Uusimmat

Ylikellotus & Loppuyhteenveto

08.06.2006 18:27 Muropaketin toimitus

 

Ylikellotus

Luonnollisesti testasimme myös GeForce 7950 GX2:n ylikellottamista, mikä suoritettiin kaksiosaisena vaiheena. Ensimmäiseksi AMD Athlon 64 FX-62 -prosessorin kellotaajuus pidettiin vakiona 2,8 GHz:ssä ja ainoastaan näytönohjaimen grafiikkapiirin ja muistipiirien kellotaajuuksia alettiin nostaa ajureiden välilehdeltä. Grafiikkapiirin kellotaajuus onnistuttiin nostamaan vakiosta 500 MHz:stä 575 MHz:iin ja muistien kellotaajuus 600 MHz:stä (1,2 GHz DDR) 775 MHz:iin (1,55 GHz DDR). Vakiokellotaajuuksilla ajettuun 3DMark05:n 13501 pisteeseen nähden tulos nousi vajaat yhdeksän prosenttia 14684 pisteeseen.

Toisena vaiheena prosessorin kellotaajuus nostettiin 1,5 voltin käyttöjännitteen turvin 3,15 GHz:iin ja 3DMark05 ajettiin läpi samoilla näytönohjaimen kellotaajuuksilla, kuin ensimmäisessä vaiheessa. Suorituskykyisillä näytönohjaimilla prosessori muodostuu helposti pullonkaulaksi 3DMark05:ssä ja prosessorin ylikellotuksen vaikutus näkyy selvänä suorituskykyparannuksena kokonaistuloksessa. 15707 pisteen tuloksella vakiokellotaajuuksilla ajettuun tulokseen nähden 3DMark05-pisteet nousivat 16 prosenttia ja pelkästään ylikellotettuun näytönohjaimeen verrattuna seitsemän prosenttia.

Loppuyhteenveto

GeForce 7950 GX2 kuulostaa paperilla hurjalta ratkaisulta, mutta käytäntö osoitti kaikkea muuta. Näytönohjain on kokonsa puolesta verrattavissa GeForce 7900 GTX:ään, vaikka koko komeus koostuukin kahdesta erillisestä piirilevystä, joissa molemmissa on oma G71-grafiikkapiiri, 512 megatavua muistia ja cooleri. NVIDIA mainostaa GeForce 7950 GX2:ta yhtenä näytönohjaimena SLI-näytönohjainpaketin sijaan ja tarkempi tutkinta ja testaus osoittivat väitteen todeksi. Näytönohjaimessa on ainoastaan yksi PCI Express x16 -liitin ja sen käyttö ei vaadi emolevyltä SLI-tukea, mikä olisi välttämätöntä kahdella erillisellä näytönohjaimella. Lisäksi GeForce 7950 GX2:ta on mahdollista käyttää ATIn piirisarjallisissa emolevyissä.

Suomeen ensimmäisenä rantautuneet Asuksen näytönohjaimet kustantavat vajaay 600 euroa, mikä saattaa kuulostaa kieltämättä paljolta, mutta suorituskykymittauksissa käy selväksi, että GeForce 7950 GX2:een on varattuna reilusti puhtia. GeForce 7900 GTX, joka sekin kustantaa noin 550 euroa, jää testeissä enemmän vai vähemmän GeForce 7950 GX2:n jalkoihin, ja muutaman kymmenen euron lisähinta alkaa kuulostaa reilulta hinnoittelulta. Lisäksi tehonkulutusmittaukset osoittivat, ettei GeForce 7950 GX2 ja GeForce 7900 GTX:n tehonkulutuserot ole kovinkaan erilaiset, sillä levossa eroa muodostui ainoastaan viisi wattia ja rasituksessakin vajaat 20 wattia. Meluntuotto pysyi myös kohtuullisen hyvin lapasessa, vaikkei aivan GeForce 7900 GTX:n tasoiseen lähes äänettömään ratkaisuun päästykään.

Mitä Quad SLI:hin tulee tällä hetkellä, on GeForce 7950 GX2:n ajurituki vielä heikkoa ja NVIDIA on itse maininnut virallisten Quad SLI -ajureiden saapuvan aikaisintaan parin kuukauden kuluttua. Toisaalta Quad SLI on NVIDIAn mukaan suunnattu ainoastaan laitteistovalmistajien herkuksi ja kahdella GeForce 7950 GX2 -näytönohjaimella varustettuja kokoonpanoja tullaan näkemään aikanaan ainakin Delliltä (Alienwarelta), Falcon Northwestiltä ja Voodoo PC:ltä. Toisaalta Quad SLI -kokoonpano on jo nyt mahdollista asettaa toimimaan, mutta hieman rampautettuna, sillä näytönohjaimet voi asentaa käyttämällä GeForce 7900 GX2:lle tarkoitettuja modifioituja ajureita.

Kaiken kaikkiaan GeForce 7950 GX2 vakuutti Muropaketin toimituksen ja varsinkin hintaan suhteutettuna suorituskykytaso on hyvällä pohjalla. Plussaa on myös se, että näytönohjain on kyetty pitämään kahden korttipaikan kokoisena ja että emolevyltä ei vaadita SLI-tukea. Esimerkkitapauksena ollut Asus on tehnyt normaalin laadukasta jälkeä oma paketointinsa suhteen ja näytönohjainta markkinoidaan aggressiivisesti King Kongin merkeissä, josta toimitetaan mukana myös kokoversiopeli. Quad SLI on toistaiseksi syytä jättää vähemmälle huomiolle, mutta aikanaan tästäkin tullaan kuulemaan varmasti vielä paljon.

Sisältö

  1. NVIDIA GeForce 7950 GX2
  2. Näytönohjaimen purkaminen ja komponentit & Quad SLI
  3. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Melu & Suorituskyky
  4. Ylikellotus & Loppuyhteenveto