Uusimmat

Kokeilu Netgear Nighthawk M5 (MR5200) 5G-modeemi ja WiFi 6 -reititin – Reissaajan akkusyöppö vauhtiveijari

30.08.2022 21:00 Kai Taipale

Yksi nopea liittymä, monta käyttäjää ja usein eri paikoissa. Tällaisessa käytössä on kokeilussa ollut Netgear Nighthawk M5 (MR5200) 5G-reititin on parhaimmillaan. Käyttö on helppoa ja luotettavaa, mutta hinta hirvittää.

Netgear Nighthawk M5 (MR5200) on pienikokoinen reititin, joka on suunnattu erityisesti liikkuvaan käyttöön. Laite on 105 × 105 × 21.5 millimetrin mitoillaan mukavan pienikokoinen, eikä painoakaan ole juurikaan nykyaikaista puhelinta enempää (240 grammaa). Akkukäyttöisen paketin selkeä heikkous on kuitenkin sen hinta, jota on kertynyt peräti 800 euroa.

Ominaisuudet ovat kuitenkin hyvällä tolalla, sillä Qualcomm Snapdragon X55 -modeemiin luottavassa laitteessa tuetaan sekä 5G- että WiFi 6 -yhteyksiä. Se siis kytkeytyy ulkomaailmaan käytössä olevan mobiililiittymän enimmäisnopeudella, sillä modeemin enimmäisnopeudeksi ilmoitetaan jopa seitsemän gigabittiä sekunnissa. Ihan samaan nopeuteen ei ilmoiteta laitteen luoman WiFi 6 -verkon yltävän, sillä sen osalta nopeudeksi ilmoitetaan 1,8 gigabittiä sekunnissa. Käytettävissä on lisäksi yksi gigabittinen ethernet-liitäntä.

4G-yhteyksiä käyttäviä, mobiilikäyttöön soveltuvia modeemin ja langattoman reitittimen yhdistelmiä löytyy useilta valmistajilta – ja merkittävästi edullisempiin hintaluokkiin. Jos kuitenkin toivelistalla ovat 5G-yhteydet, niin vaihtoehtoina voisivat olla esimerkiksi ZyXEL NR2101 tai D-Link DWR-2101, jotka kumpikin asettuvat noin 500 euron hintaluokkaan.

Myyntipaketissa on itse laitteen lisäksi vain akku, USB-latauslaite ja USB-C-kaapeli sekä pikaopas. Lisävarusteena on saatavissa toinen akku noin 40 euron hintaan.

Käyttöönotto on hyvin suoraviivainen prosessi, joka hoidetaan laitteen kosketusnäytön kautta. Kosketusnäyttö ottaa valitettavasti painallukset vastaan todella epämääräisesti, ja osuminen esimerkiksi PIN-koodin syöttämisessä vaatii tarkkaavaisuutta, jotta numerot osuvat kohdalleen. Näyttö on muutenkin himmeä, mutta hoitaa kuitenkin hommansa auttavasti.

Laitteen toimintaa voi tarkastella myös mobiilisovelluksella. Netgear Mobile -sovellus antaa mahdollisuuden tärkeimpien asetusten muuttamiseen. Tämä onkin huomattavasti sujuvampaa kuin pienen näytön kautta.

Netgear Nighthawk M5 (MR5200):n testiajaksi valittiin kesä. Reititin pääsikin tämän myötä tositoimiin niin kotimaassa, mutta myös kolmella eri reissulla Euroopan sisällä. Ajallisesti laite oli käytössä enemmän tai vähemmän ahkerasti peräti kahden kuukauden ajan. Reissukäytössä laite osaa automaattisesti ilmoittaa paljonko se on käyttänyt verkkovierailudataa.

Testijakson aikana kävi hyvin ilmi, että kuuluvuus on selvästi parempaa kuin esimerkiksi viimeisimmän sukupolven Samsungin tai OnePlussan huippupuhelimilla. Tämä ilahdutti eritysesti omassa kodissa, jossa 5G-yhteys kantaa heikosti asunnon keskelle. Netgear piti 5G-yhteyden selvästi vakaammin yllään. Nopeudet toki kärsivät huomattavasti, erityisesti lähetysnopeus tuntui käytössä olevan herkempi verkon vahvuudelle. Laitteessa on myös liitännät ulkoiselle antennille. Modeemin toimintaan vaaditaan vähintään 3G-verkko, mutta 5G-liittymä ei ole tietenkään mikään välttämättömyys.

Suurin päätelaitteella nähty sekuntinopeus oli noin 800 megabittiä, joka jäi vain kohtuullisen liittymän enimmäisnopeudesta. Käytännön nopeus on siis parhaimmillaan kiitettävää luokkaa.

Nopeuden osoittauduttua hyväksi, pistettiin reititin ajoittain kohtuullisen koville. Samaan aikaan siitä striimasi parikin laitetta, joista ainakin toinen 4K-tarkkuudella, ja lisäksi pari laitetta käytti tukiasemaa surffaamiseen. Yhtään täydellistä jumitusta, tai laitteiden pudottelua verkosta ei käytössä havaittu. Luotettavuus oli tältä osin kerrassaan hienolla tasolla.

Laitteesta paljastui kuitenkin selkeä heikkous. Nimittäin akun kestoksi kerrotaan jopa 13 tuntia. Tämä kuulostaa lupaavalta, mutta voi käytännössä olla saavutettavissa vain todella kevyellä käytöllä – ja silloinkin vain hyvässä verkossa. Käytännössä akku ei kestä likikään näin pitkään.

Ahkerassa käytössä yhden työpäivän mitta kahdella käyttäjällä on tekemätön paikka. Mikäli päätelaite tukee WiFi 6 -yhteyttä, pääsee reititin helpommalla. Käytettäessä uudemman ja vanhemman sukupolven laitetta peräkkäin, ero voi näppituntumalla olla akkukäytössä jopa 25 prosentin luokkaa. Käytännön käyttöaika oli testijakson aikana tyypillisimmin viitisen tuntia ilman akun lisätankkausta.

Laitetta voi käyttää myös ilman akkua, jolloin sen pitää luonnollisesti olla kytkettynä virtalähteeseen. Tätäkin kokeiltiin, mutta jostain syystä laite boottaili tällöin itseään ajoittain. Syy liittynee kovaan virrankulutukseen.

Akkua käytettäessä oli nimittäin havaittavissa, että ajoittain akku tyhjeni, vaikka se oli latauksessa. Virransyöttö vaikuttaisi siis olevan kovassa käytössä tai heikossa kentässä alimitoitettu – tai laite yksinkertaisesti piti huolen siitä, ettei se lämpene liiaksi. Jälkimmäinen tuntuu mahdolliselta selitykseltä, sillä ajoittain laite kävi selvästi kuumana.

Valmistajakin selvästi tiedostaa virrankulutuksen olevan kovaa. Myynnissä on nimittäin myös lisäakkuja.

Pienikokoisen Netgear Nighthawk M5 (MR5200) 5G-modeemin ja WiFi 6 -reitittimen yhdistävän laitteen ehdottomia valtteja ovat sen luotettava toiminta ja yksinkertainen käyttö.

Reitittimen ehdottomasti heikoimmat puolet ovat sen jäätävä hinta, ja erityisesti laitteen reippaan virrankulutuksen myötä nopeasti tyhjenevä akku. 800 euroa halvemmalla saisi helposti ostettua isoakkuisen 5G-puhelin, jota voisi sitäkin käyttää vain tukiasemana. Mikäli hinta olisi edullisempi, voisi Netgear Nighthawk M5:ttä suositella ahkeran reissaajan mobiiliyhteyksien tukikohdaksi.

Hyvää

  • Usean laitteen toimivan käyttö
  • Kohtuullinen koko
  • Luotettava toiminta

Huonoa

  • Akkukesto
  • Hinta
  • Kosketusnäytön ominaisuudet

Tärkeimmät tekniset tiedot Netgear Nighthawk M5 (MR5200):

  • Hintaluokka: 800 €
  • Modeemi: Qualcomm Snapdragon X55
  • Näyttö: 2,4″
  • Akku: 5040 mAh
  • SIM-korttipaikka: NanoSIM
  • Tuetut 5G-taajuudet: n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n77 ja n78
  • Tuetut LTE-taajuudet: 700/800/900/1800/2100/2600 MHz (FDD), 2300/2600 MHz (TDD)
  • WiFi-yhteydet: 802.11ax (WiFi6, 2×2 MIMO, 2.4/5GHz)
  • Mitat, paino: 105 × 105 × 21.5 mm, 240 g
  • Liitännät: USB C ja Gigabit ethernet
  • Muuta: Liitännät ulkoiselle antennille (2 x TS9), Netgear Mobile -mobiilisovellus (iOS ja Android)

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat