Uusimmat

Testikokoonpano & Lämpötila- ja melumittaukset

30.11.2006 20:06 Muropaketin toimitus

Testikokoonpanoksi kasattiin tällä kertaa kaksiytimelliseen AMD Athlon 64 X2 3800+ -suorittimeen pohjautuvalle kokoonpanolle, jossa emolevynä käytettiin DFI:n nForce 590 SLI -piirisarjallista Lanparty UT NF590 SLI-M2R/G -emolevyä. Muisteina toimi Corsairin luotettava TWIN2X1024-5400C4-kampapari.

Tämän vertailun kannalta tärkeimmäksi komponentiksi, eli näytönohjaimeksi, valittiin ATI:n suht runsaasti lämpöä tuottava Radeon X1900 XTX -kortti, jota ajettiin vakiokellotaajuuksilla (650 / 775 MHz). Koska vakiocoolerin jäähdytysvastuun piiriin kuuluvat myös muistipiirit, olisivat muistit jääneet sellaisenaan paljaiksi muiden coolereiden kanssa käytettäessä. Jokaisen vertailujoukkoon kuuluvan coolerin mukana toimitettiin toki muistisiilet, mutta eri muistisiilten käyttäminen jokaisen testicoolerin kanssa olisi ollut testausteknisesti liian vaikeaa ja siilten toistuva irroittelu vaaraksi muistipiirien hyvinvoinnille. Tästä syystä päädyimmekin käyttämään kaikkien testissä olleiden coolereiden kanssa Thermalrightin mukana toimitettuja muistisiilejä.

Testit suoritettiin Antecin hiljaiseksi todetussa P150-kotelossa, johon virtalähteeksi vaihdettiin bequiet!in BQT P5-470W-S1.3 -virtalähde. Kotelojäähdytyksestä huolehti virtalähteen ohella takapaneeliin sijoitettu 120 mm TriCool-tuuletin asetettuna tuuletinsäätimestään hiljaisimmalle kierrosnopeudelle.

Kaikki coolerit testattiin omilla tuulettimillaan, mahdollisen tuuletinsäätimen tarjoamilla minimi- ja maksimikierrosnopeuksilla. ATI:n vakiocoolerin tuulettimen annettiin toimia automaattisäätöisenä. Thermalrightin jäähdytyksessä käytettiin säädettävää 92 mm Coolink SWiF-922(R) -tuuletinta (25-38 cfm, 12-22 dB, 1100-1850 rpm), koska pakkauksen mukana ei toimitettu omaa tuuletinta. Ilman tuuletinsäädintä toimittu Revoltec testattiin normaalin tavan lisäksi myös tuuletin kytkettynä 5V-linjaan.

  • AMD Athlon 64 X2 3800+
  • DFI Lanparty UT NF590 SLI-M2R/G
  • Corsair TWIN2X1024-5400C4 (2 x 512 Mt)
  • Seagate Barracuda 7200.9 160 Gt Serial-ATA
  • ATI Radeon X1900 XTX 512 Mt PCI-E
  • bequiet! BQT P5-470W-S1.3
  • Antec P150 + 120 mm Antec TriCool (low-asetus)
  • Windows XP Pro SP2
  • 3DMark06 Build 1.1.0
  • RivaTuner v2.0 RC16.2
  • ATI Catalyst 6.11

Näytönohjainta rasitettiin 3DMark06-testiohjelmalla kunnes lämpötilat saavuttivat huippuarvonsa. Lepolämmöt puolestaan mitattiin rasitustestin jälkeen, kun lämpötilat olivat asettuneet alimpaan arvoonsa. Grafiikkapiirin ja näytönohjaimen virransyötön lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti RivaTunerin avulla, ja muistien lämpötila puolestaan ulkoisella lämpömittarilla. Melumittaukset tehtiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

 

Lämpötila- ja melumittaukset

Grafiikkapiirin lämpötilat mitattiin RivaTuner-ohjelman tuoreimman version avulla ja näytönohjainta rasitettiin 3DMark06-ohjelman avulla. Kuvaajasta pistää varmasti ensimmäisenä silmään Sytrinin kohdalta puuttuvat rasituslämpötilat. Rasitustestejä ei yksinkertaisesti onnistuttu ajamaan läpi Sytrinillä, sillä toistuvasti muutaman kymmenen sekunnin 3D-rasituksen jälkeen joko kone, tai testiohjelma kaatui. Ainakaan Rivatunerin login perusteella lämmöt eivät ehtineet nousemaan erityisen korkealle ja lisäksi coolerin kontakti varmistettiin hyväksi usean uudelleenasennuksen voimin. Ongelmat Sytrinin kanssa jäivät siis mysteeriksi.

Lepovaiheessa kovimmat lukemat pistää taululle Sytrin high-moodissa, mutta Sytrinin tulokset täytyy ainakin puolittain mitätöidä rasituksessa esiintyneiden ongelmien takia. Näinollen alhaisimmat lepolämmöt kykenee toteuttamaan Thermalright, joka Coolinkin tuuletin täysillä kierroksilla lyö tauluun 48 asteen lukemat. Levossa testijoukon perää pitää ATI:n vakiocooleri 53 asteella.

Rasituksessa kovimpiin lukemiin kirii Zalman high-moodissa 68 asteen tuloksellaan. Aivan kintereillä seuraa Thermalrightin HR-03 ja seuraavana on vuorossa samaiset coolerit pienemmillä tuulettimen kierrosnopeuksilla. Perää pitää sadan asteen tuloksella Revoltec tuulettimen toimiessa 5V-jännitteellä. Yllättävästi edes täydellä käyttöjännitteellä Revoltec ei pystynyt tekemään ATI:n vakiocooleriin pesäeroa kuin kolme astetta.

Näytönohjaimen virransyötön lämpötila kirjattiin grafiikkapiirin tapaan RivaTunerin antamien ohjelmallisten arvojen mukaan. Mittaustulosten perusasetelma pysyy hyvin samana, mutta pientä voimasuhteiden muutosta on havaittavissa. Levossa on suht tasaista, sillä kaikki tulokset mahtuvat kahdeksan asteen sisään. Kovimmat tulokset tulevat Zalmanin ja Thermalrightin puolesta, mutta myös Revoltecin rakenne näyttää auttavan virransyötön jäähdyttämisessä.
Rasituksessa kärjessä ovat jälleen Zalman ja Thermalright, vaivaisella asteen erolla. Seuraavana tulee Revoltec, joka on nippa nappa kärkikaksikon ”rauhoiteltuja” versioita tehokkaampi. Perää pitää Revoltec 5V-jännitteellä, jolloin tuuletin ei siirrä enää juurikaan ilmaa. Tästä todisteena virransyötön huimaava 105 sateen lämpötila.

Muistipiirien lämpötila mitattiin ulkoisen lämpömittarin ja -anturin avulla. Muistien jäähdytyksessä kärkikarkeloihin näyttäisi hyökkäävän Revoltec, joka vakiovolteilla pistää tosissaan kampoihin alhaisimmat lukemat kellottaneelle Zalmanille. Levossa kärkikamppailu on tiukkaa, sillä puolen asteen sisään mahtuvat Zalman, Revoltec ja Thermalright. Jumbona kikkailee ATI:n vakiocooleri.

Rasituksessa kilpailu kiristyy siinä määrin, että Thermalright tipahtaa kärkiväännöstä parin asteen kaulalla. Sekä Revoltec, että Zalman kirjaavat 46,5 asteen kärkituloksen, mutta kannattaa muistaa, että Revoltec hoitaa homman selvästi Zalmanin high-moodia hiljaisemmin. Jumboksi jää tässäkin osakilpailussa ATI:n vakiocooleri.

Melumittaukset toteutettiin siis Velleman DVM805 -desibelimittarilla hiljaisessa kerrostalohuoneistossa, noin 45 asteen kulmassa 50 cm etäisyydeltä pöydälle pehmusteen päälle asetetusta coolerista. Korkein ja matalin lukema on mitattu kuvaajaan punaisella ja vihreällä värillä. Testiympäristön taustameluksi mitattiin noin 34 desibeliä.

Vaikka kuvaajassa näkyvät mittaustulokset asettavat coolerit raakaan melujärjestykseen, vaikuttaa miellyttävään toimintaääneen äänenpaineen ohella myös muut seikat. ATI:n vakiocooleri pitää 12V jännitteellä selkäpiitä riipaisevaa ujellusta ja surinaa, jota tuskin kukaan kestää täysijärkisenä montaa minuuttia. Myös 5V:n jännitteellä ujellus on edelleen häiritsevää.

Osanottajista Revoltecin tuuletin onnistui vakuuttamaan parhaiten laadukkuudellaan ja käyntiäänellään, joka oli normaalilla käyttöjännitteellä hiljaisessa ympäristössä kuultavissa olevaa, mutta miellyttävää ja tasaista huminaa. Kun käyttöjännitettä tiputettiin viiteen volttiin, muuttui tuuletin käytännössä äänettömäksi, kuten taustamelua vastaava desibelilukema kertoo. Edes läheltä kuunneltuna moottorista ei ollut havaittavissa juurikaan ylimääräisiä rahinoita tai tikityksiä.

Zalman on yleisesti tunnettu hiljaisista jäähdytystuotteistaan ja jo VF900-Cu:n pakkauksen pinnassa komeilee sanat ”Ultra Quiet”. Täysillä kierroksilla tuuletin pitää selvästi kuultavaa voimakasta huminaa, sekä vaimeaa ujellusta. Säädettäessä kierrosnopeudet FanMatella minimiin, jäljelle jää lähinnä pieni rahina ja ilmavirran väreilystä lähtevä ääni, joka on juuri ja juuri kuultavissa hiljaisessa huoneessa.

Sytrinin radiaalituuletin onnistui keräämään allekirjoittaneelta varsin rajuja ennakko-odotuksia äänentasonsa suhteen, eikä pettänytkään niitä lyömällä high-asetuksella mittariin 48,5 desibelin lukemat. Tuolloin ääni oli häiritsevää ujellusta ja puhinaa, eikä tuuletinta voi suositella pidettäväksi pidempiä aikoja tässä moodissa. Medium-kierrosnopeudella käyntiääni pysyi edelleen häiritsevänä huminan ja hieman vaimeamman ujelluksen muodossa. Matalimmalla kierrosnopeusvaihtoehdolla käyntiääni ei ollut enää häiritsevä, mutta varsinkin lähempää kuunneltuna oli havaittavissa selvää ulinaa ja ilmavirran huminaa.

Koska Thermalrightin mukana ei toimitettu tuuletinta, olisi se ollut sellaisenaan täysin äänetön tapaus. Testien ajaksi sen päälle kuitenkin kiinnitettiin Coolinkin SWiF-tuuletin, joten myös mittaustulokset on tehty tällä kaksikolla. Täysillä kierroksilla tuuletin pyörii noin 1850 rpm:n edestä, jolloin mittariimme ilmestyi 40,5 desibelin lukemat. Minimikierroksilla, eli 1100 rpm:lla mittasimme puolestaan mukavan alhaiset 35 dB. Tuulettimen ääntä emme tässä sen tarkemmin analysoi, koska tuuletinta ei toimiteta HR-03:n mukana. Desibelilukemat sopivatkin siis lähinnä vertailupohjaksi lämpötilamittauksiin.

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit - Syksy 2006
  2. Thermalright HR-03
  3. Revoltec Graphic Freezer PRO
  4. Zalman VF900-Cu
  5. Testikokoonpano & Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Gigabyte Blue Eye VGA Waterblock (GH-WPBV1), Gigabyte 3D Galaxy II (GH-WIU02) & Gigabyte Blue Eye - Lämpötila- ja ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto