Uusimmat

Kokeilu Xgimi Horizon Pro -videoprojektori – Tarkka ja iso kuva moneen paikkaan

15.04.2022 19:00 Osku Kannisto, Kai Taipale

Videoprojektorit ovat viime vuosina jääneet isojen ruutujen jalkoihin. Otimme kokeiltavaksi pienikokoisen Xgimi Horizon Pro -mallin, joka yltää 4K-tarkkuuden toistoon, ja pienikokoisena laitteen voi sijoittaa erilaisiin tiloihin. Testin perusteella iso kuva ihastuttaa, mutta olosuhteiden on syytä olla kunnossa.

Videoprojektorit, tai tuttavallisemmin videotykit, ovat tuoteryhmä, joiden markkinat ovat kutistuneet samaan tahtiin kuin mitä televisioiden koot ovat kasvaneet. Niillä on edelleen silti valttinsa, kuten mahdollisuus saada todella suuri kuva pienestä laitteesta ja vieläpä siedettävällä hinnalla. Kokeiltavaksi otettu Xgimi Horizon Pro maksaa 1769 euroa, ja sille ilmoitetaan kuvan enimmäiskooksi jopa 300 tuumaa.

Videotykkien heikkous oli pitkään hankala kytkettävyys – niihin tarvittiin kuvalähteitä ja äänetkin piti toistaa ulkoisen järjestelmän kautta. Tätä ongelmaa taklataan testilaitteessa sisäisillä kaiuttimilla ja Android TV -käyttöliittymällä. Videotykki osaa siis striimata sisältöä tutuista palveluista ja sitä voi ohjata kaukosäätimellä. Lähtökohta helpolle käyttämiselle on siis lupaava.

Näiden ominaisuuksien myötä Xgimi Horizon Pro -videotykin lähimmät kilpailijat tulevat siis isoimmista televisioista, eli käytännössä 85-tuumaisista ja sitäkin suuremmista. Niiden hinnat ovat vielä korkealla, halvimmillaankin tuhansissa euroissa.

Videoprojektoreissa taas iso kuva irtoaa jo selvästi alle tonnilla. Edullisissa 4K-tarkkuuden laitteissa, kuten Epson ja Optoma, hinnat pyörivät tuhannen euron molemmin puolin, joskaan näistä ei juurikaan löydy valmiita striimausominaisuuksia tai äänentoistoratkaisuja.

Xgimi Horizon Pro -projektorissa käytetään LED-valonlähdettä, joka on suunniteltu kestämään laitteen elinikä. Vanhoista videotykeistä tuttu lampunvaihto on siis tässä kohtaa historiaa. LED-valonlähteen kestoksi ilmoitetaan 25 000 tuntia. Itse kuva muodostetaan DLP-mikropeilitekniikalla, ja siinä hyödynnetään pikselinsiirtotekniikkaa 4K-tarkkuuden saavuttamiseen.

Myyntipakkauksessa on itse laitteen lisäksi kaukosäädin, virtalähde, virtakaapeli ja käyttöohje.

Laitteen ulkomitat ovat 208,4 x 218,4 x 136,2 millimetriä. Hieman korkea kuutio on siis kohtuullisen kompakti, mutta painoa on silti kertynyt 2,9 kilogrammaa. Laite on helppo siirreltävä, mutta ei sitä silti todellisena matkamallina voi pitää.

Sijoittaminen on paikasta riippuen joko helppoa tai ongelmallista.

Mikäli käytettävissä on sopivalla etäisyydellä esimerkiksi katsojan yläpuolella sijaitseva hylly, homma hoituu helposti. Isommassa huoneessa myös pöytä katsojan ja heijastuspinnan välissä voi toimia mainiosti. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään lyhyen heittoetäisyyden laite, joten iso kuva vaatii videotykin sijoittamisen riittävän etäälle valkokankaasta tai muusta heijastuspinnasta. Pohjassa on myös kiinnitysmahdollisuus kolmijalalle, joka voi satunnaiskäytössä ollakin se toimivin vaihtoehto.

Mikäli laitteessa olisi akku, satunnaiskäyttö onnistuisi vielä helpommin – tällaista ei videotykissä kuitenkaan ole.

Vaikka laitteessa on Android TV sisäänrakennettuna, voi siihen kytkeä myös ulkoisia ääni- ja kuvalähteitä. Tätä varten käytettävissä on kaksi HDMI 2.0 -liitäntää sekä kaksi USB-A-liitäntää. Äänille on myös optinen sisäänmeno ja verkkoyhteyksiä varten Ethernet-liitäntä. Langattomat yhteydet hoituvat WiFin ja Bluetoothin kautta.

Liitännät ja iso tuuletusritilä sijaitsevat laitteen takana ja käyttökytkimet (äänenvoimakkuus, virta, toisto/tauko) yläpinnassa. Laitetta käytetään kuitenkin ensisijaisesti kaukosäätimellä, josta löytyy kaikki välttämättömät painikkeet, muttei mitään liikaa.

Kokeilimme laitetta kahden miehen voimin, ja havainnot kuvanlaadusta ja äänestä perustuvat kokeiluihin kahdessa erilaisessa tilassa, isommassa olohuoneessa ja pienemmässä makuuhuoneessa.

Käyttöön laite otetaan muiden Googlen käyttöjärjestelmää hyödyntävien laitteiden tapaan eli kirjautumalla omalle tilille. Periaatteessa Xgmin pitäisi osata hyödyntää pikakirjausta toisen Android-laitteen avulla, mutta testitilanteessa tämä oli kaikkea muuta kuin nopea – vartin odottelun jälkeen käyttöönotto hoitui manuaalisesti ja ongelmitta. Asennusvaiheessa laite suorittaa automaattitarkennuksen. Tällä erää tarjolla oli myös iso järjestelmäpäivitys (1,1 Gt).

Käyttöliittymä on muista Android TV -laitteista tuttu, ja helppokäyttöinen. Valikoihin on kuitenkin tuotu mahdollisuuksia säätää projektoriominaisuuksia, kuten kuvan kokoa ja muotoa.

Netflixin kohdalla sovellus ilmoitti, ettei sovellusta ole optimoitu sille. Kirjautuminen onnistui, mutta jostain syystä toistaminen ei onnistunut, vaan appi ilmoitti, ettei katselu onnistu kyseisellä tilillä. Muiden sovellusten – kuten esimerkiksi HBO Max, Disney+ tai Apple TV+ – kohdalla vastaavaan ongelmaan ei kuitenkaan törmätty.

Kuvan suhteen ensimmäinen ja kutakuinkin suurin ongelma käytössä on projektorin pitkä heijastusmatka, silla ilmoitettu heijastussuhde on 1,2:1. Mitään optista zoomia ei ole. Käytännössä videotykki piti sijoittaa juuri katselupaikan kohdalle sopivaa kuvakokoa haettaessa.

Kuvanlaatu on kohtuullinen. DLP-tekniikkaan perustuva tykki pystyy toistamaan valkoiset sävyt kirkkaina. YouTube-videoita, animaatioita ja komediasarjoja pystyi katsomaan 80-tuumaisena huonevalossa – tässä auttaa 2200 luumenin enimmäiskirkkaus. Vasta päivänvalon sarastaessa valoteho jää vajaaksi ja ainakin sälekaihtimet on syytä sulkea.

DLP-tekniikalle tyypillinen sateenkaari-ilmiö eli nopeasti vilkkuvat osavärit eivät pistäneet silmään testeissä toiselle katsojalle ollenkaan. Toinen niitä havaitsi, muttei varsinaisesti häiritsevässä määrin. Ajoittain kuvassa näkyi kuitenkin repeilyn kaltaista häiriötä, erityisesti jos lähdemateriaali edusti 1080p-tasoa.

Elokuvien katselua varten huone on syytä saada pimeäksi. Pimeässä huomaa DLP:n pienen valovuodon mustien jäädessä elokuvateatterimaisen harmaiksi. Kontrasti on tyydyttävä, mutta tumman pään erottelukyky jää televisioihin verratessa selkeästi vajaaksi kaikkien toistuessa harmaana massana.

Värikylläisyyttä kannatta laskea pimeässä hieman päiväkäyttöön verratessa. Kuva ei ole yhtä levollinen kuin parhailla kotiteatteritykeillä. Kuva selkeästi pyrkii korostamaan terävyyttä, vaikka säätöjä kuinka yrittää hillitä. Laite tukee HDR10-laajasävytoistoa, mikä ilahduttaa käytössä.

Väritoisto on oletuksena sävyltään viileä. Värien luonnollisuus paranee valitsemalla värilämmöksi Lämmin-esiasetuksen. Värit eivät ole ylisaturoituneet peruskäytössä, mutta vaaleimmat sävyt jäävät haaleiksi. Lämpimämpiin väreihin siirtyminen vähentää kirkkautta kuvassa, joten esimerkiksi peleissä on järkevämpää usein käyttää oletusvalintaa.

4K-tarkkuuden ansiosta kuvasta ei ole mahdollista havaita pikseliverkkoa, minkä heikomman tarkkuuden tykeiltä näkee pidemmällekin helposti. Lisätarkkuuden toinen etu on siinä, että tykin voi sijoittaa katselupaikan sivuun, eikä keystone-korjaus syö kuvan absoluuttista erottelukykyä HD-kuvalla juuri lainkaan.

Videotykin yksi merkittävimmistä ongelmista on laitteen äänentoisto. Periaatteessa Harman/Kardon-brändytyt kaiuttimet ajavat asiansa, sillä tehoa riittää vähän isompaankin tilaan ja ääni sellaisenaan on kuin hyvälaatuista mobiilikaiutinta kuuntelisi. Ongelma onkin äänilähteen sijainti suhteessa kuvaan, joka yleensä on edessä ja tykki taas sijaitsee lähellä katsojaa.

Kaiuttimista kuuntelee kyllä uutisia, katsoo lyhyitä YouTube-pätkiä ja ehkä vielä urheiluakin. Iso kuva on kuitenkin edukseen nimenomaan leffakäytössä, mihin taas äänentoisto ei ole optimi. Tykin äänentoisto toimii itsenäisesti parhaiten todella suuressa tilassa, jossa katseluetäisyys on vähintään viisi metriä – muuten äänentoisto jää hyvin epämääräiseksi, ja tulee kuvaan nähden epämääräisestä suunnasta.

Käytännössä isosta kuvasta nauttiminen vaatii siis ulkoisen ääniratkaisun, joka voi olla vaikka kuulokkeet tai Bluetooth-kaiutin. Jälkimmäistäkin kokeiltiin, mutta lieväksi ongelmaksi muodostui äänen ja kuvan epätahti, joskaan tämä ongelma ei ollut katselua estävällä tasolla. Projektorin HMDI 1 -liitäntä on ARC-yhteensopivia, joten pitkään kaapelin virittäminen äänentoistoon on sekin vaihtoehto, joskaan ei erityisen kätevä sellainen, ellei esimerkiksi kotiteatterivahvistin ole laitteen lähellä.

Xgimi Horizon Pro -videoprojektorissa on paljon hyvää. Halvempiin kilpailijoihin verratessa ehdottomia vahvuuksia ovat kompakti koko ja erityisesti huimaan 25 000 tuntiin yltävä lamppukesto. Käytettävyydessä avittavat niin sisäinen Android TV -sovelluskäyttö ja sen ohjaaminen Bluetooth-kaukosäätimellä. Ja jos toivottua sovellusta ei ole käytettävissä, laite tukee myös Chromecast-toistoa. Laite on myös videotykiksi todella ripeä käynnistymään.

Videoprojektorin valoteho riittää vielä valaistussa huoneessa, mutta kesäpäivän kirkkaus on jo liikaa. 4K-tarkkuus miellyttää kuitenkin käytössä, vaikka siinä on selkeitä viitteitä yliterävöityksestä.

Heikompiin puoliin kuuluvat sen yhdysrakenteinen äänentoisto, joka toimii lähinnä auttavasti – ainakin satunnaiskäytössä vaikkapa mökille vietynä. Kuvan sovittaminen katselutilaan voi olla hankalaa, sillä tykki vaatii pitkähkön heijastusetäisyyden. Kuvanlaadussa häiritsee tummien sävyjen jääminen harmaiksi.

Parhaimmillaan Xgimi Horizon Pro voisi olla käyttäjällä, joka haluaa katsoa isoa kuvaa useamassa paikassa, vaikkapa mökillä, kavereiden kanssa futista katsellessa eri paikoissa ja kotona isomman tilan tunnelmanluojana. Varsinaiseen kotiteatteriin kannattaa valita perinteisempi vaihtoehto.

Hyvää

  • AndroidTV ja Chromecast
  • Helppokäyttöisyys
  • Näppärä kaukosäädin
  • Ei pikseliverkkoa
  • Lamppukesto

Huonoa

  • Pitkä heijastusetäisyys
  • Tummat sävyt pimeässä
  • Äänentoisto elokuvakäytössä

Tärkeimmät tekniset tiedot Xgimi Horizon Pro

  • Hinta: 1769 €
  • Enimmäistarkkuus, vakiotarkkuus: 4096 x 2160 pikseliä (60Hz), 3840 x 2160 (60 Hz)
  • Näyttötekniikka, valonlähde: DLP (0,47” DMP), LED
  • Liitännät: 2x HMDI 2.0, 2x USB, Ethernet, optinen
  • Langattomat yhtyedet: WiFi (802.11a/b/g/b/ac), Bluetooth 5.0
  • Äänentoisto 2 x 8W (Harman/Kardon)
  • Muuta: Bluetooth-kaukosäädin.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat