussa keskipisteessä, vaan selvästi lähempänä toista reunaa. Pohja ei ole millään tavoin fyysisessä yhteydessä rivaston kanssa, ja lämmön siirto hoidetaankin pelkästään heatpipejen avulla. Erikoisvalmisteisen tuulettimen virtajohto sujahtaa ulos coolerin alapuolen kautta, kuten kuvasta näkyy.

Pohja on kontaktipinnaltaan kuparia ja taustapuolelta löytyvien kiinnitykseen liittyvien rakenteiden osalta alumiinia. Pohjan jokaisesta kulmasta löytyy kierteistetyillä rei’illä varustettu kiinnityssakara kierretappeja varten, joiden lisäksi tarjolla on kaksi erillistä yhdellä reijällä varustettua sakaraa.

Itse pohjan kontaktipinta on laadultaan ja viimeistelyltään erinomainen – Thermalrightin kanssa samaa luokkaa. Pohja on viimeistelty aivan peilipinnaksi asti, jonka lisäksi myös aiemmissa valmistusvaiheissa on oltu tarkkana, sillä ainakin testikappaleen pohja osoittautui täysin suoraksi.

Asennustarvikkeiden valikoimassa Zalman on huomattavan lähellä Revoltecin vastaavaa. Komponentit ovat tarkoitusperiltään samat, vain ulkonäössä ja toteutuksessa on eroa. Mukaan on pakattu kierretappeja, muttereita, jousia sekä kumi- ja PVC-prikkoja. Kaikki sormin kierrettävässä muodossa, käyttäjän onneksi.

Asennus aloitetaan kiinnittämällä kierretapit coolerin kiinnityssakaroiden reikiin. Omalle näytönohjaimelle passelit reiät löytyvät viimeistään ohjekirjan opastamana. Kun tapit on kierretty paikoilleen, pujotetaan niihin kumiprikat näytönohjaimen piirilevyn suojaksi.

Kun näytönohjain on laskettu VF900-Cu:n päälle ja kiinnitystapit ovat sujahtaneet onnistuneesti piirilevyn reikien läpi, asetetaan piirilevyn suojaksi PVC-muoviset prikat, jonka jälkeen koko komeuden voikin kiristää neljän jousitetun sormimutterin avulla. Mutterit ovat suuren kokonsa vuoksi erittäin käyttäjäystävälliset, ja kokonaisuutena Zalmanin asennuksen voisikin todeta olevan testijoukon helpoin.

Erinomaisen kiinnityksen ansiosta Zalman istuu paikoillaan erittäin tukevasti, ja tätä edesauttaa vielä coolerin pienehkö paino. VF900-Cu näyttää X1900 XTX:n kookkaalla piirilevyllä suorastaan pieneltä, joten myöhemmässä vaiheessa näemme riittääkö sen jäähdytysteho high-end näytönohjaimen tarpeisiin.

Zalmanin tuotteiden asennusohjeet ovat aina olleet mallikelpoista materiaalia, eikä VF900-Cu:nkaan ohjekirja tuottanut pettymystä tämän suhteen. Kuvat ovat esimerkillisen selkeitä ja asennusvaiheet on eritelty selkeästi. Zalmanille rapsahtaa siis pisteet testijoukon parhaista ohjeista. Lisäksi Zalmanin kotisivuilta on mahdollista katsoa havainnollinen flash-video asennustoimenpiteestä.

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit - Syksy 2006
  2. Thermalright HR-03
  3. Revoltec Graphic Freezer PRO
  4. Zalman VF900-Cu
  5. Testikokoonpano & Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Gigabyte Blue Eye VGA Waterblock (GH-WPBV1), Gigabyte 3D Galaxy II (GH-WIU02) & Gigabyte Blue Eye - Lämpötila- ja ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto