Uusimmat

Kokeilu: Harman Kardon Citation MultiBeam 700 -soundbar – Toimii myös musiikilla

12.07.2020 10:00 Kai Taipale

Soundbar-kaiutin on helppo tapa kohentaa television omaa äänentoistoa. Erityisesti tilaäänen keskittyvissä kaiuttimissa ääni voi tuntua keinotekoiselta, eikä sellaisella kuuntele musiikkia ilokseen. Otimme kokeiltavaksi tuoreen Harman Kardon MultiBeam 700 -soundbar-mallin. Se osoittautui yllättävänkin musikaaliseksi tuotteeksi.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 -soundbarin suositushinta on 499 euroa. Se ei siis edusta tuoteryhmänsä aivan edullisinta päätä, mutta toisaalta ei myöskään likikään kalleinta.

Edullisimmillaan soundbar-kaiuttimia voi hankkia noin sadalla eurolla, mutta tuolloin maksetaan enemmänkin mahdollisuudesta kovempiin äänenvoimakkuuksiin kuin television omilla kaiuttimilla pääsisi. Mitään todellista äänenlaatua ei oikein tuossa hintaluokassa voi odottaa. Soundbar-kaiuttimien toista äärilaitaa edustaa esimerkiksi Sennheiser Ambeo Soundbar, joka noin 2500 euron hinnallaan painii hifisarjassa – laite onkin lähes käsittämätön tilaäänien taikoja.

Harman Kardonin Citation-järjestelmää voi laajentaa useammalla tavalla. Soundbarin kaveriksi voi hankkia Citation Tower -pääkaiuttimet (2499 €), Citation surroud -tilaäänikaiuttimet (449 €) ja vielä erillisen Citation Sub -subwooferin (799 €). Tosin kaikkien näiden yhdistelmän hinnaksi tulisi jo päätähuimaavasti yli neljä tuhatta euroa – se on summa, jolla rakentaa erillishifistä jo todella laadukkaan kokonaisuuden vaikkapa yhdeksällä erilliskaiuttimella, subwooferilla ja monipuolisella kotiteatterivahvistimella.

Citation-sarjaan kuuluu myös monihuoneratkaisuun soveltuvia kaiuttimia.

Soundbar-kaiuttimen parasta antia on kuitenkin mahdollisuus selvitä yhdellä, suhteellisen kompaktilla laitteella. Juuri sellaiseen käyttöön testin Harman Kardon Citation MultiBeam 700 on omiaan, eikä se välttämättä kaipaa mitään täydentäviä osia.

Testin soundbar ei pyri olemaan mikään varsinainen tilaääni-ihme, sillä ylä-äänille on käytössä vain kaksi elementtiä. Kaiuttimen liitäntävalikoima on suorastaan minimaalinen, television äänet tuodaan laitteeseen joko optisen digiliitännän, HDMI (ARC)- tai 3,5 millimetrin stereoliitännän kautta. Laite tukee myös Bluetooth-yhteyksiä, joten uudemman television voisi yhdistää myös sen avulla. Ensisijaisessa testiympäristössä äänet tuotiin soundbariin HDMI ARC -liitännän kautta.

Myyntipakkaus tarjoaa hyvän kattauksen laitteen käyttöönottoon. Varustukseen kuuluu Citation MultiBeam 700 -soundbar, pikaopas, kaukosäädin paristoineen, virtakaapeli, HDMI-kaapeli, Optinen kaapeli, seinäkiinnikkeet ruuveineen sekä vielä sijoitusohje.

Asennuksessa on tarkat ohjeet, miten kaiutin tulee sijoittaa television eteen. Myös sivuseinien toivotaan olevan vähintään 1,5 metrin etäisyydellä. Kohtuuttomampi vaatimus on etäisyys WiFi-tukiasemasta – sitä pitäisi olla hulppeat viisi metriä.

Vahvasti Google-vetoinen laite luottaa yrityksen Assistant- ja Chromecast-toimintoihin osana kokonaisuutta. Soundbarin asennus aloitetaan testiympäristön kaltaisessa Android-laiteympäristössä Google Home -sovelluksella. Tässä vaiheessa Google Assistant vaatiikin välittömästi liudan käyttöoikeuksia. Google Home -sovelluksella määritellään missä laite sijaitsee ja liitetään se kodin WiFi-verkkoon, ethernet-liitäntää ei ole. Asennuksen yhteydessä voi määrittää myös oletusmusiikkipalvelun ja striimauspalvelun.

Tässä vaiheessa testilaite päivitti myös laiteohjelmistonsa uudempaan versioon. Asennusvaiheessa ensimmäinen havainto oli, ettei soundbar ota vastaan Dolby Digital+ -signaalia, jota televisio tarjoaisi. Lähtevän signaalin pudottaminen Dolby Digital -asetukseen korjaa toki ongelman.

Laitetta hallitaan joko kaiuttimen päällä sijaitsevan kosketusnäytön tai kaukosäätimen kautta.

Erityisesti kaukosäädintä voi kehua. Äänilähteille on omat, selkeät painikkeet, samoin kuin äänenvoimakkuudella sekä äänitiloille. Myös muille, hieman harvemmin tai järjestelmää laajennettaessa tarvittavilla toiminnoille on niillekin omia painikkeitaan.

Painikkeet ovat hieman jäykkiä, mutta painallusvaste on selkeä. Äänenvoimakkuussäädin on iso ja helppo löytää sokkonakin. Kovamuovisena kapula on hieman liukas, mutta silti hyvinkin laadukkaan oloinen.

Kosketusnäytön kautta pystyy hoitamaan vielä lisää toimintoja, jotka eivät kaukosäätimellä onnistu. Näitä ovat esimerkiksi laitteen automaattikalibrointi ja ääniviiveen säätö. Näyttö vastaa hipaisuihin loogisesti, mutta pienen näytön kirous ovat paikoitellen todella pienikokoiset fontit. Äänenvoimakkuudelle on omat, isot painikkeensa näytön alla.

Sijoittaminen laitteen päälle on tavallaan järkevää. Siitä se ei hohda katsojan silmiin, mutta toisaalta esimerkiksi olisi mukava nähdä pikavilkaisulla käytössä oleva äänitila. Nyt sitä varten pitää kävellä laitteen ääreen, tai vähintään nousta sohvalta ylös. Äänenvoimakkuudelle on sentään viritetty neliportainen, led-valoin toteutettu asteikko. Siitä selviää nopeasti, mutta hieman karkeasti äänenvoimakkuuden taso.

Mikäli ei halua käyttää Google Assistant -ääniohjausta, voi mikrofonin mykistää. Tämä tosin näkyy laitteen led-valoissa jatkuvana punertavana valona. Tälle toivoisi hienovaraisempaa ratkaisua.

Usein muutaman satasen hintaluokkaan sijoittuvat soundbar-ratkaisut koostuvat itse palkkikaiuttimen lisäksi erillisestä subwooferista. Harman Kardon ei tämän laitteen kohdalla ole sortunut tähän kahden kaiuttimen versioon, vaan on toteuttanut bassotoiston refleksikotelon ja useamman bassoelementin avulla. Lähes nelikiloinen kaiutin on rakenteeltaan tukeva, joten valmistajan ratkaisu vaikuttaa toimivalta. Kaksi diskanttielementtiä sijaitsevat laitteen päissä.

Bassotoisto onkin laitteen kokoon nähden oikeinkin mukiinmenevä. Se yltää tukevuudessa aivan eri tasolle kuin ohutrakenteisin television oma äänentoisto. Mitään todella järisyttävää potkua ei ole tarjolla, muttei vastaavasti rasittavaa, päälle liimattua jyristelyäkään.

Soundbaria kokeiltiin kahdessa eri kuuntelutilassa, isommassa olohuoneessa ja pienessä makuuhuoneessa. Näistä isompi tila paljasti televisiokäytössä yhden piirteen, joka ärsytti melkoisesti. Erilainen sisältö käytännössä vaatii äänitilojen vaihtelemista.

Puheohjelmia kuuntelee mieluiten News EQ -asetuksella, mutta toimintaleffoihin valitsee selvästi mieluummin Movie EQ -tilan. Näiden lisäksi on käytettävissä ovat Music EQ- ja Standard EQ -tilat. Jälkimmäistä voisi kuvittella yleispäteväksi vaihtoehdoksi, mutta omassa käytössä se ei oikein tuntunut toimivan missään riittävän hyvin.

Pienemmässä tilassa tilanne oli huomattavasti parempi. Suurinta osaa sisällöstä pystyi katselemaan jopa Movie EQ -asetuksella, sillä kaiut pysyivät paremmin kurissa. Ääni ei levinnyt laajalle, mutta toisaalta pysyi sopivasti kasassa.

Tilaasetusten välillä on helppo vaihtaa kaukosäätimellä, mutta koska laitteen näyttö sijaitsee kaiuttimen päällä, aluksi joutuu kurkkimaan vähän väliä mikä kuuntelutila tulikaan valittua. Pidemmän päälle tähän varmasti tottuu, ja oikea tila löytyy nopeasti jo korvakuulolta.

Puhepainotteisessa sisällössä kaiutin ei ole parhaassa elementissään. Sitä leimaa lievä honottavuus, oli sitten kyseessä isompi tai pienempi huone. Toki puheesta saa mukavasti selvän, ja sitä kuuntelee todella huomattavasti mieluummin kuin lähes kaikkien television omaa äänentoistoa.

Soundbar tuottaa myös virtuaalista tilaääntä, jota varten laitteessa on siis oma kalibrointitoiminto, jolla se säätää toiminnan huonetilan mukaan. On kuitenkin makuasia, pitääkö Citation MultiBeam 700:n tuottamaa tilaääntä toimivana vai teennäisenä. Pienemmässä tilassa tilaääni pysyy paremmin kasassa, mutta isommassa tilassa taas tilavaikutelmaa syntyy selvästi enemmän.

Laitteen tuottama surround-ääni avartaa äänikenttää selvästi, mutta toimiakseen mukavasti, on syytä istua lähellä kaiuttimen keskilinjaa. Puheäänet toistuvat lähinnä kaiuttimen keskipisteestä. Mitään ylä-alasuuntaista äänikenttää ei kaiuttimelle luvata, eikä sellaista synny.

Mikäli toistettava materiaali on alunperin tarjolla monikanavaäänillä, toimivat nämä äänet selvästi paremmin myös testin soundbarista kuin stereomateriaali. Jälkimmäiseen muodostuu kaikua, joka tekee äänestä hieman luonnottoman, jopa purkkimaisen.

Aitoon monikanavaiseen tilaääneen verrattuna äänet toistuvat selvästi edelleen kaiuttimen lähettyviltä, ja tilaääni leviää varsin maltillisesti television ympärille. Tästä huolimatta esimerkiksi sivusuuntainen liike toistuu äänimaisemassa mukavan luontevasti. Toimintaelokuvissa tämä toimiikin oikeastaan jopa kiitettävästi, mutta hienovaraisemmissa tuotannoissa äänet muuttuvat teennäisemmiksi. Surround-ääni on onneksi tarpeen tullen helppo kytkeä pois.

Joka tapauksessa soundbaria kuuntelee erittäin paljon televisiota mieluummin. Mikäli kuitenkin hakusessa on aito, tai edes avara tilaääni, ei Harman Kardon Citation MultiBeam 700 ole ykkösvaihtoehto hintaluokassaan, vaan katse kannattaa suunnata johonkin useampielementtiseen tai -kanavaiseen soundbar-ratkaisuun.

Soundbar-kaiuttimet mielletään helposti vain televisioäänien toistajiksi ja musiikkia varten hankitaan muuta äänentoistoa. Vaikka olen aiemminkin kuullut nätisti soivia soundbareja, oli silti aikamoinen yllätys, että Citation 700 toimii oikeastaan jopa paremmin musiikin kuuntelussa kuin esimerkiksi television puheohjelmissa.

Striimauksessa laite osaa oletuksena valita äänitilaksi ”Music EQ”:n. Sen myötä toisto on aika mukavasti tasapainossa. Kaikki surround-viritykset kannattaa suosiolla unohtaa, sillä ne tekevät äänimaailmaan vain tarpeetonta kaikua.

Bassotoisto ei tietenkään ulotu ilman subwooferia aivan matalimpiin taajuuksiin, mutta on kuitenkin riittävän napakka. Keskiäänissä on lievää tunkkaisuutta, mutta korkeissa äänissä ei ole raakuutta tai muutakaan selkeästi häiritsevää piirrettä. Tällä kaiuttimella kuuntelee siis musiikkia ilokseen.

Äänenpainettakin riittää helposti isompaankin huoneeseen tai kerrostalossa naapurien häiritsemiseen. Soundbarista löytyy suoratoistotuki Chromecastin lisäksi myös Applen AirPlay 2:lle.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 -soundbar osoittautui kokonaisuutena jopa yllättävän monipuoliseksi ratkaisuksi. Se toimii isommankin olohuoneen äänentoistimena, ja laitteen Kvadrat -villasekoitepintaviimeistely saa sen istumaan skandinaaviseen kotiin tyylikkäästi.

Kaiuttimien luoma tilaääni toimii toimintapätkissä vähintään mukiinmenevästi, eikä äänenlaadusta löydy mitään todella pahaa vikaa hintaluokka huomioiden. Äänitilan jatkuva vaihtelu voi rassata, mutta onneksi kaukosäädin osoittautui toimivaksi. Laite tottelee myös puheohjausta, mutta englanniksi.

Mikäli tavoitteena on hankkia alle viiden sadan euron hintaluokassa tyylitelty laite, joka soittaa mukavasti musiikkia ja parantaa myös television omaa äänentoistoa, on Harman Kardon Citation MultiBeam 700 mainio vaihtoehto.

Hyvää

 • Äänenlaatu musiikilla
 • Kätevä ja laadukas kaukosäädin
 • Näyttävä pintaviimeistely
 • Basson taso kokoon nähden

Huonoa

 • Äänitilojan vaihtelutarve
 • Hieman liikaa tilaäänen purkkisoundia
 • Näytön sijoitus

Tärkeimmät tekniset tiedot Harman Kardon Citation MultiBeam 700:

 • Hinta: 499 €
 • Elementit: 2 x 25 mm diskantti, 5 x 50 mm bassoelementti
 • Vahvistinteho: 210 W RMS
 • Signaali-kohinasuhde: >80 dB
 • Liitännät: HDMI (ARC), Optinen, 3,5 mm stereo
 • Langattomat yhteydet: Bluetooth 4.3, WiFi (802.11a/b/g/n/ac)
 • Mitat, paino: 790 x 65 x 130 mm, 3,7 kg
 • Muuta: Google Assistant-, AirPlay 2 ja Chromecast-tuki. Toimii valmistajan monihuoneratkaisussa. Likaa hylkivä Kvadrat -villasekoitekangaspinta.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat