Uusimmat

NVIDIA GeForce 7950 GX2

08.06.2006 18:27 Muropaketin toimitus

NVIDIAn ja ATIn vääntö tehokkaimmasta näytönohjaimesta on jatkunut jo vuosia ja NVIDIAn aikoinaan ostaman 3Dfx:n kehitystiimin tuotoksena Santa Clarassa majaa pitävä näytönohjainjätti sai SLI-tekniikan myötä ison etumatkan kanadalaisyritykseen. Kahden rinnakkain asetetun näytönohjaimen suorituskykyetu yhteen näytönohjaimeen verrattuna oni huomattava ja tästä syystä myös ATI heräsi talviunesta SLI-julkaisun jälkeen ja alkoi kiirehtiä vastaavanlaisen tekniikan julkaisua. ATIlla kaikki ei mennyt kuitenkaan aivan yhtä saumattomasti kuin NVIDIAlla ja useiden viivytysten jälkeen CrossFire-tekniikka julkaistiin, voitaisiinko sanoa, paperijulkaisuna. Taistelu SLI- ja CrossFire-tekniikoiden kesken on jatkunut kohtuullisen tasaisena ja nyt valmistajilta on luvassa entistä hurjempia ratkaisuja.

Aiemmin kuluttajille suunnatuissa näytönohjaimissa mm. Gigabyte ja Asus ovat julkaisseet näytönohjaimia, joissa yhdelle piirilevylle on sovitettu kaksi grafiikkapiiriä ja näille omat muistipiirit. Suureen suosioon näytönohjaimet eivät ole ikinä yltäneet ja saatavuus on ollut vähintäänkin rajoitettua. NVIDIA on jatkanut SLI-tekniikan mahdollisuuksien kehittämistä ja vuoden alussa se esitteli yhdessä Dellin kanssa GeForce 7900 GX2 -näytönohjaimen. GeForce 7900 GX2:ta mainostettiin yhdeksi näytönohjaimeksi, vaikka se koostuikin kahdesta eri piirilevystä, joissa molemmissa oli G71-koodinimellinen grafiikkapiiri ja 512 megatavua muistia. GeForce 7900 GX2 jäi kuitenkin NVIDIAn tekniikkaheruttelunäytönohjaimeksi ja sen saatavuus rajoittui ainoastaan laitteistovalmistajille, joista suurimmassa roolissa oli Dell. Kuluttajamarkkinoille näytönohjainta ei saapunut ikinä.

Sen sijaan GeForce 7900 GX2:n jatkokehitetty versio, nyt testattava GeForce 7950 GX2, on laitteistovalmistajien ohella suunnattu myös kuluttajille. GeForce 7950 GX2 on siitä mielenkiintoinen näytönohjain, että vaikka siinä on yhdessä paketissa kaksi G71-grafiikkapiiriin perustuvaa näytönohjainta, markkinoi NVIDIA sitä silti yhtenä näytönohjaimena ja samalla sen hinta tulee liikkumaan 6oo euron tietämillä. Kaksi GeForce 7900 GT -näytönohjainta kustantaa Suomessa artikkelin kirjoitushetkellä suurin piirtein 600 euroa, joten GeForce 7950 GX2 kilpailee näiden kanssa samassa hintaluokassa. Kahteen GeForce 7900 GTX -näytönohjaimeen verrattuna hinta on huomattavasti alhaisempi, joten GeForce 7950 GX2 vaikuttaa vähintäänkin mielenkiintoiselta julkaisulta.

Asus EN7950GX2

Muropaketin GX2-artikkelissa on Asuksen EN7950GX2, joka on paketoitu massiivisen kokoiseen kantokahvalliseen pahvilaatikkoon. Laatikon edessä murisee King Kong ja sitä ympäröi mustan puhuvalla pohjalla tiedot mm. valmistajasta, näytönohjaimen mallista sekä muutamista ominaisuuksista.

Näytönohjaimen ohella pakkauksen sisältä löytyy rahoille vastinetta ohjekirjan, YPbPr-adapterikaapelin, virta-adapterikaapelin, kahden DVI-D-Sub-adapterin, CD/DVD-levykotelon ja kolmen levyn turvin. Ensimmäiseltä levyltä löytyy ajurit ja muut tarpeelliset ohjelmistot, kun taas toinen ja kolmas levy on varustettu Project: Snowblind- ja Peter Jackson’s King Kong -kokoversiopeleillä.

Konseptina yksi näytönohjain, jossa on kaksi piirilevyä, kaksi cooleria, yhteensä gigatavu muistia ja kaksi nykypäivän suorituskykyisimmästä päästä olevaa G71-grafiikkapiiriä, kuulostaa hurjalta idealta. Käytännössä GeForce 7950 GX2 on kuitenkin kaikkea muuta kuin hurjannäköinen räpellys, sillä koko pakkaus on ainoastaan yhtä kookas kuin GeForce 7900 GTX ja se kuluttaa kokoonpanosta kaksi korttipaikkaa. Kokonaisuus on NVIDIAlle tunnusmaisen vihreänpuhuva ja mielenkiintoisimmat komponentit on sijoitettu varsin pienikokoisten coolerien alle piirilevyjen takaosiin.

Näytönohjaimen takapuoli on kuten minkä muun tahansa nykypäivän suorituskykyisen näytönohjaimen, sillä kaikki muistipiirit on sijoitettu piirilevyn/piirilevyjen etupuolelle. Takana näkyy piirilevyn kulmissa olevat ruuvit, joilla piirilevyt on kiinnitetty toisiinsa, kun taas keskellä olevat viisi jousilla varustettua ruuvia pitää coolerin paikoillaan.

Edestä tutkiskeltuna alemman korttipaikan kohdalla on metallilevyyn rei’itetty ilmanvaihtoaukkoja, kun taas ylempi on varustettu kolmella liittimellä. Vasemmalla reunimmaisena tulee vastaan seitsemänpinninen liitin, josta voi syöstä kuvan ulos joko suoraan S-Video-kaapelilla tai Asuksen emolevyn mukana toimitettavalla YPbPr-adapterikaapelilla korkearesoluutioulostulona. DVI-liittimet ovat kaksilinkkisiä, joten niiden kautta on mahdollista liikuttaa tehokkaasti kuvaa digitaalisessa muodossa kahteen korkearesoluutioiseen näyttöön.

Mielenkiintoisena puolena GeForce 7950 GX2 -näytönohjaimessa on ainoastaan yksi kuusipinninen lisävirtaliitin, kun aiemmassa GeForce 7900 GX2:ssa oli kummassakin piirilevyssä oma liitin. GeForce 7900 GTX:ään verrattuna selvän pesäeron tekee virransyöttö, jonka komponentit on sijoitettu näytönohjaimen etuosaan pois lisävirtaliittimen läheisyydestä.

GeForce 7950 GX2:ssa on ainoastaan yksi PCI Express x16 -liitin, eikä omaa liitintä molemmilla piirilevyillä, minkä ansiosta näytönohjainta on mahdollista käyttää missä tahansa PCI Express x16 -liittimellä varustetussa emolevyssä. GeForce 7950 GX2:n käyttö ei siis vaadi emolevyltä SLI-tukea ja soveltuu näin ollen käytettäväksi lähes kaikkien nykypäivän emolevyjen kanssa. Joissain tapauksissa emolevy saattaa kuitenkin vaatia BIOS-päivityksen, jotta näytönohjaimen käyttö on mahdollista. Tarkempi lista yhteensopivista emolevyistä löytyy osoitteesta http://www.nvidia.com/gx2.

GeForce 7950 GX2 on kokonsa puolesta hyvin verrattavissa GeForce 7900 GTX:ään, sillä näytönohjaimien piirilevyt ovat lähes identtisen kokoiset. Lisäksi GeForce 7900 GTX:n massiivinen jäähdytysjärjestelmä kuittaa takaisin siinä, missä GeForce 7950 GX2 häviää kahdella piirilevyllä. Vaikka molemmissa näytönohjaimissa sykkii G71-grafiikkapiiri, jäähdytysjärjestelmissä on suuria eroja. GeForce 7900 GTX:ssä on karkeasti otettuna kolminkertaisesti jäähdytyspinta-alaa GeForce 7950 GX2:n yhtä cooleria kohden ja lisäksi tuulettimia verratessa erot ovat huomattavat. Toisaalta on kuitenkin syytä muistaa, että GeForce 7900 GTX toimii korkeammilla kellotaajuuksilla ja lisäksi sen jäähdytysjärjestelmä on saanut paljon kiitosta hiljaisuudestaan.

Tarkkasilmäisimmät varmasti jo ehtivät huomata, että GeForce 7950 GX2:n alemman piirilevyn yläreunassa on SLI-liitin. Näytönohjaimia on mahdollista asettaa toimimaan kaksin kappalein rinnan ja kytkeä toisiinsa SLI-sillan avulla. NVIDIA ei tue tätä kuluttajille ja herkku jää ainoastaan laitteistovalmistajille, mutta luonnollisesti mikään ei estä omia koneita kasaavia ostamasta kahta GeForce 7950 GX2 -näytönohjainta. Kun kokoonpanossa on kaksi GX2-sarjan näytönohjainta, tulee vastaan termi Quad SLI, joka nimensä mukaisesti viittaa SLI-tekniikkaan, minkä avulla yhdistetään neljä grafiikkapiiriä samaan tietokoneeseen.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce 7950 GX2
  2. Näytönohjaimen purkaminen ja komponentit & Quad SLI
  3. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Melu & Suorituskyky
  4. Ylikellotus & Loppuyhteenveto