Uusimmat

Testi Logitech G Cloud on parhaimmillaan kotikäytössä – uudesta käsikonsolista ei ole Steam Deckin korvaajaksi

04.06.2023 09:30 Ilari Hauhia

Logitechin yhdessä Tencent Gamesin kanssa suunnittelema G Cloud on Nintendo Switchiä ja Steam Deckiä muistuttava käsikonsoli, joka nojaa vahvasti pelien striimaamiseen langatonta lähiverkkoa hyödyntäen. Konsolin kanssa viihtyy hyvin siellä, missä WiFi-yhteys on toimiva, mutta varsinaisessa reissukäytössä kokemus alkaa yskiä. 

Logitech G Cloudissa on seitsemäntuumainen ja 1080p-tarkkuudella toimiva kosketusnäyttö 60 hertsin ruudunpäivitysnopeudella ja 16:9 kuvasuhteella. Virallinen lupaus akkukestosta on jopa 12 tuntia. Painoa pelikonsolilla on 463 grammaa, eli hieman enemmän kuin Nintendo Switchillä (398 grammaa) mutta vähemmän kuin Steam Deckillä (669 grammaa).

Käytännössä G Cloudissa on kyse Android-tabletista, johon on yhdistetty kiinteästi peliohjaimet sekä kustomoitu käyttöliittymä – joskin käyttöön voi halutessaan valita myös tavallisen Android-tabletin käyttöliittymän.

Hintaa konsolilla on 359 euroa. G Cloudia myydään kesäkuun 22. päivään saakka avajaistarjouksella, jossa konsolin kylkeen saa kuuden kuukauden Xbox Game Pass Ultimate -tilauksen sekä koekuukaudet GeForce NOW Priority- ja Shadow PC -palveluissa.

Hallintaan on riittävästi painikkeita ja ohjaimia. Etupaneelissa on kaksi analogista tattia, erillinen D-ohjain sekä vielä A, B, X ja Y -painikkeet. Näiden lisäksi käytettävissä on neljä etupainiketta: Logitech ja kotipainikkeet, sekä kontekstiriippuvaiset valikkopainikkeet ruudun yläkulmissa. Ohjaimien tuntuma on hyvä, ja kokonaisuudessaan laite on kädessä ergonominen kokonaisuus myös pidemmissä pelisessioissa.

Steam Deck ja Nintendo Switch on lähtökohtaisesti suunniteltu pyörittämään pelejä itsenäisesti suoraan laitteella. Logitech G Cloud sen sijaan nojaa lähes kokonaan pelien suoratoistamiseen. Suoratoisto onnistuu Xbox Games Pass -tilauksella Xbox-pilvipalvelusta tai vaihtoehtoisesti käyttämällä pc-pelaamisen mahdollistavia pilvipalveluita, kuten Nvidia GeForce NOWia tai vaikka oman tietokoneen pilveen tuovaa Shadow PC -palvelua.

Konsolilla voi striimata pelejä myös omalta Xbox-pelikonsolilta Xbox-sovelluksella tai Steam-palvelun pelejä SteamLink-toiminnolla. Koska kyse on täysiverisestä Android-tabletista, voi konsolille ladata mobiilipelejä Google Play -kauppapaikasta. Niiden pelaaminen onnistuu luonnollisesti konsolin ohjainominaisuuksia hyödyntäen, jos pelistä vain löytyy tuki ohjaimille. Lisäksi pelikonsoli soveltuu Netflixin ja Disney+:n kaltaisten videostriimien tai vaikka YouTube-videoiden katseluun, sekä myöskin internetin selaamiseen.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan konsolista löytyy alempaa keskiluokkaa edustava Qualcomm Snapdragon 720G -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua keskusmuistia ja 64 gigatavua tallennustilaa jota voi jatkaa microSD-muistikorteilla. G Cloudin suorituskyky ei siis ole erityisen huippuluokkaa, mikä näkyy siinä, että jo vaativammat mobiilipelit voivat alkaa kärsiä hidastelusta.

Pelien ja videoiden striimaukseen teho riittää kuitenkin hyvin, eikä striimaus kuluta pahasti akkua, minkä vuoksi G Cloud jaksaa yhdellä latauksella pitkään. Käytännön akkukesto riippuu aina käytöstä, mutta yli kymmenen tunnin käyttö yhdellä latauksella on hyvinkin mahdollista. Konsolissa ei ole LTE-yhteyttä, vaan se nojaa puhtaasti WiFi-verkkoon. WiFiä voi toki jakaa vaikka puhelimesta, mutta parhaaseen lopputulokseen päästään, kun striimaus tapahtuu vauhdikkaan kiinteän WiFi-verkon sisällä.

Käytännössä G Cloud ei edes ole suora haastaja Steam Deckille tai Nintendo Switchille.

Koska Steam Deck ja Nintendo Switch pyörittävät pelejä itsenäisesti, voi niillä pelata pelejä vaikka julkisessa liikenteessä, lentokoneessa, ulkomailla, mökillä tai missä hyvänsä. G Cloud puolestaan toimii parhaiten oman kodin sisällä tapahtuvaan pelaamiseen. G Cloud sopii mainiosti myös emulaattoreiden käyttämiseen, sillä Androidille on jo valmiiksi saatavilla kattava valikoima eri alustojen emulaattoreita.

Jos haluaa jatkaa pelisessiota makuuasennossa sängyssä, tai vaikka katsoa pelaamisen ohessa lasten touhujen perään terassilla, mahdollistaa G Cloud pelaamisen jatkamisen riippumatta siitä, missä huoneessa tietokone tai varsinainen pelikonsoli sijaitsevat. Periaatteessa striimaus on mahdollista myös vaikka bussissa, jos jaettava WiFi-yhteys on tarpeeksi vakaa ja pelikone on jätetty kotona päälle, mutta konsolia ei ole varsinaisesti suunniteltu tähän käyttöön.

Striimausteknologia on kehittynyt jo pitkälle. Erityisesti hidastempoisemmissa peleissä käyttäjä ei käytännössä edes huomaa, onko kyse striimattavasta pelistä vai suoraan konsolilla tapahtuvasta pelaamisesta. Striimaus toimii jopa paremmin kuin pelien suora pyöritys, sillä siinä missä Steam Deckin ja Nintendo Switchin rajallinen suorituskyky aiheuttaa rajoitteita pelattaville peleille, voi G Cloudilla pelata käytännössä mitä tahansa peliä maksimiasetuksilla – kunhan peliä pyörittävässä PC:ssä tai konsolissa riittää tehoa eikä nettiyhteys pätki.

IPS LCD -näytön maksimikirkkaus on 450 nitiä, mikä riittää juuri ja juuri myös ulkona pelaamiseen, jos aurinko ei osu suoraan näyttöön. Hieman rajallista maksimikirkkautta lukuun ottamatta näytön laatu on korkea, ja siltä sekä pelaa että katsoo sarjoja mielellään. On harmi, ettei mukaan ole saatu OLED-näyttöä kuten uudemmassa Nintendo Switchissä, mutta IPS-näytönkin kanssa pärjää. Myös 120 hertsin virkistystaajuus olisi ollut mukava lisä.

Stereokaiuttimien äänenlaatu on varsin hyvä, ja konsoliin voi yhdistää sekä langalliset (3,5 mm / USB-C) tai langattomat kuulokkeet. Myyntipakkaukseen kuuluvat konsolin lisäksi latauslaite ja USB-C-kaapeli.

Kokeilluista palveluista sekä Steam Link että Xboxin pelistriimaus toimivat ongelmitta ja tarjosivat laajan pelivalikoiman. Peleistä esimerkiksi Eastwardin, Trine 4:n ja Vampire Survivorsin kaltaiset kevyemmät ja peliohjaimella ohjattavaksi suunnitellut seikkailut sopivat G Cloudille erinomaisesti.

Hi-Fi Rushin, Hadeksen ja Binding of Isaacin kaltaisissa peleissä ajoituksella ja viiveettömyydellä on jo enemmän merkitystä, mutta edelleenkin striimauksen viive tuntui minimaaliselta eikä pelikokemuksessa ollut valittamista. Jopa Sekiro: Shadows Die Twice oli mukava kokemus. Sen sijaan nopeatempoiset räiskinnät eivät välttämättä istu konsolille aivan yhtä hyvin, ja haasteita saattaa tulla myös Civilization VI:n kaltaisissa peleissä, joissa pieneltä ruudulta pitäisi lukea paljon informaatiota.

Riippuu paljon omasta käyttötavasta, onko G Cloud hyvä vai huono ostos. Konsolin näytön tarkkuus ja akkukesto pesevät Steam Deckin ja Nintendo Switchin, ja konsoli on molempia vaihtoehtoja hieman halvempi. Käyttöliittymä on näppärä ja pelaamisen aloittaminen G Cloudista on helppoa ja nopeaa, jos pelisession haluaa kantaa pois työpöydältä tai television ääreltä.

Toisaalta Steam Deckin ja Nintendo Switchin avulla voi aidosti pelata pelejä missä ja milloin tahansa, kun taas G Cloudilla lähes puhtaasti striimaukseen pohjautuva pelikokemus rajoittuu vauhdikkaan WiFi-yhteyden alueelle. Steam Deck toimii G Cloudina, sillä pelejä voi halutessaan striimata myös Steam Deckiin, mutta G Cloudista ei ole suoraan Steam Deckin korvaajaksi.

LUE MYÖS: Testi | Turtle Beachin Recon Cloud -ohjainpaketti sopii pilvipelaamisesta innostuneelle mobiilipelaajalle

Mikäli haluaa ainoastaan striimata pelejä, toimivat samat striimauspalvelut suurella todennäköisyydellä myös jo kotoa löytyvässä puhelimessa tai tabletissa. Tällöin esimerkiksi Turtle Beach Recon Cloudin tai Backbone Onen kaltainen ohjain, joka yhdistyy kiinnikkeellä puhelimeen, tarjoaa jokseenkin saman käyttökokemuksen kuin G Cloud, mutta huomattavasti edullisemmalla hinnalla.

Hyvää

  • Laadukas näyttö
  • Hyvä akkukesto

Huonoa

  • Maltillinen suorituskyky
  • Riippuvuus striimauksesta ja WiFistä

Tekniset tiedot Logitech G Cloud

  • Hinta: 359 euroa
  • Mitat: pituus: 256,84 mm, leveys: 117,21 mm, korkeus: 32,95 mm
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 720G
  • Muisti 4 / 64 Gt + microSD tuki
  • Näyttö: 7 tuuman IPS LCD, 1920 x 1080, 60 Hz, 450 nitiä
  • Akkukesto: Yli 12 tuntia
  • Muuta: Stereokaiuttimet, 3,5 mm audioliitäntä, Bluetooth 5.1, kaksi mikrofonia, WiFi

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat