Uusimmat

Testi Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC -näytönohjain – Syö virtaa, mutta potkuakin löytyy

04.04.2021 11:00 Aleksi Pakkala

Tunnetusti näytönohjaimet ovat tällä hetkellä kiven alla. Tämä pätee myös Muropaketin testiin hyvä tovi julkaisun jälkeen ehtineeseen Radeon RX 6800 XT -malliin. Ne onnekkaat, jotka näytönohjaimen onnistuvat hankkimaan, saavat kuitenkin Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC -mallissa hyvän vastineen rahalleen.  

Nvidian GeForce RTX 3000 -sarjan julkaisu osui kutakuinkin samoihin aikoihin uuden konsolisukupolven kanssa. Uutuudet toivat valtavan harppauksen pelikäyttöön tarkoitettujen näytönohjainten laskentatehoon. Samoihin aikoihin julkaistut AMD Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet saapuivat kauppojen hyllyille marraskuussa. Näitä kaikkia tietotekniikkauutuuksia yhdistää äärimmäisen huono saatavuus, sillä käytännössä mitään niistä ei vieläkään löydy kauppojen varastoista ja saatavuustilanteet näyttävät punaista.

AMD on pannut Intelille todella vahvasti kampoihin prosessoripuolella, mutta Nvidia dominoi edelleen näytönohjainmarkkinoita. Steamin laitteistokyselyn mukaan Nvidialla on noin 75 prosentin markkinaosuus näytönohjaimista, mutta prosessoreista AMD:n markkinaosuus on noussut jo liki 30 prosenttiin. AMD Radeon RX 6000 -sarja on punaisen leirin vastaus Nvidian 3000 -sarjan näytönohjaimille, ja tällä kertaa Muropaketin testissä oli Radeon-malliston kärkipäästä Gigabyte Radeon RX 6800 XT Gaming OC -näytönohjain.

AMD Radeon RX 6800 XT -näytönohjainten ohjemyyntihinta Suomessa on 740 euroa, mutta tähän hintaan näytönohjaimia ei saa tällä hetkellä mistään. Jimm’s PC-Storessa halvin RX 6800 XT -malli kustantaa 1149 euroa.

Radeon RX 6800 XT kilpailee hinnoittelunsa ja suorituskykynsä ansiosta Nvidia RTX 3070 -näytönohjainten kanssa. Tämänkertaisessa Muropaketin testiartikkelista tutustutaan Gigabyte Radeon RX 6800 XT -näytönohjaimeen tarkemmin ja vertaillaan näytönohjaimen suorituskykyä samaan hintasegmenttiin osuvien näytönohjainten kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat