Uusimmat

Sapphire Radeon X1900 GT & X1800 GTO

05.06.2006 02:02 Muropaketin toimitus

Huhtikuun lopulla julkaisimme artikkelin, jossa perehdyttiin NVIDIAn kuluttajahintaluokan näytönohjaimiin, GeForce 7900 GT- ja GeForce 7600 GT -näytönohjaimiin. Nämä ovat ominaisuuksien valossa verrattavissa NVIDIAN tämän hetken suorituskykyisimpään GeForce 7900 GTX -näytönohjaimeen, mutta ovat pikseliliukuhihnojen ja kellotaajuuksien osalta rampautettuja isoveljestään. Tässä artikkelissa laajennetaan näkemystä muutaman sadan euron hintaisten näytönohjainten valikoimasta, kun testiin on saatu Sapphiren nimen alla myytävät Radeon X1800 GTO- ja Radeon X1900 GT -näytönohjaimet. Nämä ovat niin ikään ominaisuuksiltaan täysivertaisia Radeon X1800- ja X1900-sarjan näytönohjaimia, mutta NVIDIAn näytönohjainten tavoin suorituskyvyltään rampautettuja.

ATI julkaisi Radeon X1800 GTO:n pari kuukautta sitten ja se on näillä näkymin viimeinen R520-koodinimelliseen grafiikkapiiriin perustuva Radeon X1800 -tuoteperheen näytönohjain. Vastaavasti toukokuun alussa julkaistu Radeon X1900 GT laajentaa uusinta Radeon X1900 -tuoteperhettä, joka tunnetaan myös koodinimellä R580. Viime vuoden puolella, ennen Radeon X1K -sarjan näytönohjaimia, ATIn näytönohjaimet saivat osakseen paljon negatiivista palautetta, kun markkinoilla oli paljon eri mallimerkinnöillä varustettuja näytönohjaimia. Esimerkiksi Radeon X800 -nimellä myytäviä näytönohjaimia löytyi yli kymmenellä eri mallimerkinnällä. Radeon X1800- ja X1900-näytönohjaimien kanssa ei ole vastaavaa ainakaan toistaiseksi tapahtunut, vaikka ensimmäisenä mainittuun tuoteperheeseen nykyään kuuluukin jo seitsemän eri mallia: LE, GTO, Pro, AIW XL, XL, XT ja CrossFire. Vastaavasti uudempaan Radeon X1900 -tuoteperheeseen on lanseerattu kuusi näytönohjainta: GTO, GT, AIW, XT, XTX ja CrossFire.

 

Sapphire Radeon X1900 GT

Sapphire on pakannut Radeon X1900 GT -näytönohjaimen mukaan kohtuullisen määrän oheistavaroita ja mukana on ohjekirja, ajuri-CD-levy, kaksi DVI-D-Sub-adapteria, virta-adapterikaapeli, S-Video- ja komposiittikaapelit ja -adapterikaapeli, YPbPr-adapterikaapeli sekä PowerDVD 6- ja PowerDirector 4 -ohjelmisto-CD-levyt.

Sapphire Radeon X1900 GT muistuttaa pikaisella vilkaisulla samalta näytönohjaimelta, kuin Muropaketissa viime vuoden syksyllä arvosteltu Radeon X1800 XL -näytönohjain. Cooleri on muodoiltaan täysin vastaavanlainen, lukuun ottamatta tietenkin Sapphiren omia tarroja, ja se peittää leijonaosan muutenkin massiivisen piirilevyn pinta-alasta.

Koska Radeon X1900 GT on hyvin tuore julkaisu, on niiden saatavuus Suomessa toistaiseksi hyvin rajoitettu. Artikkelin kirjoitushetkellä onnistuttiin kuitenkin bongaamaan ainakin yhden verkkokaupan listoilta toisen valmistajan vastaava näytönohjain 340 euron hinnalla. Sapphiren malleja rantautuu takuuvarmasti aikoinaan Suomeen enemmän ja hintataso liikkunee 300-350 euron välimaastossa.

I/O-liitinpaneeli on varustettu perinteisillä liittimillä, eli kahdella DVI- ja ATI Rage Theater -piirin myötä yhdellä VIVO-liittimellä. Molemmat DVI-liittimet ovat kaksilinkkiset, joten niistä voidaan siirtää tehokkaasti kuva kahteen suuriresoluutioiseen näyttöön digitaalisessa muodossa.

Radeon X1900 GT:ssä on täysin vastaavanlainen 50-koodillinen piirilevy kuin Radeon X1900 XTX:ssä, mutta virransyötössä on havaittavissa pieniä eroja. Vaikka piirilevyllä on paikka seitsemälle kelalle, on näitä juotettu paikoilleen ainoastaan kuusi kappaletta. Kuumiksi lämpiäviä fettejä jäähdytetään tutulla pitkän mallisella siilillä ja lisävirtaliitin on sijoitettu piirilevyn kulmaan.

Kaikki muistipiirit on sijoitettu piirilevyn etupuolelle, joten alapuolella kirkkaan punaista pintaa rikkoo ainoastaan pienet pintaliitoskomponentit, muutamat tarrat sekä coolerin kiinnityskappale.

Radeon X1900 GT perustuu 90 nanometrin prosessilla valmistettuun R580-koodinimelliseen grafiikkapiiriin, joka koostuu hulppeasta 384 miljoonasta transistorista. Radeon X1900 XTX:ään verrattuna Pixel Shader -yksikön ryppäitä on rampautettu kolme kappaletta, joten 48 Pixel Shader -yksikön sijaan niitä on käytössä ainoastaan 36 kappaletta. Vertex Shader- ja tekstuuriyksikköjen lukumäärä on sama eli ensimmäisenä mainittuja on edelleen kahdeksan ja jälkimmäisenä mainittuja 16 kappaletta. Grafiikkapiiri toimii 575 MHz:n kellotaajuudella.

Vaikka Radeon X1900 GT:ssä muistipiirit toimivat ainoastaan 600 MHz:n (1,2 GHz DDR) kellotaajuudella, on näytönohjaimessa käytetty Samsungin 1,1 nanosekunnin muistipiirejä, jotka kykenevät teoriassa 900 MHz:n kellotaajuuteen (1,8 GHz DDR). Tämä tarkoittaa sitä, että ylikellottamista silmällä pitäen muistien kellotaajuuksissa pitäisi olla paljon nostovaraa. Muistiväylä on 256-bittiä leveä ja GDDR3-muistia näytönohjaimessa on yhteensä 256 megatavua.

Sisältö

  1. Sapphire Radeon X1900 GT & X1800 GTO
  2. Sapphire Radeon X1800 GTO
  3. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Lämpötila & Melu
  4. Suorituskyky
  5. Ylikellotus, Radeon X1800 GTO:n modifiointi & Loppuyhteenveto