Uusimmat

Loppuyhteenveto

30.11.2006 20:06 Muropaketin toimitus

Tämänkertaisessa näytönohjaincoolerivertailussa tutustuttiin siis pääpainollaan ilmajäähdytteisiin ratkaisuihin, vaikka lopussa keittoa piristettiinkin hieman Gigabyten vesijäähdytysvaihtoehdolla. Testiryhmän coolereita tarkastellessa oli mielenkiintoista todeta kuinka toisistaan poikkeaviin ratkaisuihin valmistajat ovat päätyneet – ainoastaan Revoltecin ja Thermalrightin coolerit muistuttivat rakenteeltaan jossain määrin toisiaan. Myös näytönohjaincoolereiden puolella on havaittavissa selvää yleistä parannusta asennukseen ja kiinnitykseen liittyen. Yksikään vertailun jäähdytysratkaisuista ei ollut toivoton asennettava ja suurimmat asennukseen liittyvät miinukset lähtevätkin asennusohjeiden suuntaan.

Ainakin tuulettimen osalta testijoukon erikoisin ratkaisu löytyy Sytriniltä, sillä KuFormula VF1 Plus -mallinimeä kantava cooleri jäähtyy radiaalituulettimen voimin. Vaikka alku näyttikin Sytrinin osalta jopa lupaavalta, lässähti kakku totaalisesti ensin löysän asennuksen aiheuttamiin epäilyihin ja lopulta rasitustesteissä esiintyneisiin ylitsepääsemättömiin mystisiin ongelmiin. Myös tuulettimen kiinnittämisessä koteloon oli testinäytönohjaimen kanssa ongelmia. Yleisesti ottaen tuulettimen kierrosnopeusvaihtoehdoista äänekkäimmän olisi voinut jättää pois ja lisätä tuo poistettu pykälä pienempien kierrosten suuntaan. Myöskään rivaston umpinainen rakenne ei ole kovinkaan edullinen näytönohjaimen muita komponentteja ajatellen, sillä ilmavirta ei pääse nykyisellään leviämään kovinkaan tehokkaasti muisteille ja virransyötölle.

Thermalrightin HR-03 on ehdottomasti vertailujoukon kaunokainen näyttävine nikkelöityine rivastoineen ja lämpöputkineen. Viimeistely ja valmistuslaatu on kyseiselle valmistajalle tyypillisesti korkealla, mutta hinnan ohella suurinta kompastelua on harrastettu asennukseen liittyen. Asennus ei ole mahdottoman huono, eikä siinä tarvita työkaluja, mutta ohjeet ovat tavalliselle tallaajalle liian vaikealukuiset ja cooleria on kannateltava hieman hankalasti kiinnitysmutterien kiristysvaiheessa. Jäähdytysteholtaan HR-03 on onneksi aivan markkinoiden kärkitasoa, ja niin pitääkin. Sen voi päätellä jo lähes 60 euron hintalapusta, joka on millä tahansa asteikolla mitattuna näytönohjaincoolerille julmetun paljon – varsinkin kun käyttäjän on hankittava tuuletin vielä erikseen.

Ennakko-odotukset Revoltecin Graphic Freezer Pro:ta kohtaan olivat normaalia korkeammalla, sillä kyseinen cooleri pärjäsi syksyllä mainiosti erään kotimaisen tietokonelehden vastavassa vertailussa. Ainakaan pakkauksen osalta Revoltec ei anna hyvää ensivaikutelmaa, sillä cooleri on pakattu muoviseen pakkaukseen, jonka avaamiseen tarvitaan teräaseita. Oheistarvikkeita on laihalti ja erityisesti muistisiilten määrä kummastuttaa (vain 4kpl). Rakenteen ja laadun osalta kaikki tuntuisi olevan pääpiirteiltään kunnossa, vaikkakin rivaston keskeltä löytyvät tyhjät lämpöputkien paikat aiheuttivatkin kummastusta. Asennus muistuttaa pitkälti Zalmanin vastavaa, mutta asennustarvikkeiden ja -ohjeiden osalta kokonaisuus ei ole yhtä viimeistelty. Lisäksi yhteensopivuudessa testinäytönohjaimen kanssa esiintyi ongelmia. Jäähdytysteholtaan Revoltec oli pieni pettymys, sillä se jäi selvästi kärkikaksikosta jälkeen GPU:n jäähdyttämisessä. Muistien ja virransyötön osalta jäähdytysteho oli kuitenkin hyvä. Kyseessä on hintaisekseen kelpo näytönohjaincooleri, joka tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon erityisesti hiljaisuutta hakevalle.

Zalman luottaa edelleen viuhkamallisiin coolereihin, joka tuntuukin olevan hyvä resepti. Kompaktista koostaan huolimatta VF900-Cu on yleisesti ottaen vertailujoukon tehokkain ilmajäähdytteinen ratkaisu. Asennus onnistuu ilman työkaluja ja apuna ovat lisäksi mainiot ohjeet. Viimeistely ja laaduntunne on erinomaista tasoa ja esimerkiksi pohjan viimeistely on komeaa katseltavaa. FanMate2-tuuletinsäädin on mukava lisä tuulettimen säätämiseen ja sen avulla VF900-Cu:n saakin tarvittaessa varsin hiljaiseksi. FanMaten käyttömukavuudessa voisi tosin olla hieman parantamisen varaa, sillä nykyisellään se on hieman hankala sijoitettava ja kierrosnopeuden säätötappi on hieman turhan pieni. Kokonaisuudessaan VF900-Cu on erittäin tasapainoinen paketti, josta on vaikeaa keksiä vakavaa huonoa sanottavaa. Kun hintakin on vielä noin 30 euron tienoilla, on kyseessä ehdottomasti hankinnan arvoinen tuote.

Gigabyten Blue Eye -näytönohjainblokki toimi tässä artikkelissa kurkistuksena vesijäähdytysmaailman puolelle ja oli selventämässä tehokkaiden ilmajäähdytysratkaisuiden ja vesijäähdytyksen tehoeroja. Blue Eye on näppärä blokki, jonka ulkonäköä hallitsevien muovikuorien todellinen hyöty voitaneen kyseenalaistaa. Kuorten päädystä löytyy pieneen valaistuun propelliin perustuva virtausilmaisin, jonka tulkitseminen ja seuraaminen osoittautui käytännössä erittäin vaikeaksi. Blue Eyen yhtenä tärkeänä valttina on SLI- ja CrossFire-yhteensopivuus, sillä letkulähdöt on sijoiteltu niin, etteivät ne häiritse kahden rinnaikkain asennetun kortin toimintaa. Vaikka blokin kiinnitys on keskinkertaisen helppo, olisi sitä voitu helpottaa huomattavasti esimerkiksi kookkaampia sormimuttereita hyödyntämällä. Jäähdytysteho osoittautui odotetunlaiseksi, Blue Eyen viedessä ja ilmajäähdytysratkaisuiden vikistessä. Blue Eyea ei taida ainakaan vielä saada Suomesta, mutta sen rantautuessa kotimaisiin kauppoihin erityisesti kahden näytönohjaimen kokoonpanojen omistajien kannattaa kiinnittää jossain määrin huomiota.

Sisältö

  1. Näytönohjaincoolerit - Syksy 2006
  2. Thermalright HR-03
  3. Revoltec Graphic Freezer PRO
  4. Zalman VF900-Cu
  5. Testikokoonpano & Lämpötila- ja melumittaukset
  6. Gigabyte Blue Eye VGA Waterblock (GH-WPBV1), Gigabyte 3D Galaxy II (GH-WIU02) & Gigabyte Blue Eye - Lämpötila- ja ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto