Uusimmat

Ensituntumat Sennheiser Ambeo Soundbar Mini -kaiutin on leffaäänien pikkujätti

01.09.2023 10:00 Kai Taipale

Sennheiserin Ambeo-soundbar mallisto on kerännyt mainetta yhtenä parhaista yhteen kaiuttimeen perustuvista kotiteatterin ääniratkaisuista. Nyt mallistoon on esitelty uusi vaihtoehto, Ambeo Soundbar Mini, joka on ensituntumien perusteella ääneltään silkkaa maksia.

IFA 2023 -messutapahtuman yhteydessä Sennheiser on esitellyt uutta, hyvinkin mielenkiintoista kaiutinta. Sennheiser Ambeo Soundbar Mini on nimensä mukaisesti kooltaan kiitettävän kompakti. Sen ulkomitat ovat 70 x 10 x 6,5 senttimetriä ja painoa on 3,3 kilogrammaa. Näin se sopii mukavasti myös pienempien, noin 50-tuumaisten televisioiden yhteyteen. Uutuus kuuluu yhden kaiuttimen ratkaisuista sinne hintavampaan päähän, sillä suositushinta on 799 euroa.

Sennheiserin uutuus tukee uudempia tilaääniä, kuten Dolby Atmos, DTS:X ja Sony 360. Monikanavaääntä se taikoo silti maltillisesta määrästä kaiutinelementtejä. Soundbariin on leivottu sisään kaksi bassotoistoon tarkoitettua, ylöspäin suunnattua nelituumaista elementtiä, sekä kaksi eteen ja kaksi sivuille suunnattua 40 millimetrin koko taajuuskaistan elementtiä. Lopullisessa äänentoistossa hyödynnetään seinien ja katon heijastuksia. Vahvistintehoksi on ilmoitettu yhteensä 250 wattia (D-luokka). ja taajuusvasteeksi 43 – 20 000 hertsiä.

Liitäntäkattaus on suorastaan niukka. Käytössä on vain yksi HDMI-liitäntä. Siihen on kytkettävä televisio, jonka tehtävänä on toimia myös äänilähteenä ja muiden äänien kytkentäkohteena. Parhaan äänentoiston varmistamiseksi televisiosta on siis syytä löytyä ARC-äänituki eli mahdollisuus siirtää äänet televisiosta HDMI-liitännän kautta kaiuttimeen, muita liitäntöjä kun ei ole. Erittäin toivottavaa olisi myös tuki uudemmalle eARC-paluukanavaa tukevalle HDMI-liitännälle, jolloin televisiota voi käyttää myös muiden laadukkaiden äänilähteiden kytkemiseen.

Soundbaria voi hallita päältä löytyvillä painikkeilla, mutta helpommin tämä onnistuu tukevalla kaukosäätimellä, josta löytyy pikanäppäimet tärkeimmille toiminnoille. Tarjolla on myös monipuolinen mobiilisovellus.

Sennheiserin Ambeo-malleissa on jo aiemminkin hyödynnetty omaa äänien prosessointia tilaääninen tuottamiseksi, ja varsin onnistuneesti onkin. Tällä kertaa äänien muokkauksesta ja käsittelystä vastaa Ambeossa neliytiminen 1,8 gigahertsin kellotaajuuteen yltävä suoritin.

Testiympäristössä oli mahdollista kuunnella soundbaria vain lyhyen aikaa, mutta jo tämä demo vakuutti kaiuttimen edustavan yhden kaiuttimen kotiteatteriäänien aatelia. Erityisesti soundbarin oma, tilaääniä laajentava Ambeo-tila tuo ääneen rutkasti lisää avaruutta. Se onnistuu etenkin nostamaan äänikenttää soundbarista ylöspäin, eli äänet kuulostavat tulevan selvästi enemmän kuvan kanssa samasta paikasta, eivät kaiuttimesta television alta.

Yläsuunnan lisäksi äänikenttä on kiitettävän laaja myös sivusuunnassa – yllättävintä on ehkä se, että äänet kantavat ainakin hyvillä Dolby Atmos -tilaäänillä kiitettävästi myös kuulijan takaa. Parhaimmillaan ääntä on tilassa niin paljon, että on vaikea uskoa kyseessä olevan vain yksi kaiutin, ja vieläpä hyvinkin kohtuullisen kokoinen sellainen. Demojen kohdalla on kuitenkin toki aina hyvä muistaa, että kuuntelutila vaikuttaa merkittävästi lopulliseen kokemukseen.

Ison äänikentän lisäksi dialogi on selkeää. Bassotoiston osalta kaiutin ei ihmeisiin pysty, mutta sen kaveriksi on mahdollista hankkia erillinen subwoofer. Ambeo-tilan poiskytkeminen kaventaa äänikenttää, mutta samalla äänimaisema myös on luonnollisempi. Rankka prosessointi vääristää ääntä hieman erityisesti diskanttipuolella, mutta tuo toisaalta mukanaan kirkkautta – musiikilla diskantteihin tulee kyllä jo liiallista korostusta Ambeo-tilassa.

Jo ensituntumat kertovat, että tässä on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista soundbareista alle tuhannen euron hintaluokassa. Muropaketti pyrkii ottamaan laitteen kattavampaan kokeiluun heti kun se on mahdollista.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

  • Hinta: 799 €
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 43 – 20 000 Hz
  • Elementit: 2 x 4” basso + 4 x 1,6”
  • Vahvistin (ilmoitettu): 250 W
  • Mikrofonit: 4
  • Äänituki: Dolby Atmos, dts:x, Sony 360, lpcm 7.1 ja vanhemmat
  • Liitännät: hdmi2.1 (eArc), usb-a
  • Langaton tuki: Wifi 802.11ax, Bluetooth 5.0, Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect
  • Mobiilisovellus: Sennheiser Smart Control
  • Mitat: 70 x 10 x 6,5 cm; 3,3 kg

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat