Uusimmat

Sapphire Radeon X1800 GTO

05.06.2006 02:02 Muropaketin toimitus

Radeon X1900 GT:tä hieman halvempaa näkemystä kuluttajaluokan näytönohjaimesta edustaa artikkelin toinen Sapphiren edustama tuote, Radeon X1800 GTO. Tuote on pakattu vastaavalla tavalla kuin edellisellä sivulla käsitelty Radeon X1900 GT, eli mukana tulee ohjekirja, ajuri-CD-levy, kaksi DVI-D-Sub-adapteria, virta-adapterikaapeli, S-Video- ja komposiittikaapelit ja -adapterikaapeli, YPbPr-adapterikaapeli sekä PowerDVD 6- ja PowerDirector 4 -ohjelmisto-CD-levyt.

Ulkoapäin Radeon X1800 GTO on rinnastettavissa Radeon X1900 GT:hen, joskin 50-numeroon päättyvän piirilevykoodin sijaan tämä vanhempaa sukupolvea edustava tuote perustuu 20-versiolliseen piirilevyyn. Virransyöttöä lukuun ottamatta suuria eroja ei ole ja coolerikin on hyvin pitkälle vastaava, kuin Radeon X1900 GT:ssä. Hopeanhohtoisesta robottinaisesta Sapphire on päätynyt ehostamaan coolerin pintaa kylmäkatseisella humanoidilla.

Radeon X1800 GTO on julkaistu Radeon X1900 GT:tä aikaisemmin, joten näytönohjaimet ovat ehtineet rantautumaan paremmin Suomeen. Myös Sapphiren nyt testattavaa mallia on saatavilla kiitettävästi ja hintataso liikkuu noin 250 eurossa.

Näytönohjaimen takapuoli on yhtä tylsä kuin Radeon X1900 GT:ssä.

Radeon X1900 GT:n tapaan DVI-liittimiä on kaksin kappalein ja lisäksi keskellä jäävä musta liitin on ATI Rage Theater -piirin siivittämänä kykenevä vastaanottamaan ja lähettämään kuvaa.

Radeon X1800 GTO -näytönohjaimissa on käytetty 10- ja 20-versiollisia piirilevyjä ja Sapphiren tuote käyttää näistä uudempaa 20-versiollista. Ero 50-piirilevyyn näkyy selvimmin virransyötön komponenteissa ja mm. keloille on paikkoja ainoastaan kuudelle kappaleelle. Joskin näitä kaikkia ei ole täytetty ja keloja on ainoastaan viisi kappaletta. Näytönohjaimen tehonkulutus on sen verran korkea, ettei PCI Express -väylä kykene yksistään toimittamaan koko virrantarvetta, joten piirilevyn yläkulmassa on tukena lisävirtaliitin.

Radeon X1800 GTO:n R520-grafiikkapiiri on R580:n tavoin valmistettu 90 nanometrin prosessilla, mutta R580:een verrattuna se on fyysiseltä kooltaan huomattavasti pienempi. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi R580:n uudistetusta Pixel Shader -moottorista. Radeon X1800 XT:n 16 pikseliliukuhihnasta GTO:ssa on käytössä 12 pikseliliukuhihnaa. Tässä vaiheessa on syytä huomata, että R520 ja R580 eroavat varsin paljon toisistaan ja vanhempien näytönohjaimien renderöintiliukuhihnakäsitystä ei ole syytä sekoittaa Pixel Shader -yksiköihin. Vertex Shader -yksikköjä on kahdeksan ja tekstuuriyksikköjä 16 kappaletta, ja Radeon X1800 XT:n 625 MHz:n sijaan grafiikkapiiri toimii ainoastaan 500 MHz:n kellotaajuudella.

Radeon X1800 GTO:ssa on käytössä niin ikään Samsungin valmistamat GDDR3-muistipiirit, mutta 1,1 nanosekunnin mallien sijaan on tyydytty halvempiin 2,0 nanosekunnin piireihin. Muistiväylä on 256-bittinen ja muistipiirit toimivat jo vakiona Samsungin lupaamalla 500 MHz:n kellotaajuudella (1,0 GHz DDR).

Coolerit ovat hyvin samankaltaiset, mutta niissä on silti havaittavia eroja. Näkyvin näistä on Radeon X1800 GTO:n (alempi) coolerin kookkaampi tuuletin verrattuna Radeon X1900 GT:ssä (ylempi) käytettyyn cooleriin.

Alapuolelta paljastuu enemmän eroja, sillä Radeon X1800 GTO:n pohjaosa peittyy tuulettimen alapuolellekin, kun taas Radeon X1900 GT:ssä tuuletin on puoliksi pohjan ulkopuolella. Molemmat coolerit ovat pääosin valmistettu kuparista, mikä näkyy selvimmin grafiikkapiirin kohdalla. Kupariosat on ympäröity alumiinisilla kehikoilla, jotka ovat yhteydessä muistipiireihin. Coolereissa muistipiirit ovat yhteydessä alumiinikehikkoihin lämpöä johtavilla tyynyillä, mutta Radeon X1900 GT:n tapauksessa kehikko on suojattu muovitarralla, johon on leikattu kolot muistipiirien kohdalle.

Coolereiden päätyjä tutkiessa havainto kohdistuu kupariripojen määrään. Radeon X1900 GT:n coolerissa (ylempi) ripoja on tiheämmin, kuin Radeon X1800 GTO:n (alempi) coolerissa. Varsinkin Radeon X1900 GT:n tapauksessa siili on syytä muistaa putsata tasaisin väliajoin, sillä koneesta imeytyvä pöly kerääntyy helposti tiheän siilin etureunaan heikentäen jäähdytystehoa.

Sapphire ei toimita näytönohjaimiensa mukana CD:llä tai DVD:llä ainoatakaan kokoversiopeliä, vaan on päätynyt hieman erilaiseen ratkaisuun. Aktivointi-CD-levyn avulla voi valita vapaasti Tony Hawk’s Underground 2-, Prince of Persia: Warrior Within-, Brothers in Arms: Road to Hill 30- ja Richard Burns Rally -pelien joukosta mieluisan/mieluisat pelit ja ladata ne ilmaiseksi. Jokaista neljää peli voi testata yhden tunnin, minkä jälkeen tulee valita ilmaiseksi valittava peli. Muut pelit voi lisäksi ostaa alennetuilla hinnoilla. Radeon X1900 GT:n tapauksessa valittavana on yksi ilmainen peli, kun taas hieman merkillisesti halvemman Radeon X1800 GTO:n ostajalla on mahdollisuus valita kaksi peliä.

Oudoksuntaa kerännee myös näytönohjaimien mukana toimitetut lisävirtakaapelit, joissa on kaapelia säästetty tavalla ja toisella. Radeon X1900 GT:n kaapelissa (oikeanpuoleinen) on yksi virta- ja kaksi maakaapelia, kun taas Radeon X1800 GTO:n kaapeli (vasemmanpuoleinen) on lähes täytenäinen. Poikkeuksen tähän tekee mielenkiintoisen näköinen hyppylankaviritelmä.

Sisältö

  1. Sapphire Radeon X1900 GT & X1800 GTO
  2. Sapphire Radeon X1800 GTO
  3. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Lämpötila & Melu
  4. Suorituskyky
  5. Ylikellotus, Radeon X1800 GTO:n modifiointi & Loppuyhteenveto