UUSIMMAT

Testissä Mad Catz B.A.T. 6+ -pelihiiri – Muokattava ja toimiva, mutta myös osittain vanhahtava

24.10.2021 20:00 | Antti Voutilainen

Tuhkasta noussut Mad Catz on saanut Suomessakin maahantuojan, joten on hyvä aika ottaa testiin valmistajan viimeisin hiirimalli. Mad Catz B.A.T. 6+ -pelihiiri on maltillisesti muotoiltu, mutta monipuolisesti muokattava malli. Tämä näkyy myös käytössä.

Oheislaitemarkkinoilla nähdään harvemmin suurempia kaatumisia. Useammin markkinoilla on totuttu näkemään fuusioita, kun joku suuri peluri on ostanut pienemmän. Tuoreimpia esimerkkejä lienee Roccat, jonka Turtle Beach osti vuonna 2019. Pienempiä pelureita tulee ja menee.

Vuonna 2017 nähtiin kuitenkin isomman pelurin romahdus, kun Mad Catz ajautui konkurssiin. Kovinkaan syviin multiin Mad Catz ei päätynyt, sillä se herätettiin henkiin jo seuraavana vuonna. Varsin omaperäisesti muotoiltujen pelihiirien sukupuutto peruuntui.

Mad Catzin oheislaitteita alettiin hiljattain tuomaan myös Suomen markkinoille. Otimmekin testiin perinteisempää muotoilua edustavan B.A.T. 6+ -pelihiiren.

Kirjoitushetkellä B.A.T. 6+ -pelihiiren hinnat alkavat noin 80 eurosta, mutta osalla jälleenmyyjistä hinta on sadan euron tuntumassa. Samasta hintaluokasta löytyy muun muassa Glorious PC Gaming Racen langaton Model O, Xtrfyn MZ1 – Zy’s Rail, Logitechin MX518, Razerin Basilisk V3 ja Mad Catzin R.A.T. 8+ ADV.

B.A.T. 6+ ei ole mikään aivan uutuus, vaan hiiri julkistettiin jo tammikuussa ja toimitukset alkuvuodesta. Uutuuden kärkiominaisuuksiksi nostettiin sen soveltuvuus oikea- ja vasenkätisille, mutta myöskin sen fyysinen muokattavuus. Hiiren mukana toimitetaankin kolme magneettikiinnitteistä vaihtokappaletta, joiden avulla käyttäjä voi muokata hiiren ulkomuotoa itselleen mieluisammaksi.

Kolmesta vaihtokappaleesta yksi on osoitettu hiiren selkäpuolelle. Kaksi jäljellä olevaa palasta on tarkoitettu hiiren kyljille, vasemmalle sekä oikealle. Selkäpalalla saadaan korotettua hiiren korkeutta varsinkin takaosasta. Kylkien levityskappaleet tarjoavat taasen lepuutuspaikan peukalolle ja pikkusormelle kätisyydestä riippumatta.

Konepellin alla sensorina toimii PixArtin optinen PMW3389 -anturi, joka kykenee parhaillaan 16 000 DPI:n tarkkuuteen. Päivitysnopeuden saa nostettua parhaillaan 2 000 hertsiin, jonka ansiosta vasteaika on 0,5 millisekuntia. Hiiren päänäppäimissä käytetään DAKOTA-kytkimiä, joille luvataan 60 miljoonan klikkauksen käyttöikää. Kytkinten vasteajaksi kerrotaan kaksi millisekuntia.

Päänäppäinten lisäksi hiiren molemmilta kyljiltä löytyy kaksi kylkinäppäintä. Lisäksi hiiren selkäpuolelta, rullan välittömästä läheisyydestä, löytyy erillinen näppäin, jonka toimintona oletuksena on sensorin tarkkuuden vaihto. Ohjelmoitavien näppäinten kokonaismäärä nousee siis kymmeneen. Näppäimet ovat ohjelmoitavissa Mad Catzin oman hallintaohjelman kautta.

Hiiren ulkomitoiksi ilmoitetaan 125 x 66 x 42 millimetriä. Painoa komeudelle on kertynyt 115 grammaa. USB-kaapelin pituudeksi ilmoitetaan 1,8 metriä.

B.A.T. 6+ -pelihiiren ulkonäkö todennäköisesti jakaa mielipiteitä. Muokattavuus itsessään on kompromissi, minkä vuoksi muotoilu poikkeaa hieman tavanomaisesta.

Yleisesti ottaen ulkonäkö miellytti silmää. Suuren särön miellyttävyyteen teki kuitenkin hiiren takaosassa hopeisella taustalla oleva punainen B.A.T -teksti. Toteutus vaikuttaa siltä, että hiiren takaosaan on väkisin pitänyt saada mahtumaan jotain.

Lisäksi kylkiin sijoitetut RGB led-valot eivät pääse kovinkaan hyvin oikeuksiinsa, koska ne jäävät vaihdettavien kylkipalojen alle. Kokonaisuus olisi ollut ehkä toimivampi, jos esimerkiksi hiiren selkäpuolella oleva Mad Catz -logo olisi ollut led-taustavalaistu. Hiiren muotoilusta ei sen sijaan löydy käytön kannalta moitittavaa.

Hiiren käyttö oli miellyttävää kaikilla vaihtopalakombinaatioilla. Hiiren korkeutta nostava vaihtoselkäpala tuntui niin ikään mukavalta, kunhan siihen vain tottui. Positiivista on tietenkin se, että symmetrisesti muotoiltu hiiri soveltuu vasen- ja oikeakätisille.

Vaihdettavat kylkipalat ja selkäpala palvelivat siis vallan hienosti. Sen sijaan ilman kylkipaloja hiiren käyttö tuntui aavistuksen epämiellyttävältä, suorastaan kulmikkaalta. Hiirestä tuli liian kapea ja esimerkiksi kylkinäppäinten painaminen ei ollut niin luonnollista kuin kylkipalojen kanssa.

Yllättävää kyllä, hiiri tuntui liikkuvan liukkaammin, kun käytössä oli suuremmat kylkipalat. Hiiren käyttö oli miellyttävää, vaikka sen painoero olikin hurja kuluneena vuonna testissä olleisiin huippukevyisiin hiiriin.

Vaihtopalojen magneettikiinnitteisyys ei myöskään osoittautunut ongelmaksi. Vaihtopalat pysyivät paikoillaan odotetusti ja niiden vaihtaminen oli vaivatonta.

Hiiren näppäinten tuntuma oli kautta linjan hyvä. Päänäppäinten sekä kylkinäppäinten tunto- ja äänivaste oli miellyttävä. Oikean päänäppäimen kansi tuntui olevan hieman irti, sillä näppäimestä lähti ylimääräinen ääni hennostakin kosketuksesta. Vasemmasta päänäppäimestä vastaavaa ääntä ei lähtenyt. Suuresta ongelmasta ei ole kyse, lähinnä ylimääräinen ääni tekee pienen kuprun hiiren laatuvaikutelmaan.

Rullan tuntuma oli niin ikään mainio. Pyörityksestä lähtevä tuntovaste oli selvä, mutta toiminta miltei äänetöntä, joka on siis hyvä asia.

Hiiren selkäpuolella oleva ylimääräinen näppäin oli muiden näppäinten tapaan jämäkkä eikä sen sijoittelussa ollut moittimista. Vahinkopainalluksia ei testijakson aikana tullut yhtään ja kiitos kuulunee osin sen sijoittelulle, mutta myös sille, että se ei ole liian herkkä.

Yleisellä tasolla hiiren käyttötuntuma oli vallan mainio. Vaihtopaloilla kikkailu ei vaikuttanut käyttötuntumaan negatiivisesti missään vaiheessa. Lisäksi hiiri palveli varsin tunnollisesti koko testijakson ajan. Mitään häiriöitä tai ongelmia toiminnassa ei ilmennyt.

Pisimmän ajan hiiri palveli työpöytäkäytössä, mutta sen palvelualttiutta testattiin toki myös pelikäytössä. Destiny 2-, Battlefield V-, Battlefield 2042 (Beta)-, Valheim-, ja Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -peleissä.

Hiiren moitteetonta toimintaa tukee myös MouseTester-ohjelman tulokset. Liikeradalle sijoittunutta nopeaa nykäystä hiiri ei onnistunut täysin lukemaan, mutta vastaavaa liikettä tuskin esiintyy arkikäytössä.

Hiiren hallintaohjelma, MADCATZ B.A.T. 6+, tuntuu käyttöliittymänsä puolesta aikamatkalta 2000-luvun alkupuolelle. Kyseessä ei silti ole puhtaasti huono asia. Pelkistetty käyttöliittymä ilman rönsyjä on varsin virkistävä kokemus aikana, jolloin oheislaitteiden hallintaohjelmat pyrkivät tekemään niin paljon muuta kuin ydintehtävänsä.

Hallintaohjelman päänäkymässä, Programming, hoidetaan näppäinten ohjelmointi. Näppäimille saa määritettyä vaihtoehtoisia toimintoja raahaa-ja-pudota -periaatteella. Tarjolla on laaja kattaus muun muassa verkkoselaukseen liittyviä toimintoja, mutta myös perinteisempiä toimintoja. Programming-osiossa hoidetaan myöskin mahdollisten makrojen nauhoitus.

Settings-osiossa muokataan hiiren sensorin tarkkuutta, määritetään (tarvittaessa) tarkkuuden vaihtoon erillinen näppäin ja muokataan hiiren päivitysnopeutta. Tarjolla on myös Angle Snap -toiminto, joka ”suoristaa” kursorin liikkeen. Pelikäytössä toiminnolle on vaikea keksiä järkevää käyttötarkoitusta.

Chameleon-osio on pyhitetty hiiren kylkiin sijoitettujen RGB-led-valojen hallinnointiin. Valaisuefektejä on tarjolla varsin niukasti. Neljästä vaihtoehdosta yksi sammuttaa valaistuksen kokonaan, toinen tarjoaa staattisen valaistuksen, kolmas sytyttää ja sammuttaa valot ja neljäs pyörittää sateenkaaren värispektriä.

Nykystandardein valaistuksen säätömahdollisuudet ovat todella vaatimattomat. Se lähinnä vahvistaa ajatusta siitä, että kokonaisuus olisi ollut toimivampi, jos hiiren selkäpuolen logo olisi ollut staattisesti valaistu.

Support-osiosta löytyy linkit ota yhteyttä -lomakkeeseen sekä ajureiden lataussivulle.


Useampaa käyttäjää tai käyttötarkoitusta varten hiiren sisäisessä muistissa on tilaa viidelle eri profiilille. Jokaiseen profiiliin pystyy tallentamaan mieleisensä asetukset. Profiilin vaihto onnistuu painamalla samanaikaisesti hiiren vasenta ja oikeaa päänäppäintä sekä rullaa.

Kokonaisuutena B.A.T. 6+ -pelihiiri ei ole ehkä täysi napakymppi, mutta se suoriutuu tehtävästään varsin hienosti. Suorituskyvyn ja käytettävyyden puolesta hiiri on suorastaan erinomainen. Hiiren toiminnassa ei esiintynyt mitään ongelmia ja vaihtopalojen ansiosta hiiren käyttötuntuman saa muokattua juuri itselleen mieleiseksi. Symmetrisen muotoilun ja vaihtopalojen ansiosta hiirtä voi käyttää useampi.

Hiiren ainoat moitteet painottuvat enemmänkin ulkonäköön ja laatuvaikutelmaan, joten hudiksi B.A.T. 6+ -pelihiirtä on vaikea mieltää.  Hiirellä on kuitenkin haastava matka edessään, sillä samassa hintaluokassa sen kanssa painii monien nimekkäiden valmistajien pelihiiriä. Kilpailu tulee taatusti olemaan kovaa.

B.A.T. 6+ on oivallinen valinta silloin, jos hiiri tulee ns. vapaampaan käyttöön, eli sitä käyttää useampi ihminen. Pelityyppien suhteen hiiri on kaikkiruokainen. Se soveltuu niin nopeatempoisiin räiskintäpeleihin kuin MMO-peleihin, joissa hiiren lisänäppäimille on käyttöä.

Hyvää

  • Fyysinen muokattavuus
  • Soveltuvuus vasen- ja oikeakätisille
  • Moitteeton suorituskyky

Huonoa

  • Ulkonäkö varauksin
  • RGB-led-valaistuksen säätömahdollisuudet

Tekniset tiedot Mad Catz B.A.T. 6+

  • Hinta: 79,90
  • Mitat: 125 * 66 * 42, 115 grammaa
  • Sensori: PixArt PMW3389
  • DPI: 50 – 16 000
  • Muuta: Mekaaniset DAKOTA-kytkimet

Muropaketin uusimmat