Uusimmat

Testikokoonpano, & mittaukset

26.02.2010 00:53 Muropaketin toimitus

Intel Atom 330 1,6 GHz (integroitu emolevyyn)
Asus AT3N7A-I (NVIDIA ION -piirisarja)
2 kpl 1 Gt G.Skill DDR2 PC2-6400 CL4-4-3-5
2,5″ Kingston SSDNow V Series SATA2 64 Gt SSD-asema
Samsung SH-S223 -DVD-asema & SH-B083L -Blu-ray-asema
NVIDIA GeForce 9400M -näytönohjain (integroitu)
Antec ISK 300-65, Ace Polly

Asus Eee PC 1005HA (Atom N270 1,6 GHz, 945GSE, GMA 950)

Windows 7 Professional 64 bit
3DMark05
Cinebench R10
SuperPI 1M
Quake 3 Arena
SiSoft Sandra 2009 Lite SP3
Fraps 3.1.1
Prime95 25.8
CPUID HWMonitor 1.15

Koska tämän artikkelin tarkoituksena oli tutustua nykypäivän Mini-ITX-tekniikaan, testit rakentuvat useammasta eri osasta. Ensin testataan Asus AT3N7A-I:n suorituskykyä, jonka jälkeen siirrytään testaamaan koteloiden virrankulutusta, jäähdytyskykyä ja melutasoa. Lopuksi koetetaan tehdä vielä lämpötilamittauksissa paremmin pärjänneen kotelon pohjalle hiljaisuutta edistäviä muutoksia.

Testialustana toimivat vähemmän yllättäen aiemmin esitelty Asus AT3N7A-I -emolevy sekä Antecin ja Acen kotelot. Vertailukohteeksi valittiin viimesyksyisestä minikannettavatestistä Asus Eee PC 1005HA, joka on varustettu suositulla Intel Atom N270 -prosessorilla sekä Intelin 945GSE-piirisarjalla. Näin pääsemme käytännössä näkemään, kuinka suuren suorituskykyedun kaksiytimellinen Atom 330 sekä NVIDIA ION tarjoavat.

Huoneenlämpö vaihteli mittausten aikana 23-24 asteessa. Antecilla mittaukset tehtiin kaikilla kolmella eri tuulettimen nopeudella. Vertailukohteena käytetty Asuksen minikannettava oli kytkettynä verkkovirtaan testien ajan.

Atom 330 -prosessorin kahta Hyper-Threadingia hyödyntävää ydintä kuormitettiin Prime95-rasitusohjelmalla neljän säikeen avulla ja lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti prosessorin ytimien DTS-sensoreista (Digital Temperature Sensor) CPUID:n HWMonitor-ohjelmalla. Lisäksi muun kokoonpanon lämpötiloja seurattiin yleisellä tasolla ulkoisella infrapunalämpömittarilla. Melumittaukset toteutettiin tuttuun tapaan Velleman DVM805 -desibelimittarilla.

 

Asus AT3N7A-I -suorituskykymittaukset

Suorituskykymittaukset osoittavat, että Asus AT3N7A-I:hin perustuva laitteisto pärjää 17 testistä 13 testissä vertailuna käytettyä Asus Eee PC 1005HA -kannettavaa tietokonetta paremmin. Eee PC on vahvoilla ainoastaan piin likiarvoa laskevassa SuperPIssä sekä SiSoft Sandra 2009:n muistien kaistanleveyttä testaavassa Memory Bandwidth -testissä. Erot AT3N7A-I:n hyväksi ovat kohtuullisen suuret ja suurimmassa osaa testejä useiden kymmenien prosenttien suuruiset.

Tehonkulutusmittauksissa mitattiin koko kokoonpanon tehonkulutusta ja Asus AT3N7A-I -kokoonpanon osalta tehonkulutus asettui levossa 32 wattiin ja rasituksessa 48 wattiin.

 

Lämpötila-, tehonkulutus- ja melumittaukset

Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötilat mitattiin lepo- ja rasitustilassa CPUID:n HWMonitor 1.15 -ohjelmalla, joka näyttää erikseen molempien prosessoriytimien lämpötilat. Rasitus toteutettiin Prime95- ja 3DMark05-sovelluksilla. Koska prosessorilta oli tarjolla kaksi lämpötila-arvoa ja niiden molempien näyttäminen samassa kuvaajassa heikentäisi turhaan luettavuutta, ovat kuvaajaan merkityt arvot mitattujen lämpötilatietojen keskiarvoja. Lämpötilaerot ytimien välillä olivat rasituksessa maksimissaan 2-4 astetta. H-, M- ja L-kirjaimet coolerien nimien perässä kuvaavat tuulettimen pyörimisnopeutta (H=High, M=Medium ja L=Low). Antec ISK:n tuloksien yhteydessä näkyvä ”pysty” tarkoittaa sitä, että kotelo on ollut jalustassaan pystyasennossa.

Lepotilassa tulokset liikkuvat prosessorin osalta 5,5 asteen sisällä ja grafiikkapiirin osalta kuuden asteen sisällä. Antec ISK tuuletin säädettynä maksiminopeudelle yltää melusaasteen saattelemana parhaimpiin tuloksiin. Hieman yllättäen pystyasennossa grafiikkapiirin lämpötila on pari astetta alhaisempi. Hiljaisinta päätä edustavat Polly ja Antec minimikierroksilla käyvät tiivistä kamppailua, jonka Antec vie tiukasti itselleen.

Rasituksessa maksimikierroksille säädetty Antec vie jälleen vähemmän yllättäen piikkipaikan. Ace Polly puolestaan kisailee tasaisesti hiljaisempien ISK-variaatioiden kanssa. Ehkäpä merkittävin havainto on kuitenkin kotelon asennon vaikutus Antecin tuloksiin. Pystyasennossa tulokset ovat nimittäin jopa neljä astetta matalampia – siitä hyötyy erityisesti hiljaa pyörivä tuuletin, koska lämmin ilma pääsee nousemaan fysiikan lakien mukaisesti ulos kotelosta. Pystyasennossa tyhjän tuuletinpaikan suojalevy kannattaa tästä syystä irrottaa.

Melumittaukset suoritettiin perinteiseen tapaan yläviistosta noin 50 cm:n etäisyydeltä mitattavasta kohteesta. Mittaukset suoritettiin yöaikaan hiljaisessa tilassa edestä, sivusta ja takaa. Koteloiden lisäksi mittaukset tehtiin Asus AT3N7A-I -emolevyllä ja Ace Pollyllä ilman kotelotuuletinta, jotta nähtäisiin emolevyn piirisarjatuulettimen sekä Pollyn virtalähteen tuottama melu. Koteloiden melutaso mitattiin ilman tietokonekokoonpanoa.

Asus AT3N7A-I:n piirisarjatuulettimen melutasoksi mitattiin 36 dBA, joka ei ole pahalta kuulostava lukema. Pienikokoisena tuulettimena ääni on selkeästi havaittavaa korkeataajuista, mutta onneksi tasaista surinaa. Taustalla esiintyy kuitenkin vaikeasti paikannettava erittäin korkea viheltävä ääni, joka saattaa pistää ikävästi korvaan. Vaikka piirisarjatuuletin ei olekaan melutasoltaan pahimmasta päästä, hiljaisuuden ystävä ottaisi sen mieluusti kokonaan pois.

Antec ISK 300-65:n melutaso mitattiin kotelotuulettimen kaikilla kolmella melutasolla. Kotelotuuletin on ISK:n ainoa melunlähde, koska virtalähde on ulkoinen ja passiivisesti jäähtyvä. Sivumittaus tehtiin oikeasta kyljestä, jossa ISK:n tuuletin sijaitsee, ja tästä syystä kyljen meluarvot ovat korkeimmat. Maksimikierroksilla ISK pitää voimakasta huminaa ja pientä ujellusta. Numeroarvoihin verraten ääni ei ole niin häiritsevä, kuin voisi kuvitella, mutta siitä huolimatta High-asennolle on vaikea keksiä käyttöä. Keskinopeudella tuuletin pitää hiljaisessa tilassa selvästi usean metrin päähän kuuluvaa huminaa, sekä vaimeaa taustaujellusta. Ääni ei ole tyyliltään häiritsevä, mutta hiljaisuuden ystävää se ei vielä tyydytä. Minimikierroksilla tuuletin on varsin hiljainen ja kelpaa sellaisenaan hieman vaativammallekin käyttäjälle. Jäljellä on vain läheltä havaittavissa oleva vaimea humina sekä pienen pieni sirkutus.

Ace Pollyn kotelotuulettimessa on kiinteä pyörimisnopeus. Toisena äänilähteenä kotelossa on virtalähde, josta löytyy 60 mm:n tuuletin. Koitimme mitata virtalähteen melutasoa yksinään, mutta sitä ei saatu erottumaan taustamelusta kuin korvalla todella läheltä kuunneltuna. Ainut merkitystä omaava melunlähde Pollyssa on siis 80 mm:n takatuuletin ja melutaso kasvaa kotelon takaosaa kohti mentäessä. Pollyn vakiotuuletin ei ole äänetön, muttei myöskään mikään melupesäke – ääni koostuu hurinasta sekä pienestä raksutuksesta. Monille vakiotuuletin saattaa olla tyydyttävä ratkaisu, mutta hiljaisuuden ystävä vaihtaa sen näppärästi laadukkaampaan ja hiljaisempaan 80 mm:n malliin.

Molempien koteloiden virtalähteet todettiin käytännössä äänettömiksi, joten mieleen juolahti melutason pienentäminen parilla yksinkertaisella toimenpiteellä. Ratkaisuksi valittiin molempien koteloiden kohdalla Noctuan laadukas NF-R8-tuuletin, joka on varustettu muun muassa SSO-laakeroinnilla sekä Raised-Blade-lapamuotoilulla. NF-R8:n voi kytkeä toimimaan kolmella eri pyörimisnopeudella, joista hiljaisimmalla (800 RPM) melutasoksi ilmoitetaan seitsemän desibelin ekstrapoloitu arvo ilman siirtyessä 26 kuution tuntivauhtia.

Kotelotuulettimen vaihdon ohella myös Asus AT3N7A-I:n merkittävä melunlähde, piirisarjatuuletin, poistettiin kokonaan. Kun koneesta ei lisäksi löydy tavallista kiintolevyä, vaan SSD-asema, on pohjana molempien koteloiden tapauksessa äänetön tai lähes äänetön lähtötilanne.

Noctua NF-R8 kytkettiin toimimaan minimikierroksilla (800 RPM) ja kuten kuvaajasta näkyy, desibelimittarimme ei saanut koteloita erottumaan taustasta. Lähituntumalta kuultavissa oli ainoastaan vaimea ilman väreilevä humina. Tuulettimen vaihto tähän kotelokaksikkoon on siis ainakin melutason kannalta kannattava juttu.

Koska prosessorin ja järjestelmäpiirin päällä olevan jäähdytyssiilin tuuletin on nyt uhrattuna hiljaisuuden alttarilla, on tärkeää tietää mihin lämpötilat asettuvat muutosten jälkeen.

Levossa lämpötilat nousivat Antecissa vajaat 15 astetta prosessorin ja noin 10 astetta grafiikkapiirin osalta. Pollyssa vaikutus oli huomattavasti suurempi – noin 20 astetta. Pienikään tuuletin ei siis missään nimessä ole turha kapistus, vaikka äkkiseltään saattaisi luulla toisin. Rasituksessa Pollyssa lämpötilat nousivat noin 25 astetta vakiotuuletinta ja aktiivisesti jäähdytettyä emolevyä korkeammalle. Antecissa rasituslämmöt eivät yllättäen nousseet suuresti vakiokokoonpanoa korkeammalle. Eroa on ainoastaan kolmisen astetta prosessorin osalta ja grafiikkapiiri jää vain yhden asteen päähän. Antecin hallittu ilmankiertoratkaisu siis toimii hyvin myös passiivijäähdytteisen coolerin kanssa.

Sisältö

  1. Testissä Mini-ITX-kotelot ja Asus AT3N7A-I
  2. Antec ISK 300-65
  3. Ace Polly
  4. Testikokoonpano, & mittaukset
  5. Loppuyhteenveto